Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Γέμισε νεκρά ψάρια από τη μόλυνση

Ευθύνες για την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλογίζει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας

Σε ...Ασωπό ποταμό κινδυνεύει να μετατραπεί και ο Μαλιακός Κόλπος από την ανεξέλεγκτη ρύπανση που προκαλεί η ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχει γεμίσει η επιφάνειά του από χιλιάδες νεκρά ψάρια. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους ψαράδες και όλους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για δημιουργία του προβλήματος από φερτές ύλες από το Σπερχειό. Ο λόγος είναι προφανής: Να μην επεκταθούν οι έλεγχοι σε μια σειρά από βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα επί χρόνια γύρω από το Μαλιακό Κόλπο, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Τα νεκρά ψάρια - τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ - είναι μέρος του προβλήματος, που είναι σημαντικά μεγαλύτερο και ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Υπάρχει πολλά χρόνια και εξελίσσεται συνεχώς αυξανόμενο. Τα νεκρά ψάρια το έφεραν απλά στην επικαιρότητα. Εδειξαν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το πρόβλημα και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσων μέτρων με συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα.

Για μας η προστασία του Μαλιακού Κόλπου και των οικοσυστημάτων του είναι λαϊκό πρόβλημα που σχετίζεται με τη ζωή της περιοχής. Εχει ταξική βάση και προεκτάσεις, αφού σχετίζεται με τον έλεγχο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην περιοχή και με τη διάθεση κονδυλίων που θα καλύψουν τα αναγκαία έργα υποδομής και το μόνιμο τακτικό επιστημονικό έλεγχο των παραμέτρων του οικοσυστήματος. Από την άποψη αυτή, καταλογίζουμε τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή τη λογική θεωρούμε υποκριτική τη στάση και του ΣΥΝ, που διαπιστώνει - περιγράφει το πρόβλημα και καλλιεργεί αυταπάτες για τη λύση του στο πλαίσιο της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης, συγκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα του».

Το ΚΚΕ προτείνει και απαιτεί:

1. Αμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ρυπογόνων παραγωγικών μονάδων της περιοχής και πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησής τους. Επιβολή των αναγκαίων μέτρων σ΄ αυτές για την αποτροπή της ρύπανσης.

2. Εργα υποδομής σ' ολόκληρη την παράκτιο περιοχή (σωστά οργανωμένα λιμάνια και αγκυροβόλια, αλιευτικά καταφύγια και ορθολογική οργάνωση των ιχθυοτροφείων).

3. Αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό, που θα περιορίσουν σημαντικά τις φερτές ύλες στον κόλπο και υποδομές που δε θα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη ροή των χειμάρρων στο Μαλιακό.

4. Μόνιμος σταθμός επιστημονικής παρακολούθησης των οικολογικών παραμέτρων σ' ολόκληρη την περιοχή και αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη γύρω περιοχή.

5. Μόνιμη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας, που έχει και αυτή ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Πρέπει να κατανοείται - καταλήγει η ανακοίνωση - πως με τους αγώνες του λαού μπορεί να περιοριστεί η ρύπανση του Μαλιακού. Θα παύσει, όμως, να υπάρχει όταν η παραγωγική διαδικασία θα σέβεται το περιβάλλον. Οταν, δηλαδή, επικρατήσει ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν οι ψαράδες και να γίνουν έργα προστασίας (2009-04-16 00:00:00.0)
Νέα καθυστέρηση στα έργα του Μαλιακού (2005-01-05 00:00:00.0)
Επικίνδυνος ποταμός ο Σπερχειός (1997-01-19 00:00:00.0)
Σώστε τους κλειστούς κόλπους (1996-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ