ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δυο ακόμα τρομοκρατικές απολύσεις

Την ανάκληση όλων των απολύσεων ζητά η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ

Να φύγουν οι εργολάβοι - δουλέμποροι από τα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες, απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα

Motion Team

Να φύγουν οι εργολάβοι - δουλέμποροι από τα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες, απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα
Την απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ» να απολύσει δύο ακόμα εργαζόμενες, που εργάζονταν ως τραπεζοκόμες στο Θριάσιο νοσοκομείο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη απόλυση άλλων επτά τραπεζοκόμων από την εταιρεία.

«Οι απολύσεις έγιναν για να τρομοκρατηθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη, ώστε να μην αντιδρούν στη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων τους από την εργοδοσία. Το θράσος της εταιρείας "ΑΝΟΔΙΚΗ" και των εκπροσώπων της στηρίζεται στην ανοχή και τη στήριξη της διοίκησης του Θριάσιου νοσοκομείου και της κυβέρνησης. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου "κλείνει τα μάτια" και επιτρέπει στις ιδιωτικές εταιρείες "ΑΝΟΔΙΚΗ" και "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" να παραβιάζουν συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις, να τρομοκρατούν και να απολύουν εργαζόμενους», υπογραμμίζει η Γραμματεία. Τονίζοντας ότι την ίδια ακριβώς στάση κρατάει και η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, που «αποφεύγουν» να απαντήσουν ακόμα και στις σχετικές καταγγελίες - Ερωτήσεις που κατέθεσαν επανειλημμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΚΙΒΩΤΟΣ) του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, γιατί αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Οι παρατάξεις αυτές, μαζί με την «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ), αρνούνται την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για εγγραφή των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία στο Σωματείο, ώστε να έχουν συνδικαλιστική κάλυψη.

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν να σταματήσει η τρομοκρατία, να ανακληθούν οι απολύσεις, να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις, ενιαίο, καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα εξασφαλίζει πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας, στις 10.30 π.μ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Σχεδιάζει μοίρασμα της αθλιότητας των ράντζων

Στην αδιέξοδη πολιτική της αποασυλοποίησης με τους όρους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ

Το μοίρασμα της αθλιότητας των ράντζων των ψυχικά ασθενών στα δημόσια ψυχιατρεία του Λεκανοπεδίου Αττικής στη διάρκεια της ίδιας εφημερίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για ν' απαμβλύνει τα αδιέξοδα της βεβιασμένης αποασυλοποίησης που το ΠΑΣΟΚ αρχικά και η ΝΔ στη συνέχεια το παρουσίασαν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Μάλιστα τα σχέδια αυτά έρχονται μια μέρα μετά τις πομπώδεις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι η προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Υγείας αναδείχτηκε στην Ελλάδα «με την εδραίωση και την εξασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Επίσης προαναγγέλλουν και την κατάληξη του πλαισίου «για συνέχιση, επέκταση και ολοκλήρωση σε υγιείς βάσεις του μεγάλου στόχου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που υπέγραψαν προχτές στα Χανιά - και διαφημίστηκε επίσης πομπωδώς - ο υπουργός Υγείας και ο Κοινοτικός επίτροπος για Θέματα Απασχόλησης κ. Σπίντλα.

Η βεβιασμένη διάλυση των ψυχιατρείων, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης δημόσιων δομών αποασυλοποίησης, οδήγησε αφ' ενός στην εκχώρηση αυτών των δομών στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης οδήγησε τους ψυχικά πάσχοντες να γίνουν πελάτες των κλινικαρχών των ψυχιατρικών κλινικών ή στην περίπτωση που δε βρίσκουν κάποιο άλλο συγγενικό αποκούμπι και δεν έχουν να πληρώσουν, να εισάγονται με εισαγγελικές εντολές στα ψυχιατρεία και να στοιβάζονται στις ψυχιατρικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν στο 20ό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (14-18 Μάη 2008 στη Χερσόνησο της Κρήτης). Και αντί να τις λάβει υπόψη της η κυβέρνηση απ' την Κρήτη επιχείρησε την επικοινωνιακή συγκάλυψη, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να φορτώσει όλη αυτή την αθλιότητα κατά κύριο λόγο στο Δρομοκαΐτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Ηδη το Δρομοκαΐτειο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πύλη του Ψυχιατρείου με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη 100 ατόμων. Απ' τις απαντήσεις που θα φτάσουν απ' το υπουργείο Υγείας θα εξαρτηθεί αν θα αποκλείσουν την εφημερία του ψυχιατρείου, όπως είναι η αρχική απόφαση.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία με κύριες αιχμές την πρόσληψη προσωπικού, αλλά και οικονομικές διεκδικήσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα θα γίνουν συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού, Θριάσιο, Λαϊκό, Μεταξά, Κρατικό Αθήνας, Αγία Ολγα και Αγιο Σάββα. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε νοσοκομεία της επαρχίας.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Αποδεκατισμένο το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και συναντήσεις με τους εργαζόμενους

Την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, ζήτησε η αντιπροσωπεία της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και είχε συναντήσεις με τη Διοίκηση, το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων και το προσωπικό.

Στο κλιμάκιο, συμμετείχαν ο Δ. Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Κουκουράβας, γραμματέας της ΝΕ Εβρου, ο Σταμάτης Γκατζίδης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο λαό της περιοχής να υποβαθμίζονται, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα, εργάζονται 67 νοσηλευτές ΤΕ, αντί των 77 που είναι οι οργανικές θέσεις και 55 ΔΕ αντί των 62 και 27 γιατροί όλων των ειδικοτήτων αντί των 39 που προβλέπονται. Επίσης, η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με ένα μόνο γιατρό, ενώ ο αξονικός τομογράφος και το μηχάνημα της οστεοπόρωσης δε λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Δικαίων υπηρετούν μόνο 6 γιατροί από τους 13 που θα έπρεπε, στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας υπηρετούν μόνο 8 από τους 34, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ορεστιάδας λειτουργεί με ένα μόνο γιατρό αντί 8 που προβλέπονται. Κοντά σε όλα αυτά, οι εφημερίες και υπερωρίες καθυστερούν να αποδοθούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Χτες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν στάση εργασίας για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας, για να οδηγείται ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Βασικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι να διευκολυνθεί η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας», τόνισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη συνάντησή της με τους εργαζόμενους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ: Την επαναπρόσληψη των 5 εργαζομένων που η εργοδοσία έχει απολύσει τον τελευταίο μήνα, ζήτησε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, με χτεσινή παρέμβαση που έκανε στην επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας αντλιών «ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ», στο Κρυονέρι, όπου βρέθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο.

ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου νομού Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος).

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΕΙ-ΤΕΙ: Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι συμβασιούχοι που απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην Αγροτική απαιτώντας άμεση επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ταμείο Υγείας τους.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάση εργασίας σήμερα

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, από τις 6 π.μ. έως τις 10 π.μ., οι καθαρίστριες των εργολαβικών συνεργείων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι συγκαλύπτει τις αυθαιρεσίες του εργολάβου (ISS) και διαιωνίζει το καθεστώς των εργολαβιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ