ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Απολύθηκε λόγω συμμετοχής στην απεργία

Καταγγελία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Την απόλυση εργαζόμενου, που τόλμησε να υπερασπίσει τα εργασιακά του δικαιώματα και να συμμετέχει στην πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ. Ο Ανέστης Τσακαλάκης δούλευε στο bar - restaurant «Μαϊάμι», στην παραλία της Κατερίνης. Απήργησε στις 2 του Απρίλη και την επόμενη μέρα η εργοδοσία τον απέλυσε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι λόγος της απόλυσης ήταν η συμμετοχή στην απεργία. Προχθές με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε τριμερής συνάντηση για την επόμενη Τετάρτη 15 Απρίλη.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου και την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Παράλληλα, καλεί το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, το Σωματείο Επισιτισμού, όλα τα σωματεία του Νομού να καταγγείλουν το γεγονός και να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον συνάδελφό τους.

«Η απόλυση αυτή εντάσσεται σε μια αλυσίδα απολύσεων σε διάφορες επιχειρήσεις στην Πιερία. Φαινόμενο, που, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, θα μεγαλώνει», σημειώνει, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν σ' αυτήν την επίθεση, περνώντας στην αντεπίθεση, οργανώνοντας τον αγώνα τους μέσα από τα ταξικά σωματεία, ενάντια στην πλουτοκρατία, στο δικομματισμό, στην ΕΕ, στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σταμάτημα των απολύσεων, ουσιαστικές αυξήσεις με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Βαφτίζει «αυξήσεις» τα προαποφασισμένα ψίχουλα

Με επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι καταδικάζει χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς σε συντάξεις πείνας

«Αυξήσεις» πείνας, που ξεπερνούν τα όρια της κοροϊδίας, θα δώσει, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί με διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, να εμφανίσει τις αυξήσεις αυτές σαν «πραγματική ενίσχυση» για τους συνταξιούχους.

Προχτές το βράδυ, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, και της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα - που προέκυψαν από επιλεκτικές διαρροές - η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες μεταφράζονταν σε ποσά μικρότερα από αυτά που εξαγγέλθηκε ότι θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μέσω έκτακτων επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η πρόταση της υπουργού Απασχόλησης προβλέπει ποσοστιαίες αυξήσεις 2,6% - 3% για συντάξεις που φθάνουν μέχρι τα 800 ευρώ και 2% για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ. Ποσοστά που αντιστοιχούν σε λιγότερα χρήματα από το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ (για συντάξεις έως 800 ευρώ) και των 300 ευρώ (για συντάξεις 801 - 1.100 ευρώ) που θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση ήρθε ύστερα από την επισήμανση των διοικήσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ότι δεν μπορεί να δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα (αντί τμηματικής καταβολής) γιατί αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στα οικονομικά των ταμείων.

Χτες, οι δυο υπουργοί προχώρησαν σε κοινή δήλωση, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα λέγοντας: «Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στο δημόσιο τομέα» και δε δίστασαν να πανηγυρίσουν, σημειώνοντας: «Χαιρόμαστε όμως, γιατί ακόμα και αυτοί που μιλούσαν για ψίχουλα όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι αυξήσεις είναι τόσο μικρές ώστε να βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των συνταξιούχων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή ποσοστιαίας αύξησης παγώνει στην ουσία τις συντάξεις. Δηλαδή, στην περίπτωση που το 2010 δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις, η βάση υπολογισμού τους θα είναι η σύνταξη του 2008.

Σήμερα η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι της Αθήνας
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι της Αθήνας
Με τη συγκέντρωση των συνταξιούχων σήμερα στις 10 το πρωί στην Αθήνα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε το συνταξιουχικό κίνημα τις προηγούμενες μέρες σε όλη την χώρα. Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων έχει οριστεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στην κινητοποίηση, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατώτερη σύνταξη για όλα τα τα Ταμεία 1.120 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία, ΝΑΤ, Δημόσιο και ΟΤΑ. Πάταξη της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο ποσό 16.000 ευρώ. Βελτίωση της περίθαλψης από τα Ταμεία, και το Δημόσιο. Να παρέχεται δωρεάν, όπως και τα φάρμακα. Να καταργηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 3655/08 καθώς και οι άλλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να προστατευθούν τα αποθεματικά των Ταμείων και να αποδώσουν το κράτος και η εργοδοσία όλα τα κλεμμένα από το 1950 κλπ.

Χτες, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποίησαν το πρωί στο κέντρο των Σερρών οι συνταξιούχοι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που χρόνια τώρα τους έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κεντρική ομιλήτρια εκ μέρους της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ ήταν η Σοφία Φραγκή. Στη συγκέντρωση πέρα από τα γενικότερα προβλήματα των συνταξιούχων καταγγέλθηκε ότι στο ΙΚΑ Σερρών η κατάσταση είναι απαράδεκτη με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, με αποτέλεσμα καθημερινά να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς συνταξιούχοι που το επισκέπτονται.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ
Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου

Το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι κάνουν σταθερά βήματα συσπείρωσης στο κλαδικό τους συνδικάτο στέλνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου Νομού Αττικής, Πειραιώς και Νήσων που ολοκληρώθηκαν χτες. Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 277 άτομα, από 201 που είχαν συμμετάσχει το 2007. Εγκυρα ήταν τα 275 ψηφοδέλτια, ενώ βρέθηκαν ακόμα 1 άκυρο και 1 λευκό. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ήταν η μόνη παράταξη που πήρε μέρος στις εκλογές) πήρε 275 ψήφους (από 201 το 2007) και καταλαμβάνει όλες τις έδρες της 7μελούς διοίκησης. Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ, ψήφισαν 198 άτομα. Η ΔΑΣ έλαβε 198 ψήφους και εκλέγει 3 (από 2) αντιπροσώπους. Για την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου ψήφισαν 132 άτομα και η ΔΑΣ εκλέγει 3 (από 3) αντιπροσώπους.

Ενημέρωση από γιατρό Εργασίας

Ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να έχουν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, κάθε Τετάρτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Εμμ. Μπενάκη 28).

ΚΚΕ
Κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους

Σε σχόλιό του για τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους. Ενώ δεν προχωράει σε ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, δεν εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα κ.ά., γίνεται "καυγάς" για τον τρόπο που θα δώσουν τα επιδόματα ελεημοσύνης, για το αν η μείωση των συντάξεων θα γίνει μέσω των περιορισμένων αυξήσεων ή του εφάπαξ βοηθήματος. Οι συνταξιούχοι πρέπει να καταδικάσουν αυτή την κοροϊδία και να τιμωρήσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές τους επιδείνωσαν και επιδεινώνουν συνεχώς τη θέση των συνταξιούχων και των οικογενειών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ