ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον Γιάννη Πατάκη

Σε λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο ενός κομμουνιστή που ανάλωσε, αφειδώλευτα, ολόπλευρα τη ζωή του στους αγώνες για το ψωμί, το δίκιο και το όνειρο των φτωχών αγροτών, στην πάλη του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική κοινωνία, μετατράπηκε η κηδεία του Γιάννη Πατάκη, το περασμένο Σάββατο στη Νίκαια της Λάρισας.

Κι ήταν αυτή η κοσμοπλημμύρα στο θεσσαλικό κάμπο μια τρανή απόδειξη της πλατιάς αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης που απολάμβανε ο κομμουνιστής Γιάννης Πατάκης από τους ανθρώπους του μόχθου. Γιατί ο Γιάννης Πατάκης αποτέλεσε το πρότυπο ενός κομμουνιστή, παρέμεινε σταθερός και αταλάντευτος στις ιδέες και τα ιδανικά και ήταν αυτά που τον ώθησαν να αναδειχτεί σε λαϊκό ηγέτη, σ' έναν ηγέτη του αγροτικού κινήματος και που αγαπούσαν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων.

Ως «αθεράπευτα» κομμουνιστής ο Γ. Πατάκης προκαλούσε την μήνιν των ταξικών και πολιτικών του αντιπάλων, κάποιοι από τους οποίους πολλές φορές επιτέθηκαν εναντίον του με ύβρεις και συκοφαντίες, χαρακτηρίζοντάς τον «τσιφλικά», «ταραξία», ακόμα και «τρομοκράτη». Ομως κι αυτοί δεν μπορούσαν να μην αναγνωρίζουν τους αγώνες του, την ανιδιοτέλειά του, την ηθική του.

Μέγα πλήθος, λοιπόν, απλών ανθρώπων από τη Θεσσαλία, αλλά και από όλη την Ελλάδα έφτασαν στη Νίκαια για να συνοδεύσουν στο τελευταίο ταξίδι του τον άνθρωπο που ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, του αγωνιστή που ήξερε να ξεσηκώνει τις ψυχές των ξωμάχων, το στέλεχος του ΚΚΕ, στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτιζόταν το καθάριο βλέμμα του κομμουνιστή που έμαθε να δίνει τα πάντα για το λαό, χωρίς να περιμένει κανένα άλλο αντάλλαγμα για τον εαυτό του, παρά μόνο ένα ζεστό σφίξιμο του χεριού του από τους συντρόφους του και τους συναγωνιστές του, ως αναγνώριση της μεγάλης του προσπάθειας ν' ανταποκριθεί στο χρέος του προς το Κόμμα και στις υποχρεώσεις του προς το Λαό.

Στην κηδεία του Γ. Πατάκη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτή και υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος του Κόμματος, Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκα, μέλος της ΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Ελισαίο Βαγενά και Ελένη Κοτούπα, μέλη της ΚΕ, Ν. Γκατζή και Κ. Αλυσανδράκη, βουλευτές του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της ΠΑΣΥ, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών ταξικών συνδικάτων, όπως και εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων.

Ηταν, ακόμα, εκεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, Εκτ. Νασιώκας, Φ. Σαχινίδης, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Στ. Ροντούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός, ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής.

«Αλύγιστος κομμουνιστής»!

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το τελευταίο «αντίο» απηύθυνε ο Γ. Νταφούλης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. «Εκανες το χρέος σου σύντροφε Γιάννη - τόνισε - ως άνθρωπος και ως κομμουνιστής στο ακέραιο».

«Με τη στάση σου, την προσφορά και την αυτοθυσία σου - υπογράμμισε - έγραψες κι εσύ ένα κομμάτι στην 90χρονη ιστορία του. Παίρνεις θέση δίπλα σε τόσους άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της κατάργησης της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, στην υπόθεση του σοσιαλισμού». «Μπροστάρης - συνέχισε - πάντα σε όλους τους αγώνες. Ασυμβίβαστος, αταλάντευτος, απέκρουσες με συνέπεια και σταθερότητα κάθε πρόκληση, κάθε επίθεση. Γι' αυτή σου τη στάση συκοφαντήθηκες, σύρθηκες σε αίθουσες δικαστηρίων, λοιδωρήθηκες από μαζικά μέσα ενημέρωσης και άλλους μηχανισμούς. Στάθηκες όρθιος, αλύγιστος. Νικήθηκες μόνο απ' την ασθένεια, όμως και πάλι μετά από αξιοθαύμαστη και σκληρή μάχη που έδωσες».

Και επισήμανε: «Στο διάβα της ζωής σου, οι αγώνες που έδωσες δεν ήταν εύκολοι. Δεν ήταν εύκολο να πας κόντρα στο ρεύμα, να δίνεις μάχες με κυρίαρχες αντιλήψεις και ιδέες. Δε φοβήθηκες να αποκαλύπτεις τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΕΕ, από την πρώτη στιγμή. Μέσα στα κοινοβούλια, αλλά πάνω απ' όλα έξω απ' αυτά, να οργανώνεις αγώνες υπερασπίζοντας το δικαίωμα του φτωχού μικρομεσαίου αγρότη να μπορεί να μείνει και να καλλιεργήσει το χωράφι του. Να έχει το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα, όλο και περισσότεροι αγρότες σε δικαιώνουν για τις θέσεις που εξέφρασες δουλεύοντας με την πολιτική του Κόμματος. Σήμερα βλέπουν πόσο δίκιο είχες και πόσο μπροστά έβλεπες.

Στη νέα γενιά των κομμουνιστών αφήνεις σημαντική παρακαταθήκη. Στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης και των ανατροπών στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, όταν άλλοι "έτρεχαν" για να αποκηρύξουν τον "κακό" κομμουνισμό δίνοντας εξετάσεις στον αντίπαλο, εσύ έμεινες ορθός στο Κόμμα. Αποτέλεσες κι εσύ στυλοβάτη του Κόμματος στις δύσκολες στιγμές».

Για την τεράστια συνεισφορά του Γιάννη Πατάκη στο αγροτικό κίνημα μίλησε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. «Εχουμε - επισήμανε - πλήρη συναίσθηση της απώλειάς σου για το αγροτικό κίνημα όχι μόνο της Λάρισας και της Θεσσαλίας, αλλά όλης της χώρας. Σε χρειαζόμασταν εδώ. Την εμπειρία σου, την αποφασιστικότητά σου, την πίστη σου, την αισιοδοξία σου.

Πάντα μας έλεγες πως η αντιαγροτική επίθεση θα οξύνεται, αλλά και πάντα διακήρυττες ότι η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μας ξεκληρίζει εδώ και χρόνια και μειώνει όλο και περισσότερο το εισόδημά μας, θα ανατραπεί τελικά».

68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΕΛ
Συνεχιστής του ΚΚ Κύπρου

Συμπληρώνονται φέτος 68 χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση της Σκαρίνου, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απρίλη 1941, οπότε και εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου το ΑΚΕΛ και παίρνει από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου τη σκυτάλη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «στις δεκαετίες που πέρασαν από τη συνέλευση της Σκαρίνου, το ΑΚΕΛ με τους αγώνες, τη δράση, την προσφορά και τις θυσίες του καταξιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Καταξιώθηκε ως πατριωτική έπαλξη αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου. Καταξιώθηκε ως ο εκφραστής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ως η κατ' εξοχήν δύναμη της κοινωνικής προόδου και της δημοκρατίας. Κορυφαία έκφραση αυτής της καταξίωσης στη συνείδηση του λαού είναι η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνει δε ότι «κύριο καθήκον στις σημερινές συνθήκες είναι η πάλη για λύση και επανένωση. Το ΑΚΕΛ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Το ΑΚΕΛ είναι η μεγάλη δύναμη που αγωνίζεται ενάντια στον εθνικισμό - σοβινισμό και για επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ πάντα μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους και γενικά το λαό παλεύει για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων σ' όλους τους τομείς» και καλεί σε «περαιτέρω ενίσχυση του ΑΚΕΛ στις επικείμενες ευρωεκλογές», ως μια ανάγκη που «υπηρετεί την ενδυνάμωση της φωνής της Αριστεράς στην Ευρώπη, την πάλη του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της Κύπρου, την υλοποίηση του φιλολαϊκού κυβερνητικού προγράμματος και τη στήριξη του Προέδρου Χριστόφια στον τιτάνιο αγώνα που δίδει για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία».

Τα δέοντα στον Αντύπα...

«ΕΦΥΓΕΣ», Γιάννη. Το κακό μαντάτο ήταν αναμενόμενο. Ομως, στο άκουσμά του, ισχυρές σουβλιές σχίζουν την καρδιά.

Η ΠΡΩΤΗ σκέψη, «άντε, ησύχασε». Τέλειωσε η πολύκαιρη και ανυπόφορα οδυνηρή μάχη σου με τον πόνο.

ΑΛΛΑ, κάπως βιαστικά σε σταμάτησε η μοίρα. Είχες κι άλλα, πολλά, να δώσεις, δικαιούσουν κάτι, ακόμα, να χαρείς..

ΣΤΟ ΧΩΜΑ, φτωχός, γεννήθηκες, στην αγκαλιά της μάνας γης μεγάλωσες. Περιουσία τρανή δεν απέκτησες. Πλούσιος έγινες στα αισθήματα και στα δοσίματα.

ΚΑΜΑΡΙ της αγωνιζόμενης αγροτιάς, της Θεσσαλίας έπαινος. Από αγνό ασήμι καμωμένος, η σκουριά του κλέους δε σε άγγιξε.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ταπεινά, δίχως ιδιοτέλεια, υπηρέτησες. Με δισταγμό και προφυλάξεις τις φιλοδοξίες ακολούθησες. Στα υψηλά ανέβηκες, στα χαμηλά κοιτούσες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ «μέχρις μυελού των οστέων», είχες την αγάπη, την αναγνώριση και την εκτίμηση όλων των απλών ανθρώπων του μόχθου.

ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ τους ταξικούς και τους πολιτικούς αντιπάλους αντιμετώπισες. Τις ύβρεις και τις συκοφαντίες κάποιων απ' αυτούς δέχτηκες. Με επιχειρήματα κι αγώνα τους απάντησες.

ΑΝΤΙΟ, Γιάννη, και τα δέοντα στον Μαρίνο Αντύπα.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ