ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε 20% μέσα σε ένα χρόνο

Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το Γενάρη του 2008

Εκτίναξη στην ανεργία το Γενάρη του 2009 καταγράφει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου χρόνου. Η στατιστικά καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε στο 9,4% από 8% που ήταν πέρσι. Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων από 390.210 αυξήθηκε σε 465.692 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των ανέργων ανήλθε στο 19,4% και σε απόλυτους αριθμούς σε 75.482 άτομα. Το ίδιο διάστημα οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 26.570 άτομα. Ετσι συνολικά μεταξύ του Γενάρη 2008 και Γενάρη 2009 χάθηκαν 102.052 θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι βέβαια πολλαπλάσιο αυτού που καταγράφεται στατιστικά και επίσημα, με δεδομένα τα κριτήρια καταγραφής που συγκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία - έχουμε ταυτόχρονα μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και αύξηση του αριθμού των ανέργων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις ηλικίες των 15-24 ετών, όπου από το 20,6% το Γενάρη του 2008 τον περασμένο Γενάρη αυξήθηκε στο 25%. Δηλαδή στην μικρότερη ηλικιακή ομάδα ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος. Αύξηση της ανεργίας καταγράφεται και στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών που φτάνει στο 12% από το 11,3% πέρσι το Γενάρη.

Η ανεργία στις γυναίκες αυξήθηκε στο 13,3% από το 12,1% πέρσι, ενώ στους άντρες ανέβηκε στο 6,7% από το 5,1% πέρσι. Η περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανεργία είναι η Δ. Μακεδονία που φτάνει το 16,4% από το 13,3%. Ακολουθούν το Ν. Αιγαίο με ποσοστό ανεργίας στο 16,3%, η Ηπειρος με 12,8%, η Κρήτη με 12,4%, ενώ στην Αττική η ανεργία έφτασε το 7,1%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ζενίθ η ενίσχυση των επιχειρήσεων

Στο όνομα της κρίσης, ετοιμάζεται να μοιράσει 2,5 δισ. στους μεγαλοεργοδότες, κοροϊδεύοντας ότι έτσι ενισχύει την απασχόληση!

Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, η κυβέρνηση δίνει άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο
Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, η κυβέρνηση δίνει άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο
Την ξαναζεσταμένη σούπα των προγραμμάτων κατάρτισης, των γλίσχρων επιδομάτων για τους ανέργους και της γενναίας ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων σερβίρει η κυβέρνηση σαν το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, την ώρα μάλιστα που η ανεργία τραβάει την ανηφόρα και οι απολύσεις θερίζουν. Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, χτες η διυπουργική Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης που υπέβαλε το υπουργείο Απασχόλησης και το οποίο ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009.

Αν και η κυβέρνηση «πετάει» αριστερά και δεξιά νούμερα δισεκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να επιδείξει έργο και συγκεκριμένο σχέδιο - τουλάχιστον στα χαρτιά - χτες η υπουργός Απασχόλησης δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε από πού θα προέλθουν τα χρήματα, ούτε για το πώς θα αποδοθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται αυτό να γίνει τη βδομάδα μετά το Πάσχα.

Πάντως, η αναφορά της υπουργού στις ευπαθείς ομάδες στον τουρισμό, στην οικοδομή και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊδεάζουν - με βάση παλιότερες ανακοινώσεις - ότι τα όποια χρήματα, θα δοθούν και πάλι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθούν δηλαδή οι καπιταλιστές για να απασχολήσουν προσωρινά εργαζόμενους ή για να δημιουργήσουν προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, συνεχίζοντας έτσι την πάγια τακτική της ανακύκλωσης της ανεργίας με το αζημίωτο για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στο 2009, από τον ΟΑΕΔ, από τις εισφορές δηλαδή των εργαζομένων, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα ή έμμεσα στις επιχειρήσεις για τα γνωστά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και «απασχολησιμότητας». Συνολικά για το πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» θα προκηρυχθούν δράσεις συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ανέργων δε λαμβάνουν ούτε αυτό το βοήθημα.

«Πράσινη» εκμετάλλευση

Στα προγράμματα κατάρτισης που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο χρόνο, ειδική στόχευση υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τομέας που φαίνεται να είναι και προσφιλής εκτός από τη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, όπως σημείωναν προ ημερών ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Βλ. Σπίντλα και η υπουργός Απασχόλησης, σε κοινή τους δήλωση, το πρόγραμμα αυτό «συνάδει με την ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή για πράσινη ανάπτυξη, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση». Δηλαδή, ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Απ' όλη αυτήν την επιχείρηση, ενίσχυσης των επιχειρήσεων και καταδίκης των ανέργων δε θα μείνουν απέξω ούτε οι κοινωνικοί εταίροι. Οι οργανώσεις τους θα αναλάβουν τέτοιου είδους προγράμματα και θα προικοδοτηθούν με το ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων με το υπουργείο Απασχόλησης θα υπογραφεί στο τέλος Ιούνη μετά από διάλογο για την κατανομή των κονδυλίων.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Επαναπροσλήφθηκε συνδικαλίστρια

Στην επαναπρόσληψη της Σταυρούλας Λαλανίτη, γραμματέα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, εργαζόμενης του Σούπερ Μάρκετ «Ε. Παπαϊωάννου - Ι. Μοσχοβός», οδήγησε η συντονισμένη αντίδραση της Ενωσης και των εργαζομένων στην τρομοκρατική απόλυση. Η εργοδοσία απέλυσε προχτές την εργαζόμενη επειδή το σωματείο κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι παραβίαζε συστηματικά την αργία της Κυριακής, αναγκάζοντας τους 11 εργαζόμενους να δουλεύουν και τις Κυριακές με την απειλή της απόλυσης. Την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση κατήγγειλαν η Ενωση και εργαζόμενοι με συγκέντρωση χτες έξω από την επιχείρηση και πέτυχαν την επαναπρόσληψή της.

Το συγκεκριμένο περιστατικό πέραν των άλλων ανέδειξε το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χαλκίδα. Οπως προέκυψε, ο εργοδότης ειδοποιήθηκε απ' την Επιθεώρηση ότι έγινε καταγγελία από το σωματείο και ότι την Κυριακή 12 Απρίλη θα γινόταν έλεγχος στην επιχείρηση. Από το Σάββατο 11 Απρίλη ο εργοδότης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την Κυριακή θα είναι κλειστά. Ετσι, όταν έφτασε τελικά η Επιθεώρηση τα βρήκε όλα «νόμιμα».

ΚΚΕ
Χρηματοδοτούν απολύσεις και ανατροπές

Σε σχόλιο σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης για την απασχόληση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι πρέπει να ξεσηκωθούν. Η κυβέρνηση με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αντί να στηρίξει τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χαρίζει 2,5 δισ. ευρώ στους μεγαλοεργοδότες, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με νέα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις προς την πλουτοκρατία. Αντίθετα αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι κίνητρο για νέες απολύσεις εργαζομένων με σταθερή εργασία και για αντικατάστασή τους με εργαζόμενους που θα δουλεύουν σχεδόν τσάμπα σε προσωρινή ελαστική δουλειά.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει αποφασιστικά να συσπειρωθούν και να αντεπιτεθούν στην πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ που τους φορτώνει τα βάρη της κρίσης. Ούτε ένα ευρώ σε βιομήχανους και άλλους μεγαλοεργοδότες. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους τώρα 1.120 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Πάλη κατά των απολύσεων για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και στους μισθούς».

ΠΑΜΕ
Απαντάμε επιθετικά την 1η του Μάη

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις εξαγγελίες της υπουργού Απασχόλησης για την ανεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνητικοί αντεργατικοί σχεδιασμοί, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώθηκαν και στη χτεσινή διυπουργική επιτροπή. Η καλπάζουσα ανεργία γίνεται στα κυβερνητικά σχέδια νέα ευκαιρία για νέες χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις προς τους μεγαλοεργοδότες, που με τη σειρά τους αποκτούν έτσι νέα κίνητρα για να απολύουν εργαζόμενους με σταθερή εργασία και να παρέχουν εκ περιτροπής φθηνή, ευέλικτη, πρόσκαιρη εργασία, ανακυκλώνοντας την ανεργία για όλους.

Οι εργαζόμενοι με τους ταξικούς αγώνες τους και με τη μαζική τους συμμετοχή, μέσα και από τις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, θα πρέπει να απαιτήσουν μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που συναινούν και συμπράττουν στον εργασιακό μεσαίωνα της ευελιξίας στην εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ