Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ζενίθ η ενίσχυση των επιχειρήσεων

Στο όνομα της κρίσης, ετοιμάζεται να μοιράσει 2,5 δισ. στους μεγαλοεργοδότες, κοροϊδεύοντας ότι έτσι ενισχύει την απασχόληση!

Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, η κυβέρνηση δίνει άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο
Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, η κυβέρνηση δίνει άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο
Την ξαναζεσταμένη σούπα των προγραμμάτων κατάρτισης, των γλίσχρων επιδομάτων για τους ανέργους και της γενναίας ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων σερβίρει η κυβέρνηση σαν το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, την ώρα μάλιστα που η ανεργία τραβάει την ανηφόρα και οι απολύσεις θερίζουν. Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, χτες η διυπουργική Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης που υπέβαλε το υπουργείο Απασχόλησης και το οποίο ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009.

Αν και η κυβέρνηση «πετάει» αριστερά και δεξιά νούμερα δισεκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να επιδείξει έργο και συγκεκριμένο σχέδιο - τουλάχιστον στα χαρτιά - χτες η υπουργός Απασχόλησης δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε από πού θα προέλθουν τα χρήματα, ούτε για το πώς θα αποδοθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται αυτό να γίνει τη βδομάδα μετά το Πάσχα.

Πάντως, η αναφορά της υπουργού στις ευπαθείς ομάδες στον τουρισμό, στην οικοδομή και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊδεάζουν - με βάση παλιότερες ανακοινώσεις - ότι τα όποια χρήματα, θα δοθούν και πάλι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθούν δηλαδή οι καπιταλιστές για να απασχολήσουν προσωρινά εργαζόμενους ή για να δημιουργήσουν προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, συνεχίζοντας έτσι την πάγια τακτική της ανακύκλωσης της ανεργίας με το αζημίωτο για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στο 2009, από τον ΟΑΕΔ, από τις εισφορές δηλαδή των εργαζομένων, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα ή έμμεσα στις επιχειρήσεις για τα γνωστά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και «απασχολησιμότητας». Συνολικά για το πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» θα προκηρυχθούν δράσεις συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ανέργων δε λαμβάνουν ούτε αυτό το βοήθημα.

«Πράσινη» εκμετάλλευση

Στα προγράμματα κατάρτισης που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο χρόνο, ειδική στόχευση υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τομέας που φαίνεται να είναι και προσφιλής εκτός από τη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, όπως σημείωναν προ ημερών ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Βλ. Σπίντλα και η υπουργός Απασχόλησης, σε κοινή τους δήλωση, το πρόγραμμα αυτό «συνάδει με την ευρωπαϊκή κατευθυντήρια γραμμή για πράσινη ανάπτυξη, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση». Δηλαδή, ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Απ' όλη αυτήν την επιχείρηση, ενίσχυσης των επιχειρήσεων και καταδίκης των ανέργων δε θα μείνουν απέξω ούτε οι κοινωνικοί εταίροι. Οι οργανώσεις τους θα αναλάβουν τέτοιου είδους προγράμματα και θα προικοδοτηθούν με το ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων με το υπουργείο Απασχόλησης θα υπογραφεί στο τέλος Ιούνη μετά από διάλογο για την κατανομή των κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ