Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγέλλουν μαύρο μέτωπο σε βάρος τους

Συνέντευξη Τύπου χτες για το ρόλο κυβέρνησης, πρυτάνεων και διευθυντών νοσοκομείων

Το μαύρο μέτωπο εργολάβων, πρυτάνεων και διοικήσεων νοσοκομείων, που στηρίζεται στις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κατακλέβει τους εργάτες και το δημόσιο χρήμα, κατήγγειλε χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλευρό των καθαριστριών και στο πάνελ της συνέντευξης ήταν ο ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος.

Οπως ανέφεραν, την ώρα που εκκρεμούν ποινικές διώξεις σε βάρος του εργολάβου (ISS), που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, γιατί κατακλέβει τις εργαζόμενες και δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, την ώρα που φουντώνουν οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργολάβων και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις εργολαβίες που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στα δύο Πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), η κυβέρνηση δίνει εντολή για παράταση των εργολαβιών.

Ετσι π.χ. το υπουργείο Υγείας αντί να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων να κηρύξουν έκπτωτους τους εργολάβους, έστειλε εγκύκλιο με την οποία τους καλεί να δώσουν παράταση στις εργολαβίες μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αντίστοιχα πιθανά έπραξε και το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρθηκε, διοικήσεις νοσοκομείων, πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ανέλαβαν να στηρίξουν τους εργολάβους. Στην περίπτωση του Ιππόκρατειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο διοικητής απειλεί να καλέσει τον εισαγγελέα αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των καθαριστριών που απαιτούν να φύγει ο εργολάβος και να προσληφθούν απευθείας από το νοσοκομείο.

Στην περίπτωση του ΑΠΘ, μετά τον πρύτανη, προχτές ο αντιπρύτανης Γιαννακουδάκης ανέλαβε να ολοκληρώσει τη δουλειά. Εμφανίστηκε στη συνέλευση των εργολαβικών και απειλούσε τους εργαζόμενους πως σε περίπτωση που φύγουν οι εργολάβοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ στην περίπτωση που αλλάξουν οι εργολάβοι θα χάσουν τριετίες και άλλα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ