ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μαρτύρων

Mε την εξέταση του πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη ολοκληρώθηκε χτες η κατάθεση των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Η Επιτροπή θα επανέλθει την Τετάρτη μετά το Πάσχα προκειμένου τα μέλη της να αρχίσουν τις συζητήσεις για τη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 27 Απρίλη.

Το καινούργιο στοιχείο που προέκυψε από την κατάθεση του Αρ. Παυλίδη είναι ότι το Γενάρη του 2007 έκανε δωρεά 80.000 ευρώ στην κόρη του, ενώ άλλα 20.000 της έδωσε ο θείος της προκειμένου η κόρη του να κάνει επισκευές στο σπίτι που αγόρασε.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω αγορά ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση εκτίμησε ότι υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» 100.000 ευρώ, η προέλευση των οποίων ερευνάται, ενώ υπάρχει και η καταγγελία του εφοπλιστή Μανούση ότι έδωσε σε συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη 100.000 για να διευκολυνθεί στους διαγωνισμούς για τα δρομολόγια των λεγόμενων «άγονων γραμμών».

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση ο Αρ. Παυλίδης ισχυρίστηκε ότι αυτά τα λεφτά δεν έχουν καμία σχέση με το ποσό της καταγγελίας Μανούση αλλά πρόκειται για τμηματικές ενισχύσεις για την επισκευή του σπιτιού που αγόρασε η κόρη του σε χρόνο πολύ πίσω από τις καταγγελίες Μανούση. Μάλιστα είπε ότι αυτή η γονική παροχή «είναι επισήμως δηλωμένη και ελεγμένη στο πόθεν έσχες διά της φορολογικής δήλωσης». Με επιστολή του δε προς τον πρόεδρο της προανακριτικής ο Αρ. Παυλίδης διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δήλωσε στην επιτροπή ότι δε θα καταθέσει παραστατικά που θα αποδεικνύουν τη γονική παροχή και γνωστοποιεί ότι είναι στη διάθεσή της για τη χορήγηση κάθε στοιχείου. Κατά τον πρώην υπουργό οι ισχυρισμοί Μανούση για δωροδοκία στενού του συνεργάτη είναι «ψευδείς, ανακριβείς και συκοφαντικοί».

Σχετικά με το ακριβές τίμημα του σπιτιού της κόρης του ο Αρ. Παυλίδης είπε ότι ήταν 235.000 ευρώ και για τα λεγόμενά του στον ανακριτή είπε ότι απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την αντικειμενική αξία του σπιτιού και για αυτό ανέφερε ότι ήταν 156.000 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Προανακριτικής, σε δηλώσεις τους εκτίμησαν ότι υπάρχει επάρκεια στοιχείων για την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη με την κατηγορία «της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση» προαναγγέλλοντας έτσι την τελική στάση του κόμματός τους. Μάλιστα είπαν ότι κατά τις εργασίες της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία και αποχρώσες ενδείξεις και για άλλα αδικήματα, όπως η δωροδοκία (ενεργητική και παθητική), απιστία και παράβαση καθήκοντος και για αυτό θα προτείνουν η Προανακριτική να αποφασίσει τη διεύρυνση της έρευνάς της ή να απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να ζητήσει από εκεί την εντολή διεύρυνσης των ερευνών.

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί βουλευτές, σε ένα ιδιότυπο δικομματικό πινγκ- πονγκ, με ανεπίσημες διαρροές προεξοφλούν αθωωτική απόφαση της Προανακριτικής, ισχυριζόμενοι ότι οι δηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δείχνουν «την παταγώδη αποτυχία της τακτικής του να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου» και «προκειμένου να μη γελοιοποιηθεί ψάχνει την ύστατη στιγμή να βρει διεξόδους απελπισίας».

Αναβαθμίζουν τους Τουρκοκύπριους οι ΗΠΑ

Συνάντηση Κλίντον με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Συνεπής στην αμερικανική προσπάθεια εξίσωσης της ηγεσίας του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε χτες στην Ουάσιγκτον τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να «αναζωπυρώσει» τη διαδικασία των συνομιλιών, έτσι ώστε να προκύψει νέο σχέδιο επίλυσης. Οπως σημειώνουν διπλωμάτες στην Αθήνα, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να «διευθετήσει» το πρόβλημα προκειμένου να αφαιρέσει προσχήματα και εμπόδια που κρατούν κλειστό το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση συνιστά αναβάθμιση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι έχει σημασία η ιδιότητα με την οποία γίνεται δεκτός ο Ταλάτ, αφού η μοναδική - όπως είπε - ιδιότητα που έχει είναι αυτή του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δυστυχώς, στο παρελθόν, πρόσθεσε, κάποιοι υποδέχθηκαν τον Ταλάτ δίνοντάς του άλλη ιδιότητα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούν κάποιοι τον Ταλάτ», αναφερόμενος στη συνάντηση του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν ήταν «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στις διεθνείς σχέσεις και ότι η επίσκεψη αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η συνάντηση των Ταλάτ - Κλίντον ήταν προγραμματισμένη για χτες στις 15.15 ώρα ΗΠΑ (22.15 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο Μ. Ταλάτ γίνεται δεκτός ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μία κυβέρνηση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χτες το απόγευμα αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, όπου θα έχει επαφές με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν και την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Ταλάτ - Κλίντον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επανέλαβε ότι σημασία έχει το καθεστώς με το οποίο γίνεται αποδεκτός στις ΗΠΑ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς αν «είναι με αυτή την ιδιότητα, παρόλο που και πάλι βέβαια μας ενοχλεί, θεωρούμε ότι δεν οδηγεί σε καμιά απολύτως αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Τέλος, όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, όντας φιλοξενούμενος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού στα Κατεχόμενα «Κίπρις ΤV», φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για την επίλυση του περιουσιακού απαιτούνται 20 δισ. δολάρια και ότι κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει μια τέτοια επιταγή στην Κύπρο εν μέσω οικονομικής κρίσης και όταν ο κόσμος στην Αφρική πεινά.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ποσό 40 εκατ. ευρώ για μίζες

Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ ζήτησε το τμήμα της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς» από τη μητρική «Ζήμενς», προκειμένου να δοθούν ως μίζες σε σχέση με αναθέσεις έργων της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του στελέχους της «Ζήμενς» Ρ. Νοϊμπιούργκερ στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, για να γίνονται οι πληρωμές με τις μίζες, είχε επινοηθεί το «σύστημα των μοντέλων». Δηλαδή, υπήρχε δίκτυο λογαριασμών με τρεις διαφορετικούς τρόπους, το «μοντέλο συμψηφισμού», το «μοντέλο πίστωσης» και το «μοντέλο επαναπατρισμού».

Οπως αναφέρεται στην κατάθεση του Ρ. Νοϊμπιούργκερ, «ο Κούτσχενρόϊτερ (σ.σ. ανώτατο στέλεχος της "Ζήμενς") μου είπε ότι του ζήτησαν ποσό 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Το ποσό αυτό το χρειάζονταν για τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν θυμάμαι ακριβώς, αν το συγκεκριμένο ποσό ήταν κάποια ανεξόφλητη απαίτηση ή προορίζονταν για λαδώματα».

Ο Κάιλ Φον Χάγκεμαν αναφέρει ότι το λάδωμα δεν χρησιμοποιούνταν στην ορολογία της «Ζήμενς» και πως αντί αυτού αναφερόταν η ορολογία «ωφέλιμες δαπάνες». Επίσης, σημείωσε ότι δεν έπρεπε να φαίνεται ποιος παίρνει χρήματα για να εξασφαλίζονται απρόσκοπτα έργα στη «Ζήμενς». Τα χρήματα στον Π. Μαυρίδη, που ήταν αρμόδιος περιφερειακά για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, τα παρέδιδε ο Ρ. Σίκατσεκ.

Οσον αφορά τα τρία «μοντέλα» μεταβίβασης χρημάτων, ανέφερε:

Το «μοντέλο συμψηφισμού» γινόταν με τη διαμεσολάβηση της τράπεζας Dresdener Bank. Δηλαδή, γινόταν από τον Μαυρίδη επαφές με ιδιώτες από την Ελλάδα, οι οποίοι για φορολογικούς λόγους ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα στην Ελβετία. Τα χρήματα αυτά δίνονταν από τους ιδιώτες σε μετρητά στον Μαυρίδη και ως αντιστάθμισμα το ίδιο ποσό εμβαζόταν στην Ελβετία στους λογαριασμούς των ιδιωτών.

Με το «μοντέλο πίστωσης» άνοιγε πίστωση στην Ελβετία. Στη συνέχεια, τα χρήματα κατατίθονταν σε κάποιο λογαριασμό που υπήρχε εκεί και τελικά εμβάζονταν στην Ελλάδα.

Το «μοντέλο επαναπατρισμού» λειτούργησε λόγω της φορολογικής αμνηστίας που υπήρχε στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία στο παρελθόν.

Τέλος, ο Κ. Χάγκελμαν αναφέρει ότι η πληρωμή πολλών πριμ (σ.σ. μιζών) κατέστη αναγκαία, επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ άλλαξε τέσσερις φορές και έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δε θα άλλαζε τίποτα στην πρακτική που ακολουθούνταν και η οποία ήταν ευνοϊκή για τη «Ζήμενς».

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Στις 9 Μάη η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στην 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος πραγματοποιείται το Σάββατο 9 του Μάη 2009, εξέδωσε η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στον Τύμβο του Μαραθώνα και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα. Θα προηγηθεί στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη που θα περάσει έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος. Φέτος η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, αφιερώνεται στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, στον αγώνα ενάντια στο NATO και την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ