Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβαθμίζουν τους Τουρκοκύπριους οι ΗΠΑ

Συνάντηση Κλίντον με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Συνεπής στην αμερικανική προσπάθεια εξίσωσης της ηγεσίας του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε χτες στην Ουάσιγκτον τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να «αναζωπυρώσει» τη διαδικασία των συνομιλιών, έτσι ώστε να προκύψει νέο σχέδιο επίλυσης. Οπως σημειώνουν διπλωμάτες στην Αθήνα, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να «διευθετήσει» το πρόβλημα προκειμένου να αφαιρέσει προσχήματα και εμπόδια που κρατούν κλειστό το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση συνιστά αναβάθμιση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι έχει σημασία η ιδιότητα με την οποία γίνεται δεκτός ο Ταλάτ, αφού η μοναδική - όπως είπε - ιδιότητα που έχει είναι αυτή του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δυστυχώς, στο παρελθόν, πρόσθεσε, κάποιοι υποδέχθηκαν τον Ταλάτ δίνοντάς του άλλη ιδιότητα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούν κάποιοι τον Ταλάτ», αναφερόμενος στη συνάντηση του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν ήταν «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στις διεθνείς σχέσεις και ότι η επίσκεψη αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η συνάντηση των Ταλάτ - Κλίντον ήταν προγραμματισμένη για χτες στις 15.15 ώρα ΗΠΑ (22.15 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο Μ. Ταλάτ γίνεται δεκτός ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μία κυβέρνηση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χτες το απόγευμα αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, όπου θα έχει επαφές με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν και την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Ταλάτ - Κλίντον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επανέλαβε ότι σημασία έχει το καθεστώς με το οποίο γίνεται αποδεκτός στις ΗΠΑ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς αν «είναι με αυτή την ιδιότητα, παρόλο που και πάλι βέβαια μας ενοχλεί, θεωρούμε ότι δεν οδηγεί σε καμιά απολύτως αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Τέλος, όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, όντας φιλοξενούμενος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού στα Κατεχόμενα «Κίπρις ΤV», φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για την επίλυση του περιουσιακού απαιτούνται 20 δισ. δολάρια και ότι κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει μια τέτοια επιταγή στην Κύπρο εν μέσω οικονομικής κρίσης και όταν ο κόσμος στην Αφρική πεινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ