ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Κουρέλιασαν τις δικαστικές αποφάσεις

Για δεύτερη μέρα χτες συνέχισαν την κατάληψη των Σφαγείων, διεκδικώντας το δικαίωμα στο μεροκάματο

Φωνή αντίστασης και ανυπακοής στην εργοδοτική ασυδοσία, στο όργιο της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας που βίωσαν πρόσφατα στο πετσί τους με τη σύλληψη και την καταδίκη 23 συναδέλφων τους, υψώνουν οι εργαζόμενοι στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου». Για δεύτερη μέρα χτες συνέχισαν την κατάληψη της επιχείρησης με πρωτοβουλία του σωματείου και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα 13 Απρίλη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου επέβαλε σε 23 εργαζόμενους της επιχείρησης ποινές φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή, με την κατασκευασμένη κατηγορία περί «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας», επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Η εταιρεία πρόσφατα μίσθωσε τα σφαγεία από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, όμως, παρά τις δεσμεύσεις για παραμονή του προσωπικού, προχώρησε ουσιαστικά σε απολύσεις. Δεν αναγνωρίζει το σωματείο των εκδοροσφαγέων που υπήρχε στα σφαγεία και ζήτησε από αυτούς την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αρνούμενη να εφαρμόσει τη ΣΣΕ.

Σαν απάντηση, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στο χώρο του σφαγείου, περιφρουρώντας τον αγώνα τους, ο οποίος στις 10 Απρίλη χτυπήθηκε από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Το κατασταλτικό χτύπημα που επεδίωξε η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, στο πνεύμα της εντολής Σανιδά για πάταξη και ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, δε στάθηκε ικανό να λυγίσει το δίκαιο αγώνα τους. Παρά την καταδικαστική απόφαση από την ταξική Δικαιοσύνη, που στόχο είχε να κάμψει την αγωνιστικότητα και να τους εκβιάσει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, με προωθημένες μάλιστα μορφές πάλης, διεκδικώντας το δικαίωμα στο μεροκάματο.

Σε μια περίοδο όπου γίνεται όλο και πιο έντονη η προσπάθεια της εργοδοσίας και των κομμάτων της να βάλουν στο χέρι και να τρομοκρατήσουν - με τις πλάτες της Δικαιοσύνης - τους εργαζόμενους, ο αγώνας στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου» αποκτά ξεχωριστή σημασία. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη, μπορούν να καταστήσουν κενό γράμμα τις κάθε είδους τρομοκρατικές αποφάσεις, μεθοδεύσεις και πρακτικές εκφοβισμού που επιδιώκουν να βάλουν φρένο στη συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή αγανάκτηση, ιδιαίτερα τώρα που βαθαίνει η οικονομική κρίση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαράδεκτη απόφαση για τις κατασκηνώσεις των ΑμΕΑ

Το - ούτως ή άλλως - κουτσουρεμένο κονδύλι μειώνεται φέτος περίπου στο μισό, μεγαλώνοντας την απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες

Ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα των ΑμΕΑ στην αναψυχή πετσοκόβεται από την κυβέρνηση
Ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα των ΑμΕΑ στην αναψυχή πετσοκόβεται από την κυβέρνηση
Σε περικοπή κατά 46% των δαπανών για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για τη φετινή θερινή περίοδο προχώρησε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κουτσουρεύοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους στη μοναδική ίσως διέξοδο που έχουν σε ολιγοήμερες διακοπές.

Οι δημόσιες κατασκηνώσεις για ΑμΕΑ στη χώρα καλύπτουν μόλις το 1% των ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις όποιες δημόσιες κατασκηνώσεις υπήρχαν (όπως του ΠΙΚΠΑ και του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) για τη λειτουργία κάποιων κατασκηνώσεων, φορτώνοντας και αυτό το βάρος στους γονείς.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση που δίνεται είναι μειωμένη και έτσι καταλήγει να υλοποιείται ένα περιορισμένο ως προς τον αριθμό και υποβαθμισμένο ως προς την ποιότητα κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με βαριές αναπηρίες και με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν λίγες μέρες αναψυχής για τα παιδιά τους.

Φέτος, η Διεύθυνση Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε ότι οι δαπάνες για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα μειώνονται από 6.500.000 ευρώ το 2008 σε 3.500.000 ευρώ το 2009, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των κατασκηνωτών και των ημερών που θα παραμείνουν στην κατασκήνωση. Ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα συμμετείχαν μόλις 3.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, όμως τώρα θα μειωθεί και αυτός ο ελάχιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να κάνουν 15 μέρες διακοπών - τη μοναδική ανάσα χαράς που έχουν πολλές φορές, αφού πρόκειται για παιδιά με βαριά αναπηρία, πολλαπλές αναπηρίες κλπ., κάποια απ' τα οποία είναι έγκλειστα σε ιδρύματα και θεραπευτήρια.

Η συγκεκριμένη ανάλγητη απόφαση έρχεται ενώ τα τελευταία χρόνια ανοίγουν συνεχώς κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων, κάποιες από αυτές μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και με το κόστος να κυμαίνεται στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις για 14 μέρες φιλοξενίας σε 1.000-1.500 ευρώ!

Και η τελευταία εξέλιξη αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, που δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση. Οι γονείς των ΑμΕΑ έχουν κάθε συμφέρον, στο πλευρό του ταξικού αναπηρικού κινήματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, να παλέψουν για το δικαίωμα στις διακοπές, για δημόσιο δωρεάν δίκτυο κατασκηνώσεων για τα ΑμΕΑ, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Δημαγωγία στο φόντο των τραγικών ελλείψεων

Εναν ακόμα καυγά για το πάπλωμα της διαχείρισης πυροδότησε η χτεσινή παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης

Καθαρίστριες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τους εργολάβους στα νοσοκομεία και η ΝΔ τους διατηρεί, επεκτείνοντας μάλιστα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Motion Team

Καθαρίστριες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τους εργολάβους στα νοσοκομεία και η ΝΔ τους διατηρεί, επεκτείνοντας μάλιστα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών
Η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, καθώς και οι δηλώσεις του για το χώρο της Υγείας πυροδότησαν μια άσφαιρη φραστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών αναγκών στην ώρα της ανάγκης.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επενδύει στην υγεία» και ότι «πέντε χρόνια, δε δίνει τα απαραίτητα κονδύλια, για να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό». Μάλιστα με αφορμή την έκθεση της EUROSTAT, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τα επιπλέον 80 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος δεν πήγαν στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πέρα απ' την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας στην οποία πρωτοστάτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - θυμήθηκε και την Πρόνοια, την οποία κατάργησε - όχι μόνο ως τομέα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ως έννοια - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2646 (ΦΕΚ Α' /20.10.1998) και την αντικατέστησε με την «κοινωνική φροντίδα».

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την ανέξοδη υπόσχεσή του ότι ως κυβέρνηση θα προσλαμβάνει τουλάχιστον 3.000 νοσηλευτές το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Υπόσχεση που μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακουστεί στα αυτιά χιλιάδων εργαζόμενων στην Υγεία, που τις περιόδους διακυβέρνησης τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, είδαν τα κενά στα νοσοκομεία να φτάνουν στις 25.000 για τους νοσηλευτές και στις 3.500 για τους γιατρούς.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς κάθε χρόνο οι συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία υπερτερούν πλέον και αυτών των προσλήψεων που γίνονται μέσα απ' τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ετσι η κάλυψη των τρομακτικών κενών επιχειρείται με τους συμβασιούχους που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Κατοχύρωση μόνο στα λόγια

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι για όσα εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχουν ληφθεί αποφάσεις, οι οποίες διά νόμου έχουν κατοχυρωθεί από τη Βουλή». Ο υπουργός Υγείας εννοεί προφανώς το νόμο 3754/2009 για το νέο ιατρικό μισθολόγιο που προβλέπει προσλήψεις 2.000 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών, σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων. Ακόμα και αυτή η υλοποίησή τους όμως παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον καθώς για μεν τους νοσηλευτές δεν υπάρχει καμία κίνηση, ενώ για τους γιατρούς συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις χτες η κοινή επιτροπή προσλήψεων του υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χωρίς κανένα αποτέλεσμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ