ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλομονοπωλιακή η κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για την έκθεση Busuttil

Τη φιλομονοπωλιακή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και τα νέα αντιδραστικά μέτρα που προτείνονται σε βάρος των μεταναστών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Θανάσης Παφίλης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του KKΕ, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στη σχετική Εκθεση Busuttil, ανέφερε τα εξής:

«H Εκθεση σχετικά με την κοινή μεταναστευτική πολιτική εκτιμά θετικά τη φιλομονοπωλιακή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου σ' αυτή. Ταυτόχρονα, προτείνει τη λήψη μέτρων για το επόμενο διάστημα, σε βάρος των μεταναστών σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η Εκθεση, υιοθετεί τη βασική αρχή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς εργασίας, δηλαδή της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Για το σκοπό αυτό, προκρίνει την εφαρμογή μιας πολιτικής "μαστίγιου και καρότου" απέναντι στους μετανάστες. Ετσι, από τη μια μεριά, χαιρετίζει το απαράδεκτο "Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο", ζητά την αναβάθμιση του FRONTEX, την ενίσχυση των μέτρων φακελώματος και καταστολής σε βάρος των μεταναστών που δεν είναι χρήσιμοι στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Από την άλλη μεριά, επικροτεί την προσέλκυση και νομιμοποίηση μεταναστών "υψηλής ειδίκευσης", την κυκλική και προσωρινή μετανάστευση που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και προτείνει μέτρα ένταξης των νόμιμων μεταναστών, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι στους εργοδότες τους.

Απάντηση σ' αυτή την αντιδραστική πολιτική μπορεί να είναι μόνο η ένταξη των μεταναστών στο ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινή πάλη τους με τους ντόπιους εργάτες ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του πλούτου που παράγουν».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Τη Τετάρτη, 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη

Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ενα αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή, που αγάπησε το Λαό, την Ποίηση, την Επανάσταση και δίδαξε ήθος, αξίες, στάση ζωής. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετάσχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΟΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ». Στις σελίδες του περιλαμβάνεται μεγάλο αφιέρωμα στη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ καθώς και ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες του κινήματος ειρήνης.

Ανάμεσα στα θέματα που φιλοξενεί περιλαμβάνονται:

-- ΝΑΤΟ: 60 χρόνια το οπλισμένο δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού. Εχθρός των λαών και της ειρήνης.

-- Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί τώρα.

-- ΝΑΤΟ-ΕΛΛΑΔΑ: 57 χρόνια «συνένοχοι».

-- Φως στα αιματηρά ίχνη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

-- Η στρατηγική του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο - Αφγανιστάν 2001-2009: θανατηφόρα «απελευθέρωση».

-- Γιουγκοσλαβία: Το ΝΑΤΟ στην υπηρεσία της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

-- ΝΑΤΟ και εσωτερική ασφάλεια.

-- Επίσκεψη στην Παλαιστίνη αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και της ΕΕΔΔΑ.

Η διπροσωπία της ΑΥΓΗΣ

Οταν πριν από μήνες, στα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το διήγημα «Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά», η εφημερίδα ΑΥΓΗ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χάλασαν τον κόσμο! Γιατί; Γιατί ο «Ριζοσπάστης» (έτσι έλεγαν), άρα και το ΚΚΕ, δίνουν γραμμή με ένα κείμενο που κατά την άποψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβράβευε τον αστυνομικό δολοφόνο του 15χρονου μαθητή!! Ο «Ριζοσπάστης» απάντησε στην ΑΥΓΗ και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους έπρεπε.

Αν σήμερα υπενθυμίζουμε τα τότε γεγονότα, είναι γιατί η ΑΥΓΗ (22/4/2009) δημοσίευσε ολοσέλιδη απάντηση - άρθρο του Γ. Κανναβού, με το οποίο ο συγγραφέας του ξετινάζει (έστω και στο μέτρο των ιδεολογικών ορίων του) τη θέση της ΑΥΓΗΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους αστυνομικούς. Μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι από τις γραμμές των χωροφυλάκων και των αστυνομικών, δεν βγήκαν μόνο θύτες, αλλά βγήκαν και ήρωες του ΚΚΕ, του ΕΑΜικού κινήματος και του ΔΣΕ. Γράφει κι άλλα ακόμα, με τα οποία μπορεί κανείς να συμφωνήσει και με πολλά να διαφωνήσει. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό το τελευταίο.

Το θέμα είναι ότι η ΑΥΓΗ, ενώ δημοσίευσε, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ένα κείμενο αντίθετο με τις θέσεις της και με του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι μόνο εκείνη έχει το συγκεκριμένο δικαίωμα. Αν ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύσει το Χ κείμενο, είναι για να δώσει γραμμή! Αν δεν το δημοσιεύσει, εκφράζει «σταλινισμό»!! Πρέπει, επίσης, ο «Ριζοσπάστης» να δημοσιεύει μόνο εκείνα που η ΑΥΓΗ θα τα ερμηνεύει όπως επιθυμεί... Αυτό έκανε και τότε με το διήγημα.

Τελικά ο οπορτουνισμός και οι καιροσκόποι του πιάνονται από πουθενά; Από πουθενά!...

Το θέμα επίσης είναι ότι η ΑΥΓΗ δεν θα καταλάβει τίποτα απ' αυτά, όπως και τίποτα από τα όσα σωστά έγραψε ένας άνθρωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...


Α. Μ.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τον εμφύλιο

«Ο εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του εμφυλίου» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει, την ερχόμενη Τρίτη 28 Απρίλη, στη Λάρισα, η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και θα παρουσιαστούν μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τα γεγονότα στα παιδικά τους χρόνια.

Στις 9 Μάη η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στην 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος πραγματοποιείται το Σάββατο 9 του Μάη 2009, εξέδωσε η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στον Τύμβο του Μαραθώνα, και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα, στις 7.30 το απόγευμα. Θα προηγηθεί, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, που θα περάσει έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος.

Φέτος, η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, αφιερώνεται στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, στον αγώνα ενάντια στο NATO και την ΕΕ.

Εκδηλώσεις τιμής στον Γ. Ρίτσο

-- Οι ΚΟ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Ν. Ιωνίας της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γ. Ρίτσου, την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πίσω από το ΙΚΑ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Ρίτσου, μουσική και τραγούδια από νέους ερασιτέχνες μουσικούς, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, την Κυριακή 3 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Καρλοβάσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ