ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σικέ διαμάχες στο φόντο υπαρκτών σκανδάλων

Να αντιδράσει μέσα από το βούρκο της σκανδαλολογίας προσπαθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας από τη μια τον συμψηφισμό και το κουκούλωμα και από την άλλη τον αποπροσανατολισμό από την νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Με ειλημμένη την απόφαση των δύο μονομάχων να πάνε στις ευρωεκλογές με κυρίαρχο θέμα την «σικέ» διαμάχη για τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα για να ανταποκριθεί στις «προκλήσεις». Πρώτα απ' όλα επιχειρεί να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές εξαιτίας της υπόθεσης Παυλίδη. Ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για παραπομπή του πρώην υπουργού, η Ρηγίλλης ασκεί πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την οριακή αυτοδυναμία. Ταυτόχρονα πασχίζει να εξουδετερώσει την «απειλή» επανόδου της υπόθεσης Βατοπεδίου στη Βουλή και άρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Για το σκοπό αυτό καλύπτει πλήρως τον Γ. Σανιδά να μη στείλει την υπόθεση στη Βουλή και ταυτόχρονα περνά στην αντεπίθεση κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Από την άλλη θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδείξει, όπως μπορεί, την υπόθεση «Ζήμενς» για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ.

Τα πυρά των κυβερνητικών στελεχών κατευθύνθηκαν στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για «ωμές παρεμβάσεις των στελεχών του στη Δικαιοσύνη». Με αφορμή το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβιβασθεί στη Βουλή η συμπληρωματική δικογραφία για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «προβοκάτσια, εκτροπή, πραξικόπημα», που όπως είπε είτε «το διαχρονικό τρίπτυχο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Δικαιοσύνη».

Ακόμα πιο υψηλοί ήταν οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας μια πρόγευση για το κλίμα που θα διαμορφωθεί την προεκλογική περίοδο. «Το ΠΑΣΟΚ απειλεί την Δικαιοσύνη και επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους δικαστές, προσπαθεί να κατασκευάσει ενόχους, επιχειρεί να βυθίσει τη χώρα στη σκανδαλολογία, απαιτεί από θεσμικούς παράγοντες να παραβιάσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους και στοχεύει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος.

Σε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα όμως έχει αναδειχθεί η «τύχη» των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών στην υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς ήδη κάμποσοι βουλευτές της ΝΔ έχουν ζητήσει να μην περιληφθούν στα ψηφοδέλτια και να μην τους φορτωθεί το κόμμα.

ΠΑΣΟΚ
Οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση

Επίθεση στο πρόσωπο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά με αφορμή την απόφασή του να μην αποστείλει στη Βουλή το φάκελο Βατοπεδίου εξαπέλυσε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση γύρω από τα σκάνδαλα, φροντίζοντας όμως ταυτόχρονα να μη θίξει τον ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης που με τη στάση του και τις κατευθύνσεις του θωρακίζει το αστικό σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για «δικαστικό πραξικόπημα» και χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «με τις πράξεις του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπονομεύει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιτίθεται στο Κοινοβούλιο το οποίο εμποδίζει να ασκήσει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες» και επιτέθηκε ταυτόχρονα στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο «για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο Γ. Σανιδάς «παρεμπόδισε τρεις φορές να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Προέβη σε επανειλημμένες εξωθεσμικές συναντήσεις και υποδείξεις προς τον ανακριτή της υπόθεσης Μανούση - Παυλίδη. Αρχειοθέτησε παράνομα τα πορίσματα Ζορμπά σχετικά με τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων»...Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί πλήρως με τις παρεμβάσεις Σανιδά σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων...

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, συνάντησε χτες τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφια και ζήτησε «να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη την ψηφοφορία που εκκρεμεί για την Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, αφού προηγουμένως οι βουλευτές έχουν στα χέρια τους τα συμπληρωματικά στοιχεία από τη δικαστική έρευνα που ολοκληρώθηκε».

Από την πλευρά του ο Δ. Σιούφας απάντησε ότι «ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη».

Σταθερά στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Μνημείο πολιτικής αγυρτείας με στόχο τον εγκλωβισμό και τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να μην αμφισβητήσουν με την ψήφο και τη δράση τους το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων, αποτελεί η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, υπό την ιδιότητά του και ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» ενόψει των ευρωεκλογών, στην Τολούζη της Γαλλίας.

Με προφανή σκοπό να παραποιήσει τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και να τις αποδώσει στις πολιτικές της «νεοσυντήρησης» και μοναδικό στόχο να αθωώσει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τον καπιταλισμό ως σύστημα, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «την κρίση τη γέννησαν τα ιδεολογήματα της δεξιάς, ότι δήθεν οι αγορές αυτορυθμίζονται»...

Ξεπερνώντας κάθε όριο εξαπάτησης του λαού, υποστήριξε ότι «οι σοσιαλιστές της Ευρώπης θα νικήσουν (...) και θα δημιουργήσουν μια Ευρώπη σοσιαλιστική»! Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της ΕΕ των μονοπωλίων, με πίστη στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, της Μπολόνιας, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υποσχέθηκε «ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, μια νέα οργάνωση του κράτους και μια νέα ρύθμιση των αγορών, ώστε να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύονται τα δημόσια αγαθά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοίρασε για πολλοστή φορά ανέξοδες υποσχέσεις περί «ρυθμίσεων» και μιας καλύτερης διαχείρισης, για μια...«κοινωνία ανθρώπινη και δίκαιη»!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ερευνάται και η εξαγορά της «Rom Telekom»

Η εξαγορά από τον ΟΤΕ έναντι 675 εκατ. ευρώ του 35% και του μάνατζμεντ του ρουμάνικου Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών «Rom Telekom», το Δεκέμβρη του 1998, ερευνάται από τον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, που χειρίζεται το δικομματικό σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Ο ανακριτής έχει ενδείξεις ότι διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» από τα ταμεία της «Ζήμενς» που σχετίζονται με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της πολυεθνικής «Ζήμενς» με αφορμή την εξαγορά της «Rom Telekom» και διοχετεύτηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών ΑΣΜΠΥ και ΧΑΡΚΟΥΡΤ στο Μονακό.

Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών προέκυψε ότι εμβάστηκε σε αυτές από εταιρεία του πρώην στελέχους της γερμανικής «Ζήμενς» Ρ. Σίκατσεκ ποσό 600.000 δολ. προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τη «Ζήμενς Ελλάς» για «διακριτικές πληρωμές». Επίσης, προκύπτει ότι η ΧΑΡΚΟΥΡΤ το Σεπτέμβη του 2001 έδωσε στην εταιρεία ΟΤΕ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ 1.100.000 δολάρια.

Ο Ν. Ζαγοριανός μελετά νέα στοιχεία που έλαβε χτες από το άνοιγμα άλλων δύο τραπεζικών λογαριασμών, σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτοί λογαριασμοί συνδέονται με πρόσωπα που εμπλέκονται στη προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I.

Παίζουν τον ταξικό αντιλαϊκό ρόλο τους

Για την αντιπαράθεση σχετικά με το ρόλο της Δικαιοσύνης και τα σκάνδαλα, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ. Μαΐλης δήλωσε:

«Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παίζουν στο ακέραιο τον ταξικό αντιλαϊκό ρόλο τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τα ίδια και χειρότερα

Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην Τουλούζη τονίζει τα ακόλουθα: «Οπως η θητεία της ΝΔ είναι ίδια και χειρότερη από του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η πολιτική που υπόσχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα είναι για το λαό ίδια και χειρότερη από εκείνη της ΝΔ».

  • Αργά το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε απάντηση στο παραπάνω σχόλιο. Παρακάμπτοντας την ουσία του - τι να πει άλλωστε; - στέκεται στην σπουδή του ΚΚΕ να απαντήσει στον Γ. Παπανδρέου πριν από την κυβέρνηση! Για να βγάλει με αυτόν τον τρόπο το... συμπέρασμα ότι «ο δήθεν διμέτωπος δεν αποτελεί τίποτα άλλο από στήριξη της κυβέρνησης»!

Εσπευσε δηλαδή να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά ότι ως ένα από τα δύο βασικά κόμματα της άρχουσας τάξης, έχει αναλάβει εργολαβικά το μέτωπο ενάντια στο ΚΚΕ!

Επιμένει στο ρόλο του ο Σανιδάς

Μπροστά στην κατακραυγή που δέχτηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς - ακόμη και από το νομικό κόσμο - για την απόφασή του να μη στείλει τη δικογραφία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή, χτες προσπάθησε να δικαιολογήσει την άρνησή του με νομικές ακροβασίες.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θα παραβίαζε τη συνείδησή του και το νόμο (θα διέπραττε το έγκλημα της καταχρήσεως εξουσίας ή κατά πάσα περίπτωση της παραβιάσεως καθήκοντος) εάν έστελνε τα στοιχεία στη Βουλή, από τα οποία, μολονότι ουδέν προέκυπτε, θα άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε θέμα ποινικής ευθύνης υπουργών, έχοντας έτσι υποκύψει στις πάσης φύσεως πιέσεις είτε πολιτικών κομμάτων είτε μερίδας ΜΜΕ». Προσθέτει επίσης ότι οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση στην αναφορά τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο «ουδέν περί ευθύνης υπουργών διαλαμβάνουν».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί επικίνδυνη τακτική για τον εαυτό του, το πολίτευμα, τη Δημοκρατία και την κοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ