ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατάκτηση που «μετράει» για όλη την εργατική τάξη

Μιλάει στον «Ρ» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου

Με ψηλά το κεφάλι πιάνουν δουλειά οι μεταλλεργάτες του Πειραιά (φωτ. αρχείου)
Με ψηλά το κεφάλι πιάνουν δουλειά οι μεταλλεργάτες του Πειραιά (φωτ. αρχείου)
Περήφανοι και με το κεφάλι ψηλά, από χτες το πρωί οι μεταλλεργάτες του Πειραιά επέστρεψαν στα πόστα τους, έχοντας καταγράψει μία ακόμα σημαντική κατάκτηση που μπαίνει στο «λογαριασμό» ολόκληρης της εργατικής τάξης. Με μπροστάρη και οργανωτή την ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, με όπλο την γραμμή της ταξικής πάλης και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, μετά από περίπου τρεις μήνες σκληρό, πολύμορφ αγώνα, κατάφεραν να υπογράψουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2009 με αυξήσεις που κυμαίνονται από 6,5% ως 9,5% ανάλογα με την ειδικότητα.

Συσπειρωμένοι, απέκρουσαν αποφασιστικά την άγρια επιθετικότητα της εργοδοσίας που ξεσαλωμένη από την αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα της κρίσης επιδίωκε κυρίως να «βάλει χέρι» σε μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου, το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο αξιώνοντας διαπραγματεύσεις για την ΤΣΣΕ από «μηδενική βάση».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης μιλάει στο «Ρ» για τον τρόπο που οργανώθηκε ο αγώνας.

«Το πλαίσιο των αιτημάτων βγήκε μέσα από μία συλλογική διαδικασία. Με συσκέψεις, συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς, στα καράβια, όπου συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα που κράτησε τρεις μήνες, οι ελιγμοί, η τακτική, οι μορφές πάλης, διαμορφώνονταν με απανωτές συγκεντρώσεις που γίνονταν ακόμα και στις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και στο χώρο του Συνδικάτου. Ο αγώνας είχε γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών. Αυτοί έδιναν δύναμη στην διοίκηση του Συνδικάτου να κλιμακώνει τους αγώνες. Οι ίδιοι κουρέλιασαν τους εργοδοτικούς μηχανισμούς, εκβιασμών και τρομοκρατίας.

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα που αποσπάσαμε, ξέρουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Αποκαλύπτει το μέτωπο κυβέρνησης, κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΣΕΒ, εφοπλιστών, ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που με πρόσχημα την κρίση επιτίθεται και προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν του συμβιβασμού, της μοιρολατρίας, της υποταγής. Είναι ο δρόμος του αγώνα που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ενας αγώνας με ξεχωριστή σημασία

Συνεχίζουν για πέμπτη μέρα την κατάληψη. Ανακοίνωση αλληλεγγύης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Το όργιο τρομοκρατίας που έχει στηθεί σε βάρος των εργαζομένων στα Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου, οι οποίοι επιμένουν στο δίκαιο αγώνα τους, αντιμέτωποι με τα συντονισμένα αντεργατικά πυρά αστυνομίας, δικαιοσύνης και εργοδοσίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Προχωρώντας την περασμένη Τρίτη σε νέα κατάληψη των Σφαγείων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν για να διασφαλίσουν τις δουλειές και τα δικαιώματά τους, κόντρα στον εκφοβισμό που δημιουργούν οι καθημερινές προκλήσεις της αστυνομίας, η οποία πατά στην απόφαση με την οποία, στις 13/4, 23 εργαζόμενοι καταδικάστηκαν για «διατάραξη κοινής ειρήνης» και «παράνομη βία». «Αυτό ακριβώς το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μεροκάματο και όσα άλλα δικαιούνται, χτυπιέται από την κρατική καταστολή που υποθάλπει την επιθετικότητα της εργοδοσίας» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει αυτός ο αγώνας συνολικά για όλη την εργατική τάξη.

«Δεν υπάρχει σαφώς αμφιβολία ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, με στόχο να χτυπηθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, να ενοχοποιηθούν οι αγώνες της εργατικής τάξης. Υπάρχει πλήρη ευθυγράμμιση προκειμένου να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να δεχθούν να πληρώσουν την κρίση του συστήματος» τονίζει η Ομοσπονδία. «Τέτοιες επιλογές στις σημερινές συνθήκες αποκτούν ξεχωριστή αξία, φέρνουν αποτέλεσμα μόνο με αταλάντευτη στήριξη του ταξικού εργατικού κινήματος», καταλήγει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν την πολιτική που τους φέρνει σε αδιέξοδα, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση και τις επικείμενες εκλογές.

Αναμέτρηση σε πολλά επίπεδα

Η αλληλεγγύη γίνεται αυτές τις μέρες ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη, καθώς η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου» έχει γίνει πλέον καθημερινή. Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση των Σφαγείων στους ιδιώτες και οι συνέπειες που αυτή έχει, προσφέρεται για σοβαρά συμπεράσματα. Η επιχείρηση νοικιάστηκε στις αρχές του χρόνου σε ιδιώτη από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου (ΕΑΣΝ) για 12 χρόνια αρχικά με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 12. Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για την απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού, ο νέος ιδιοκτήτης αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους για 4 μήνες, εκβιάζοντας για ατομικές συμβάσεις με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Η δουλειά που δόθηκε πεσκέσι στον ιδιώτη είναι επικερδέστατη, αφού η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αιγοπροβάτων πανελλαδικά. Σε ερευνητικό πρόγραμμα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφερόταν μεταξύ άλλων πως το 90% των αιγοπροβάτων στην Αιτωλοακαρνανία σφάζονται εντός του νομού στα δυο σφαγεία (στο προαναφερόμενο και στο Αιτωλικό, το οποίο έχει επίσης μισθωθεί από την «πράσινη» διοίκηση του δήμου σε ιδιώτη).

Αφού, λοιπόν, ο ιδιώτης καρπώθηκε δημόσια περιούσια που δημιουργήθηκε από το υστέρημα των αγροτών και προχώρησε σε εργασίες εκσυγχρονισμού του σφαγείου με «ζεστό» επιδοτούμενο χρήμα που δόθηκε απευθείας ή μέσω της ΕΑΣΝ μέσα από σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα, τώρα ζητά να «τσακίσει» και τα εργασιακά δικαιώματα. Τις μέρες του Πάσχα, εργαζόμενοι άλλων σφαγείων χρησιμοποιήθηκαν από την εργοδοσία για να προωθήσει τα αντεργατικά της σχέδια, δίνοντας τα μισά από τα προβλεπόμενα μεροκάματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Κατοχυρώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Η οδηγία για τη "μετακίνηση των ασθενών" προωθεί την ενιαία αγορά Υγείας, την εφαρμογή των ελευθεριών της συνθήκης του Μάαστριχτ. Την μετακίνηση των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να κατοχυρωθεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σε τοποθέτησή του σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Στη συζήτηση που έγινε προχτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την «Εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων επιδεινώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών, αναμονές, έλλειψη διάφορων υπηρεσιών, χαράτσια, μη κάλυψη ανασφάλιστων και μεταναστών κλπ.

Η δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών, η εμπορευματοποίηση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας, η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το χρυσοφόρο τομέα της Υγείας».

«Η επιστροφή μέρους των εξόδων νοσηλείας στο εξωτερικό είναι η παγίδα για την απόσπαση λαϊκής συναίνεσης στην εμπορευματοποίηση και τη δημιουργία ασθενών πολλών ταχυτήτων, στην ταξική διάκριση στο δικαίωμα στη ζωή», υπογράμμισε ο Γ. Τούσσας. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, γενικότερα της Δημόσιας Υγείας, απαιτεί τη λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, που καλύπτει το σύνολο των αναγκών Υγείας (εξειδικευμένες και μη), όλου του πληθυσμού (ανεξάρτητα από οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση). Μόνο ένα τέτοιο σύστημα, που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια μίας λαϊκής οικονομίας, από τη Λαϊκή εξουσία, μπορεί να εξασφαλίσει ποσοτική επάρκεια και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους εξέδωσε προχτές την εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου 3754/2009 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 43/11-03-2009). Οι νέοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής: Διευθυντής 2.054. Επιμελητής Α΄ 1.759. Επιμελητής Β΄ 1.468. Ειδικευόμενος 1.027. Η ίδια εγκύκλιος περιλαμβάνει την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των ειδικευομένων από 265 σε 355 από την 11.3.2009. Επίσης, περιέχει τα νέα ωρομίσθια εφημεριών, τη φορολόγηση εφημεριών με 20% και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης. Η εγκύκλιος δεν κάνει καμία αναφορά στο λεγόμενο πλαφόν των συνολικών αποδοχών.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στις 11 π.μ., προχωρούν στις 29/4 οι εργαζόμενοι στη Γενική Τράπεζα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ασφαλιστικό τους ταμείο. Στις 28/4, οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ