ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Εκχώρηση δικαιωμάτων για έναν αιώνα!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Εκθεση σχετικά με την «παράταση της διάρκειας προστασίας του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων», πρόταση που συγκεκριμένα αφορά στα συγγενικά δικαιώματα των μουσικών και τραγουδιστών, παρατείνει τη διάρκειά τους από 50 σε 95 χρόνια, δηλαδή σ' έναν ολόκληρο αιώνα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ θέλει να καταστήσει τα δημιουργήματα της μουσικής τέχνης σε αιώνια εμπορεύματα.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του υπογράμμισε τα εξής:

«H πρόταση της Επιτροπής και η Εκθεση θέλουν να καταστήσουν τα δημιουργήματα της τέχνης και του ανθρώπινου πολιτισμού σε αιώνια εμπορεύματα. Είναι ψέμα ότι η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην προστασία των μουσικών καλλιτεχνών. Με την παράταση σ' έναν αιώνα μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπωλιακά μεγαθήρια, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις της μουσικής βιομηχανίας, του θεάματος και της διασκέδασης, που θα συνεχίζουν να θησαυρίζουν από την ανθρώπινη δημιουργία των άλλων. Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, η ίδια η ανθρώπινη εξέλιξη. Γιατί, κάτω από τον εκβιασμό των πολυεθνικών, οι ερμηνευτές και οι εκτελεστές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υποχρεώνονται να τους εκχωρούν όλα τα δικαιώματά τους "έναντι πινακίου φακής".

Από την παράταση, τα κέρδη των πολυεθνικών θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους μουσικούς μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, οι πολυεθνικές θα ελέγχουν την πνευματική παραγωγή με βάση το κέρδος. Η πρόταση της Επιτροπής, που στηρίζουν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη για τη φύση, το χαρακτήρα και τα συμφέροντα που υπερασπίζεται και εξασφαλίζει η ΕΕ. Για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μετατρέπει σε εμπόρευμα τα πάντα, από το νερό μέχρι την τέχνη, τον πολιτισμό, την ανθρώπινη δημιουργία. Αποδεικνύεται ότι το καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί κοινωνική οπισθοδρόμηση και τροχοπέδη στην ανθρώπινη εξέλιξη, γι' αυτό η ανατροπή του είναι κοινωνική αναγκαιότητα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Βατοπεδίου ... οικόπεδο και ο Ραμνούς

Η τσιμεντοποίηση απειλεί το σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα - ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες αλώβητους φυσικούς χώρους της Αττικής - επισημαίνεται σε άρθρο του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλη Πετράκου, στο περιοδικό «Ο Μέντωρ».

Προϊστάμενος της Β` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων επί πολλά χρόνια και ανασκαφέας αυτού του αρχαίου δήμου, κοντά στον Μαραθώνα, ο Β. Πετράκος σημειώνει πως μαθαίνοντας από τον Τύπο ότι η Μονή Βατοπεδίου έγινε «ιδιοκτήτης του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντος», αποτάθηκε στο ΥΠΠΟ για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει. Η απάντηση ήταν ότι στις «ανταλλαγείσες εκτάσεις» του Δημοσίου και της Μονής (για τη λίμνη Βιστονίδος) «περιλαμβάνονται τμήματα συνολικού εμβαδού 968 περίπου στρεμμάτων, τα οποία ευρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ζώνης Α`, αδόμητης, απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντος. Στο συμβόλαιο, οι ανταλλαγείσες εκτάσεις χαρακτηρίζονται άρτιες και οικοδομήσιμες»!

Ο Β. Πετράκος σχολιάζει πως ακριβώς η τελευταία φράση αποτελεί το λόγο της ανταλλαγής: «Προσφέρονται 968 στρέμματα γης, έκτασης όσης μιας μικρής πόλης, παρθένου τοπίου, δασωμένου, φυσικού, χωρίς επεμβάσεις, που έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη Α`, αδόμητη και απολύτου προστασίας των αρχαίων του δήμου του Ραμνούντος, του μόνου αρχαιολογικού χώρου της Αττικής που σώζει ακόμη το περιβάλλον φυσικό τοπίο, για οικοδόμηση». Προσθέτει ότι «η μυστική παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για εκμετάλλευση από οικοδομικές εταιρείες με τη μεσολάβηση της Μονής Βατοπεδίου δεν οφείλεται σε πλάνη» και παραθέτει αποσπάσματα σχετικών συμβολαίων, στα οποία αναφέρεται σαφώς ο αρχαιολογικός χαρακτήρας του χώρου.

Στο άρθρο επισημαίνεται και η απόπειρα λατομικής εκμετάλλευσης εντός του χώρου, το 1993, επί υπουργού Πολιτισμού, Ντόρας Μπακογιάννη, απειλή που αποσοβήθηκε μετά από προσφυγή στο ΣτΕ.

Θυμίζουμε ότι από το Σεπτέμβρη του 2008, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δημοσίως κατήγγειλε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία μαθαίνει για τις δημόσιες εκτάσεις που χαρίζονται στη Μονή Βατοπεδίου (μεταξύ αυτών και κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι)... από την τηλεόραση και επισήμανε ότι το ΥΠΠΟ ήταν ενημερωμένο για τις ανησυχίες της αρχαιολογικής κοινότητας, και από τον ΣΕΑ και από τις υπηρεσίες του, αλλά ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα...

«Θέατρο πέρα από τα όρια»

«Ο πίθηκος του Κάφκα»
«Ο πίθηκος του Κάφκα»
Στο φετινό ανοιξιάτικο φεστιβάλ «Θέατρο πέρα από τα όρια» συμμετέχουν το παρισινό θέατρο «Bouffes Du Nord» και το λονδρέζικο θέατρο «Υoung Vic». Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» και θα συνοδεύονται με ελληνικούς υπέρτιτλους. Στις 9, 10, 11/5 το θέατρο «Bouffes Du Nord» θα παρουσιάσει τα «Θραύσματα». Πρόκειται για σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων του Σάμιουελ Μπέκετ («Νανούρισμα», «Πράξη χωρίς λόγια ΙΙ», «Πηγαινέλα», «Ούτε»). Η σκηνοθεσία είναι του Πήτερ Μπρουκ, σε συνεργασία με την Mαρί - Eλέν Ετιέν. Παίζουν οι :Hayley Carmichael, Marcello Magni, Khalifa Natour.

Στις 15, 16, 17 Μαΐου ο λονδρέζικος θίασος «Υoung Vic» θα παρουσιάσει το έργο «Ο πίθηκος του Κάφκα». Φυλακισμένος σ΄ ένα κλουβί, αναζητώντας απεγνωσμένα την ελευθερία του, ο πίθηκος του Κάφκα αποκαλύπτει πώς εξελίχθηκε σ΄ έναν θεατρίνο που περπατά, μιλά, φτύνει, καπνίζει και πίνει. Πρόκειται για νέα διασκευή του καφκικού έργου «Αναφορά στην Ακαδημία», από τον βραβευμένο συγγραφέα Colin Teevan. Παίζει η Kathryn Hunter (Κατερίνα Χατζηπατέρα). Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, που έχει διακριθεί με τα βραβεία «Ολιβιέ» και «Σαίξπηρ», σημειώνει μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό Λονδίνο. Σκηνοθεσία: Walter Meierjohann.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Θόδωρος Καρζής «Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων (μια ιστορία της παιδικής ηλικίας από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα)». (Ο πολυγραφότατος, βετεράνος δημοσιογράφος, ερευνητής ποικίλων πρωτότυπων θεμάτων, σ' αυτήν - την πρώτη στην ελληνική βιβλιογραφία - μελέτη εξετάζει τη συχνά τραγική, πολύμορφη εκμετάλλευση των φτωχών και απροστάτευτων παιδιών - σε όλο τον κόσμο - από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με πολέμους, ορφάνια, ξεριζωμό. Η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα με πλήρη τα κείμενα της Διακήρυξης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

-- «Καστανιώτης»: Φωτεινή Τσαλίκογλου «Δε μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς (Τα παράξενα της μητρικής αγάπης)» (μελέτη της γνωστής καθηγήτριας Ψυχολογίας για το έργο και παράλληλα τα συναισθήματα και τη σχέση μιας μητέρας και μιας κόρης που υπήρξαν σημαντικές εκπρόσωποι της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, βασισμένη στα γράμματα της μητέρας προς την κόρη). Κωστής Παπαγιώργης «Περί μνήμης» (ένα ακόμη βιβλίο στοχασμού του συγγραφέα για τη θυμική - βιωματική μνήμη του ανθρώπου). Δημήτρη Γκιώνη «Εμένα μου λες!» και «Τώρα θα δεις»(δύο μικρού σχήματος βιβλία, με σύντομα και ευθύβολα κείμενα του γνωστού δημοσιογράφου). Λένα Διβάνη «Τι θα γίνω άμα δε μεγαλώσω (και άλλα αναπάντητα ερωτήματα)» (ένα βιβλίο με ουσιώδη, χιουμοριστικά διατυπωμένα, απλά, συνήθη, πανανθρώπινα και αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου).

-- «Σάκκουλας»: Αγγελική Πιτσελά «Η ποινική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων» (ανάλυση της ποινικής νομοθεσίας για την εγκληματικότητα των ανηλίκων σε σχέση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τους διεθνείς κανόνες, τις εξελίξεις στη δικαστηριακή πρακτική και τις κοινωνικές αλλαγές). Ιωάννη Ιγγλεζάκη «Δίκαιο της πληροφορικής» (μελέτη - συνέχεια του βιβλίου «Εισαγωγή στο Δίκαιο της πληροφορικής», ενημερωμένη με τις πρόσφατες τροποποιήσεις της σχετικής ελληνικής και κοινοτικής νομολογίας). Σπήλιου Μούζουλα «Ν. 3604/2007 για την αναμόρφωση και τροποποίηση του ΚΝ 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών» (ανάλυση των νόμων περί «μικρών» και «μεγάλων» εισηγμένων και μη εταιρειών και τον έλεγχό τους).

-- «Κασταλία»: «Καιρός και κλίμα» (οδηγός, εικονογραφημένος με εξαιρετικές φωτογραφίες χαρακτηριστικών καιρικών και κλιματικών φαινομένων, στον ουρανό, στη γη, στη θάλασσα, στα ποτάμια, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με κείμενα των φημισμένων μετεωρολόγων Μπρους Μπάκλεϊ, Εντουαρντ Τζ. Χόπκινς, Ρίτσαρντ Γουιτάκερ, σε μετάφραση Σάββα Χριστιανίδη και καλλιτεχνική επιμέλεια Εύης Καλογεροπούλου).

-- «Γαβριηλίδης»: «Μανώλης Μαγκάκης (μια παρουσίαση από τον Γιάννη Παπακώστα)» (μελέτη για την ποίηση του Μ. Μαγκάκη). Γιάννης Πομώνης «Νύχτες βραδιάζει» (ποιήματα). Γιώργος Ανωμερίτης «Οκτάνεμα» (ποιητική συλλογή). Δέσποινα Βακράτση «Καθ' οδόν συμβαίνει» (διήγημα μετά ποιημάτων).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο περιοδικό του Δήμου Βόλου. Τεύχος 30, με πλούσια εικονογραφημένο αφιέρωμα στο δυναμικό εργατικό κίνημα του Βόλου, από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια).

Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Πάτρα

Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Αχαΐας, ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν πανελλαδικά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, αγωνιστή, κομμουνιστή Γιάννη Ρίτσου, οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «1η Μάη 1909 - 1η Μάη 2009, 100 χρόνια Γιάννης Ρίτσος, ο κομμουνιστής ποιητής, ο ποιητής του λαού μας». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 30/4 (8 μ.μ.), στο Θεατράκι, στη Μαρίνα του λιμανιού της Πάτρας και θα περιλαμβάνει βιογραφικές αναφορές, προβολή και έκθεση αρχειακού υλικού από τη ζωή και τη δημιουργία του ποιητή, καθώς και μουσικο-θεατρική αναφορά στο έργο του από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, διοργανώνει στις 28/4 (10.30π.μ.) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, α' όροφος), εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και ΜΜΕ - Πολιτική, Κοινωνική και Πολιτιστική Διάσταση». Θα γίνουν εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ