ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμερικανική επιδρομή στην Κουτ

Για ...παραβίαση της συμφωνίας, μιλάει ο δοσίλογος πρωθυπουργός

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εγκλημα» χαρακτήρισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός την αμερικανική επιδρομή, τα ξημερώματα χθες, στην πόλη Κουτ, που στοίχισε τη ζωή σ' έναν Ιρακινό αστυνομικό και μία γυναίκα, ενώ οδήγησε στη σύλληψη έξι ανθρώπων. Ο Νούρι αλ Μάλικι υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η επιδρομή αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα», που υπογράφτηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου, καθώς εκεί προβλέπεται ότι για οποιαδήποτε επιχείρηση οι αμερικανικές δυνάμεις οφείλουν να ενημερώνουν και να λαμβάνουν την έγκριση των ιρακινών αρχών.

Η επιδρομή, που κατά τις κατοχικές δυνάμεις είχε στόχο τη σύλληψη δικτύου λαθρεμπορίου όπλων που προμηθεύει σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες, αποτελεί την πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση με την ιρακινή δοσιλογική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία. Εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων επιμένουν ότι προηγήθηκε συνεννόηση, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει. Συνελήφθησαν οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού στην Κουτ, επειδή επέτρεψαν την επιχείρηση, κάτι που οι ίδιοι φέρονται να αρνούνται δηλώνοντας άγνοια, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι έξι συλληφθέντες παραδόθηκαν στις ιρακινές αρχές.

Ο Μάλικι ζήτησε παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, όμως η συμφωνία προβλέπει αμνηστία για τους Αμερικανούς στρατιώτες, εκτός και αν εμπλέκονται σε αιματηρά επεισόδια, κάτι που αναμένεται να επικαλεστεί η ιρακινή κυβέρνηση. Την επιδρομή ακολούθησε οργισμένη αντίδραση χιλιάδων κατοίκων της Κουτ, των οποίων επικεφαλής τέθηκε ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου που δήλωνε ότι «αυτό είναι το αφτιασίδωτο πρόσωπο της κατοχής».

Η επιδρομή εξανέμισε το καλό κλίμα που είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ το Σάββατο. Η Κλίντον συναντήθηκε με την ιρακινή ηγεσία και με την ηγεσία των κατοχικών στρατευμάτων, ενόψει και του διορισμού του νέου Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ στη Βαγδάτη.

ΙΡΑΝ
Συγκρούσεις στα σύνορα με Ιράκ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση των νέων συγκρούσεων στη δυτική επαρχία Κερμανσχάν του Ιράν στα σύνορα με το Ιράκ, ανάμεσα σε ενόπλους και Ιρανούς αστυνομικούς, που στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους (οι 10 αστυνομικοί). Οι ιρανικές αρχές έκαναν λόγο για «συμμορία παρανόμων» που επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Ραβανσάρ.

Εντούτοις, το δίκτυο «Ιράν Πρες» υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ενόπλους της αυτονομιστικής οργάνωσης «Κόμμα για την ελεύθερη ζωή του Κουρδιστάν» (PJAK), η οποία πολλάκις πραγματοποιεί τέτοιου είδους πλήγματα. Η οργάνωση έχει διασυνδέσεις με το ΡΚΚ και πολλά ήταν τα δημοσιεύματα, τα τελευταία χρόνια, που ήθελαν Αμερικανούς και Ισραηλινούς πράκτορες να συνεργάζονται με τους ενόπλους της στις δύσβατες ορεινές περιοχές που ελέγχει.

Σε μια άλλη εξέλιξη αντιφατικά χαρακτήρισε τα «σήματα», που στέλνει η Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC, τόνισε ότι η νέα αμερικανική Προεδρία δεν έχει ακόμη σαφώς ξεκαθαρίσει τη θέση που προτίθεται να τηρήσει απέναντι στο Ιράν και συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση έναρξης διαλόγου η Τεχεράνη θέλει «να τεθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα».

  • Σε απεργία πείνας βρίσκεται από το Σάββατο η Αμερικανο-ιρανή δημοσιογράφος Ροξάνα Σαμπέρι, η οποία κρίθηκε ένοχη για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ και αναμένει την έφεσή της.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΕΞΙΚΟ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σύμφωνα με την αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση, χτες το απόγευμα στο Μεξικό. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τίξτλα, στην πολιτεία Γκερέρο, περίπου 240 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και το εστιακό βάθος του θεωρείται ότι ήταν 40 χλμ. Μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Εγκαινιάστηκε χτες η νέα διπλωματική αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Βενεζουέλα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι και Νικολάς Μαδούρο.

ΛΙΜΑ .-- Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χτες ότι παραχωρεί πολιτικό άσυλο στο Μανουέλ Ροζάλες, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που διώκεται από τις δικαστικές αρχές της χώρας του - που έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης - για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό όσο ήταν δήμαρχος του Μαρακάιβο.

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών πήραν οι Ισλανδοί Σοσιαλδημοκράτες κατά τις γενικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου, αλλά χρειάζονται τη στήριξη των «Αριστερών Πράσινων» προκειμένου να κυβερνήσουν. Οι Σοσιαλδημοκράτες της προσωρινής πρωθυπουργού Τζοάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, που είχε σαν παντιέρα προεκλογικά την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, πήραν 20 έδρες και οι Αριστεροί Πράσινοι 14 σε σύνολο 63 εδρών. Ηδη από χτες ξεκίνησαν συνομιλίες για συγκυβέρνηση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αστυνομικοί της αποστολής EULEX της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθος περίπου 100 Σέρβων που διαδήλωναν κατά της επιστροφής Αλβανών στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΑΓΑ.-- Στην Τσεχία αναμένεται σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, προκειμένου να καταθέσει την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ.

ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αμερικανικός όμιλος «General Electric» ανακοίνωσε χτες πως σε ένα απ' τα ερευνητικά του εργαστήρια δημιουργήθηκε ο πρώτος ολογραφικός δίσκος, που θα επιτρέπει την αποθήκευση εκατονταπλάσιων πληροφοριών σε τρεις διαστάσεις (αντί για δύο που αποθηκεύονται σε ένα DVD).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ανετη επικράτηση Κορέα

ΚΙΤΟ.--

Νίκη του νυν προέδρου Ραφαέλ Κορέα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο Εκουαδόρ με ποσοστό που ξεπερνά το 50% και θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέγεται από τον πρώτο γύρο εδώ και μία τριακονταετία. Φυσικά τα στοιχεία όσον αφορά τις άλλες αναμετρήσεις αυτών των πρόωρων εκλογών βάσει του νέου Συντάγματος, όσον αφορά τα 124 μέλη της Εθνοσυνέλευσης καθώς και δημάρχους και άλλες τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί αν και σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ το κόμμα του Κορέα «Συμμαχία Χώρα» (Alianza Pais) φαίνεται να αποσπά και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Την συμμαχία αυτή στήριξε κριτικά και το ΚΚ Εκουαδόρ, που ωστόσο επιμένει ότι πρέπει να γίνουν βήματα ενάντια στα καπιταλιστικά θεμέλια που εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Με καταμετρημένο το 70,36% των ψήφων ο πρόεδρος Κορέα αποσπά το 50,72% έναντι 28,72% του πρώην προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες του κόμματος Πατριωτική Κοινωνία (PSP), 11,25% του μεγιστάνα της βιομηχανίας της μπανάνας και υποψήφιου του Κόμματος Θεσμικής Ανανέωσης Εθνική Δράση (PRIAN) Αλβαρο Νομπόα και 4,59% που εξασφαλίζει η Μάρτα Ρολδός, του Ηθικού Δικτύου και Δημοκρατία (RED).

«Γράφουμε ιστορία στη χώρα» δήλωσε ο Ραφαέλ Κορέα προσθέτοντας ότι «η διαδικασία των ριζικών αλλαγών που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί».

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν νέοι από δεκαέξι χρόνων και πάνω, αστυνομικοί, στρατιώτες και κρατούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν, ακόμα, καταδικαστεί, οπότε ο αριθμός των ατόμων με δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στο νούμερο - ρεκόρ των 10,5 εκατομμυρίων ενώ η συμμετοχή ήταν 78,97%.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες έφοδοι με νεκρούς

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό η τουρκική κυβέρνηση, αναζητώντας εχθρούς του κράτους και με νέες εφόδους που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, με στόχο «ακροαριστερές και αποσχιστικές οργανώσεις». Αποτέλεσμα πέρα από τις συλλήψεις αυτή τη φορά ήταν και ο θάνατος τριών ανθρώπων, κατά την ανταλλαγή πυρών αστυνομίας και «τρομοκρατών». Κατά την έφοδο σε διαμέρισμα στη συνοικία Μπσταντζί, στην ασιατική πλευρά της πόλης, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που φέρεται ως ο ηγέτης της οργάνωσης «Επαναστατικό Αρχηγείο», η οποία κατά τις τουρκικές αρχές διατηρεί δεσμούς και σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και σχεδίαζε «εντυπωσιακές επιθέσεις»...

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και της ανταλλαγής πυρών αστυνομίας και μελών της οργάνωσης, που βρίσκονταν σε ένα διαμέρισμα, αρνούμενοι να παραδοθούν, σκοτώθηκαν ακόμα ένας αστυνομικός και ένας περαστικός, ενώ τραυματίστηκαν ένας εικονολήπτης και επτά αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμάρ Γκιουλέρ, έκανε λόγο για «ακροαριστερά στοιχεία και αυτονομιστές».

ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ Η ΚΛΙΝΤΟΝ
Επίσκεψη «εντυπώσεων»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων εκλογών χωρίς ξένη ανάμειξη», τάχτηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη σύντομη επίσκεψή της στο Λίβανο, χωρίς προηγούμενη αναγγελία. Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε μόνο με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, προσπαθώντας, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, να πείσει, έστω σε επίπεδο εντυπώσεων, ότι η νέα αμερικανική προεδρία «δεν αναμειγνύεται» στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας,αφήνοντας στο περιθώριο το γεγονός ότι για το Λευκό Οίκο η «Χεζμπολάχ», μια από τις ισχυρότερες λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, παραμένει «τρομοκρατική οργάνωση». Εσπευσε, δε, να διαβεβαιώσει ότι οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης της Ουάσιγκτον προς τη Δαμασκό ή την Τεχεράνη δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη σταθερή «προσήλωση της αμερικανικής πολιτικής στην ανεξαρτησία του Λιβάνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Χεζμπολάχ», ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη, διεξάγει προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων, δηλώνοντας «μετριοπαθής» και «έτοιμη», ακόμη και αν νικήσει (κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό), να συνεργαστεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

  • Αλλα τρία άτομα (δύο Λιβανέζοι και ένας Παλαιστίνιος) συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης όπου σε δίκη βρίσκεται ένας πρώην Λιβανέζος στρατηγός και μέλη της οικογένειάς του, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε δεκαετή συνεργασία με τη «Μοσάντ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ