Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμερικανική επιδρομή στην Κουτ

Για ...παραβίαση της συμφωνίας, μιλάει ο δοσίλογος πρωθυπουργός

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εγκλημα» χαρακτήρισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός την αμερικανική επιδρομή, τα ξημερώματα χθες, στην πόλη Κουτ, που στοίχισε τη ζωή σ' έναν Ιρακινό αστυνομικό και μία γυναίκα, ενώ οδήγησε στη σύλληψη έξι ανθρώπων. Ο Νούρι αλ Μάλικι υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η επιδρομή αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα», που υπογράφτηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου, καθώς εκεί προβλέπεται ότι για οποιαδήποτε επιχείρηση οι αμερικανικές δυνάμεις οφείλουν να ενημερώνουν και να λαμβάνουν την έγκριση των ιρακινών αρχών.

Η επιδρομή, που κατά τις κατοχικές δυνάμεις είχε στόχο τη σύλληψη δικτύου λαθρεμπορίου όπλων που προμηθεύει σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες, αποτελεί την πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση με την ιρακινή δοσιλογική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία. Εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων επιμένουν ότι προηγήθηκε συνεννόηση, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει. Συνελήφθησαν οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού στην Κουτ, επειδή επέτρεψαν την επιχείρηση, κάτι που οι ίδιοι φέρονται να αρνούνται δηλώνοντας άγνοια, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι έξι συλληφθέντες παραδόθηκαν στις ιρακινές αρχές.

Ο Μάλικι ζήτησε παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, όμως η συμφωνία προβλέπει αμνηστία για τους Αμερικανούς στρατιώτες, εκτός και αν εμπλέκονται σε αιματηρά επεισόδια, κάτι που αναμένεται να επικαλεστεί η ιρακινή κυβέρνηση. Την επιδρομή ακολούθησε οργισμένη αντίδραση χιλιάδων κατοίκων της Κουτ, των οποίων επικεφαλής τέθηκε ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου που δήλωνε ότι «αυτό είναι το αφτιασίδωτο πρόσωπο της κατοχής».

Η επιδρομή εξανέμισε το καλό κλίμα που είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ το Σάββατο. Η Κλίντον συναντήθηκε με την ιρακινή ηγεσία και με την ηγεσία των κατοχικών στρατευμάτων, ενόψει και του διορισμού του νέου Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ στη Βαγδάτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρή επιδρομή του ιρακινού στρατού στο κυβερνείο της Ντιγιάλα (2008-08-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Βασόρα (2008-03-28 00:00:00.0)
Πολύνεκρες συγκρούσεις σιιτών και δυνάμεων ασφαλείας (2008-03-27 00:00:00.0)
Επιμονή στην κατοχή (2007-09-11 00:00:00.0)
Μακελειό στη συνοικία των βιβλιοπωλείων (2007-03-06 00:00:00.0)
Στη Βαγδάτη ο Μπους για να «αδράξει» τη συγκυρία Ζαρκάουι (2006-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ