Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Βασόρα

Από διαδήλωση (στη διάρκεια κηδείας) στη Βασόρα ενάντια στη δοσίλογη κυβέρνηση του Μάλικι

Associated Press

Από διαδήλωση (στη διάρκεια κηδείας) στη Βασόρα ενάντια στη δοσίλογη κυβέρνηση του Μάλικι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σκληρότατες μάχες μαίνονταν και χτες μεταξύ σιιτών ενόπλων και ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη Βασόρα, ενώ σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονταν και σε άλλες πόλεις, όπως η Κουτ και η επαρχία της Βαβυλώνας. Από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 105 άνθρωποι, κυρίως ένοπλοι, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι τραυματίες. Ο τελικός απολογισμός αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αν υπολογίσει κανείς ότι στην Κουτ, σ' ένα βράδυ, σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, ενώ σε δύο ημέρες εκπνέει το τελεσίγραφο παράδοσης που διατύπωσε, προειδοποίησε ότι θα «επιμείνει μέχρι τέλους κατά των συμμοριών αυτών», τις οποίες απέφυγε να συνδέσει με το «στρατό του Μεχντί», που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ, κατηγορώντας τον, όμως, ότι «προσπαθεί να εξασφαλίσει όφελος από την κατάσταση». Οι οπαδοί του Σαντρ, από την άλλη, άρχισαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από το Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, που είναι αποκλεισμένο από το στρατό. Τα κύρια συνθήματα στράφηκαν κατά του Μάλικι, που χαρακτηρίστηκε «προδότης, δικτάτορας και πράκτορας των Αμερικανών».

Παράλληλα, βροχή όλμων έπληξε, και πάλι, την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και σκοτώνοντας έναν Αμερικανό (αγνώστου ιδιότητας), έναν Ιρακινό πολίτη και τραυματίζοντας 14 άλλους. Επίσης, στο νότο, ανατινάχτηκε ένας από τους δύο μεγαλύτερους πετρελαιαγωγούς της περιοχής, με αποτέλεσμα να μειωθούν, για το επόμενο 72ωρο, κατά 1/3 οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου και η τιμή του αργού να εκτοξευτεί στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, χαρακτήρισε «βήμα προόδου» το ότι ιρακινή ηγεσία «ανέλαβε μόνη της ν' αντιμετωπίσει τους ενόπλους στη Βασόρα» και «προέβλεψε» ότι «θα χρειαστεί χρόνος, αλλά στο τέλος θα επικρατήσει ηρεμία». Ο Μπους κατηγόρησε Ιράν και Συρία ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο Ιράκ, ενώ συμπλήρωσε ότι σύντομα η ιρακινή ηγεσία θα είναι σε θέση ν' αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ