Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη Βαγδάτη ο Μπους για να «αδράξει» τη συγκυρία Ζαρκάουι

Ευρεία επιχείρηση κατά ανταρτών στην περιοχή της Βαγδάτης τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούν αναλυτές, να εκμεταλλευτεί την «αισιοδοξία» που έχει επικρατήσει μετά το θάνατο Ζαρκάουι και, κυρίως, να αλλάξει το αρνητικό, για τις επιλογές του στο Ιράκ, κλίμα εντός ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρακινή ηγεσία πληροφορήθηκε την άφιξη Μπους πέντε λεπτά πριν την εμφάνισή του στην αμερικανική πρεσβεία, όπου η κυβέρνηση αλ Μάλικι είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με το αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε, με τον Μπους, στη Βαγδάτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση αλ Μάλικι θα καταφέρει τελικά να πετύχει στο έργο της» και τόνισε ότι «η επίσκεψή του στοχεύει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα παραμείνουν στο πλευρό του Ιράκ όσο χρειάζεται». Σχολιάζοντας, δε, την ανακοίνωση αντικατάστασης του αλ Ζαρκάουι από τον Αμπού Χάμζα αλ Μουχατζέρ, που κυκλοφόρησε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο Μπους τόνισε ότι «και αυτός θα γίνει στόχος για τις ΗΠΑ».

Λίγο μετά την άφιξη Μπους ανακοινώθηκε ότι, σήμερα τα ξημερώματα, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «κατά των τρομοκρατών» που απεργάστηκε για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ο νέος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αυτό, 75.000 στρατιώτες (Αμερικανοί και Ιρακινοί) θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, θα στηθούν μπλόκα και γενικότερα θα «γίνει ό,τι χρειάζεται χωρίς χρονοδιάγραμμα, μέχρις ότου επικρατήσει απόλυτη ηρεμία».

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, δεν επικράτησε ηρεμία. Χτες, στο Κιρκούκ επτά βομβιστικές επιθέσεις, με στόχο κυρίως την ιρακινή αστυνομία, σκότωσαν 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν 26. Αλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις σε Σαμάρα, Βαγδάτη και Τάτζι. Τη Δευτέρα, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, που στόχευσαν, κυρίως, πολίτες και αγορές. Την ίδια μέρα, σε κατοχική επιδρομή στη Μπαακούμπα ξεκληρίστηκε μια 7μελής οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ