Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές ισραηλινές προκλήσεις...

Στα όρια η εσωτερική αντιπαράθεση

Δολοφονημένα παιδιά από τις ισραηλινές επιθέσεις ακριβείας

Associated Press

Δολοφονημένα παιδιά από τις ισραηλινές επιθέσεις ακριβείας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία σφυροκοπούνται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και της κυβέρνησης Χανίγια, της «Φατάχ» και της «Χαμάς», φαίνεται να αγγίζει οριακά επίπεδα.

«Αθώος» για το μακελειό στην παραλία της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, την Παρασκευή, όπου σκοτώθηκαν 7 αθώοι πολίτες, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, με βάση έκθεση ισχυρίστηκε ότι από τα θραύσματα στα κορμιά τριών Παλαιστινίων τραυματιών φαίνεται ότι προκλήθηκαν από νάρκη και όχι από ισραηλινό πύραυλο.

Η παλαιστινιακή πλευρά, θρηνεί, από χθες, άλλους 9 αμάχους (συμπεριλαμβανομένων και 2 μαθητών). Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Τζιχάντ» σκόρπισε τη φρίκη στα στενά σοκάκια του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τους αμάχους, σκοτώθηκαν 2 μέλη της «Τζιχάντ». Επίσης τραυματίστηκαν 42 άτομα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να σταματήσει «το ισραηλινό έγκλημα κατά αθώων πολιτών». Καταγγελτικές δηλώσεις έγιναν και από μέλη της κυβέρνησης της «Χαμάς», που, μετά από το μακελειό της Παρασκευής, ήρε την εκεχειρία που τηρούσε απέναντι στο Ισραήλ μέχρι σήμερα.

Στα «όπλα» εντός

Τα παλαιστινιακά εδάφη, όμως, σείονται και από τις χειρότερες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις που έζησαν ποτέ. Το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν 1 ένοπλος της «Χαμάς» και 1 πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18 άνθρωποι (και παιδιά) στις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη. Στην πρώτη, στη Ράφα, την Κυριακή, ένοπλοι της «Χαμάς» με βαρύ οπλισμό περικύκλωσαν στρατόπεδο της «Προληπτικής Δύναμης Ασφαλείας», που πρόσκειται στον Πρόεδρο.

Η κίνηση εξόργισε ενόπλους οργανώσεων που πρόσκεινται στη «Φατάχ», οι οποίοι εισέβαλαν στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο στη Ραμάλα, όπου πυρπόλησαν τα γραφεία του πρωθυπουργού Χανίγια αλλά και βουλευτών, ενώ δεν έλειψαν οι λεηλασίες σε γραφεία ΜΜΕ που ανήκουν στη «Χαμάς». Επίσης, απήχθησαν δύο στελέχη της, με το ένα (έναν βουλευτή) να απελευθερώνεται λίγο αργότερα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς κήρυξε σε κατάσταση «συναγερμού» τα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας να βγει στους δρόμους των πόλεων και να «σταματήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις περιπολίες ενόπλων παραστρατιωτικών ομάδων, όποιες και αν είναι». Μια τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση. Πόσο μάλλον, που, χθες, έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη χορήγηση ελαφρών όπλων στις δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Αμπάς από Αίγυπτο και Ιορδανία, εκτιμώντας ως «κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ήταν μάλλον αναμενόμενο το ότι απέτυχαν και οι 3 συναντήσεις μεταξύ Αμπάς και αντιπροσωπείας της «Χαμάς» με αφορμή το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο πρώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ