Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Ακυρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Μια πρώτη νίκη των λαϊκών δυνάμεων

Οι αμερικάνοι Ράμπο αποχωρών από την Κριμαία

Associated Press

Οι αμερικάνοι Ράμπο αποχωρών από την Κριμαία
Χάρη στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις διαρκείας, που ξεκίνησαν στην περιοχή της Κριμαίας, με επίκεντρο την πόλη της Θεοδοσίας, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι αρχές της Ουκρανίας αποφάσισαν να ακυρώσουν τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία Sea Breeze-2006.

Ο λαός της Κριμαίας με τη διαρκή κινητοποίησή του, που κράτησε πάνω από 2 βδομάδες, εμπόδιζε τόσο την έξοδο από τα ξενοδοχεία των περίπου 250 Αμερικανών πεζοναυτών, όσο και τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας του περιεχομένου των δεκάδων κοντέινερ, που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεοδοσίας.

Οι διαδηλωτές συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης οι οποίες όλο το 24ωρο εμπόδιζαν κάθε κίνηση που αποσκοπούσε στην πραγματοποίηση των γυμνασίων.

Την ίδια περίοδο τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όσο και δημοτικά συμβούλια διαφόρων πόλεων της περιοχής κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ».

Οι («πορτοκαλί») αρχές της χώρας φάνηκαν ανίσχυρες να επιβάλουν στην τοπική αστυνομία σχέδια καταστολής των παλλαϊκών κινητοποιήσεων. Δεν μπόρεσαν επίσης να κινητοποιήσουν σοβαρές δυνάμεις, που θα διαδήλωναν υπέρ των ΝΑΤΟικών γυμνασίων, αν και έκαναν και τέτοιες προσπάθειες.

Αντίθετα, μαζικές και σε καθημερινή βάση ήταν οι αντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις, που στηρίχτηκαν εκτός των κομμουνιστών και από άλλες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής.

Το Σάββατο 10/6 και παρά τη σφοδρή καταιγίδα στην αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση της Θεοδοσίας μίλησαν τόσο ο Π. Σιμονένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, όσο και ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Τελικά, το πρωί της Κυριακής ανακοινώθηκε η ματαίωση των πολυεθνικών στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το υπουργείο Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας είχε αποφασίσει να μην πάρει μέρος στα γυμνάσια.

«Ευχαριστούμε για την κατανόηση...»

Στις 13/6 ολοκληρώθηκε και η αναχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών, η ηγεσία των οποίων πριν αναχωρήσει από την Κριμαία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της τοπικής κυβέρνησης της Κριμαίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της τοπικής κυβέρνησης, οι ντόπιοι αξιωματούχοι «εκφράσανε την ευγνωμοσύνη στους Αμερικανούς για την κατανόηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία, που δημιουργήθηκε γύρω από τη διεξαγωγή των ουκρανο-αμερικανικών στρατιωτικών γυμνασίων Sea Breeze-2006».

Από τη μεριά του ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Α. Γκριτσένκο, δήλωσε πως η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει τα στρατιωτικά γυμνάσια μόνο με τις δικές της και προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τη ματαίωση των ΝΑΤΟικών γυμνασίων στους ...Ρώσους τουρίστες, που παραθερίζουν στην περιοχή της Κριμαίας και, σύμφωνα με τα λόγια του, ήταν αυτοί που συμμετείχαν στις πολυήμερες αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, στο λιμάνι της Θεοδοσίας θα παραμένει ακόμα για δυο βδομάδες το αμερικανικό φορτίο που περιλαμβάνει πάνω από 70 κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων.

Κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την αναχώρηση των Αμερικανών για τις βάσεις τους στη Γερμανία χαιρέτισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΚΚΟυ). Ο Π. Σιμονένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟ, χαρακτήρισε «νίκη των ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν για την υπεράσπιση του Συντάγματος, των νόμων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Ο Σιμονένκο υπογράμμισε πως τα γεγονότα στη Θεοδοσία θα γίνουν «μάθημα για όλους τους πολιτικούς και παράδειγμα της συνειδητοποίησης των πολιτών και της ανδρείας των απλών ανθρώπων». Ο ηγέτης των κομμουνιστών της Κριμαίας, Λεονίντ Γκρατς, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «φεύγουν από την Κριμαία υπό την πίεση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για νίκη των υγιών δυνάμεων, που έδειξαν για πρώτη φορά ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη σλαβική ενότητά μας. Ηταν η πρώτη μάχη κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρόβες πολέμου» και επικίνδυνη όξυνση στη Μαύρη Θάλασσα (2021-07-01 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί και μετά το δημοψήφισμα (2014-03-15 00:00:00.0)
Στρατιωτικά γυμνάσια με Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2011-05-21 00:00:00.0)
Στην «κόψη του ξυραφιού» των ανταγωνισμών (2007-09-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία (2000-04-19 00:00:00.0)
Μαχητική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση (1997-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ