Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες μάχες και επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι κατοχικές δυνάμεις και οι ντόπιοι συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι σε «μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις», χερσαίες και αεροπορικές, στις επαρχίες Ουρουζγκάν και Κανταχάρ, την Κυριακή και τη Δευτέρα, σκότωσαν «έως και 37 μαχητές» των Ταλιμπάν - ανάμεσά τους, υποστήριξαν, ήταν και ένας «συγγενής» του ηγέτη του ουαχαμπιτικού σουνιτικού κινήματος, του περιβόητου μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Ακόμη, δύο Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, τραυματίστηκαν σε βομβιστική ενέργεια στην Πάκτια που αποδόθηκε στους Ταλιμπάν. Επιπλέον, χτες μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στο Γκάζνι, Ζουλμάι Χαν. Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Ρόναλντ Νόιμαν, παραδέχτηκε χτες ότι «βλέπουμε μεγαλύτερες δυνάμεις από ό,τι αναμέναμε... οι Ταλιμπάν μπορεί να οργανώθηκαν λίγο καλύτερα. Πιστεύω ότι οι Ταλιμπάν νομίζουν ότι η μεταφορά (σ.σ. της ευθύνης της κατοχής) στο ΝΑΤΟ θα κάνει τις δυνάμεις μας ασθενέστερες...».

Ωστόσο, ο θάνατος το Σάββατο ενός Βρετανού στρατιώτη και ο τραυματισμός άλλων δύο σε μάχη με φερόμενους ως Ταλιμπάν και οι τραυματισμοί δύο Καναδών τη Δευτέρα, εντείνει την «γκρίνια» στις χώρες που συνεισφέρουν δυνάμεις για την αμερικανονατοϊκή κατοχή, οι οποίες μοιάζουν να αντιλαμβάνονται αργά και επώδυνα το κόστος της συμμετοχής τους στον αμερικανικό πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Τη Δευτέρα, παράλληλα, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» αποκάλυψε ότι έκθεση του ΟΗΕ περιέχει «ντροπιαστικές» κατηγορίες για πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και πολιτικούς: τους εμπλέκει σε σφαγές, βασανιστήρια, μαζικούς βιασμούς και σωρεία εγκλημάτων πολέμου. Η έκθεση, μεγέθους 220 σελίδων, παραμένει αδημοσίευτη λόγω «πιέσεων» από την Καμπούλ και τις δυτικές χώρες, αν και επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί το Γενάρη του 2005.

Τέλος, χτες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από ακόμα ένα τροχαίο που προκάλεσε φορτηγό του στρατού των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Το BBC σημείωσε, με εμφανώς ανακουφισμένο τόνο, ότι «δεν ξέσπασαν επεισόδια» κατόπιν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ