Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ξεπούλημα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες

Σε μεγάλες περικοπές μισθών και δικαιώματα συμφώνησαν οι ηγεσίες στα συνδικάτα στην αυτοκινητοβιομηχανία σε Καναδά και ΗΠΑ

Οι εργάτες στην «Κράισλερ» καλούνται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να πληρώσουν την κρίση

Associated Press

Οι εργάτες στην «Κράισλερ» καλούνται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να πληρώσουν την κρίση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το παράδειγμα του συμβιβασμού και της υποταγής δίνουν τα συνδικάτα στην αυτοκινητοβιομηχανία στον Καναδά και στις ΗΠΑ, Canadian Auto Workers και United Auto Workers, υιοθετώντας το ιδεολόγημα του κεφαλαίου «όλοι να βοηθήσουν στην κρίση». Οι ηγεσίες αυτών των συνδικάτων κυριολεκτικά ξεπουλήθηκαν με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν με την αυτοκινητοβιομηχανία «Chrysler», ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, για λόγους «δικαιοσύνης» και «ανταγωνιστικότητας», ανάλογες συμφωνίες αναμένεται να υπάρξουν και με τις άλλες δύο χειμαζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες «General Motors» και «Ford».

Το UAW ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξε σε συμφωνία με την «Chrysler» - η οποία είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Απρίλη, προκειμένου να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών - με το αμερικανικό Δημόσιο, και τη «Fiat», βάσει της οποίας θα συμβάλουν για τη «βιωσιμότητα» της εταιρείας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters η επικύρωση της νέας συμφωνίας με τους εργαζομένους της στον Καναδά, προβλέπει: πολύ μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων - κατά μέσο όρο 19 καναδικά δολάρια στο ωρομίσθιο - την ολική περικοπή των μπόνους των Χριστουγέννων και άλλων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης και ημι-ιδιωτικής περίθαλψης, ενώ συνθλίβονται και τα ταμεία περίθαλψης των συνταξιούχων. Πάντως, οι εργαζόμενοι, σε ΗΠΑ και Καναδά, καλούνται μέχρι την Τετάρτη να εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία που κατέληξαν οι ηγεσίες των συνδικάτων και της «Chrysler».

Τα «ανταποδοτικά οφέλη» του νέου ξεπουλήματος των συνδικάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν άργησαν να φανούν. Χτες, η GM ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 21.000 θέσεις εργασίας σε εργοστασιακές μονάδες εντός των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2010, ενώ θα κλείσει σταδιακά την ιστορική μονάδα της «Pontiac», σε μια προσπάθεια να μειώσει το λειτουργικό κόστος στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης με το οποίο φιλοδοξεί να λάβει «νέα κρατική βοήθεια». Οι περικοπές αφορούν σε ωρομίσθιους υπαλλήλους της εταιρείας. Συνολικά, μέχρι τέλος του χρόνου, η GM θα λειτουργεί 34 εργοστάσια, αριθμός μειωμένος κατά 13 από τα 47 που είχε στα τέλη του 2008.

Μαθήματα υποκρισίας από ΔΝΤ και ΠΤ

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν ολόκληρες χώρες στην υποτέλεια και την εξαθλίωση, προειδοποίησαν μέσω της κοινή ανακοίνωσή τους κατά την Εαρινή Σύνοδο που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ότι η «παγκόσμια οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική καταστροφή και τραγωδία» για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε ακραία φτώχεια πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Επίσης, ότι η ΠΤ θα αυξήσει σε 55 δισ. δολάρια τη χρηματοδότησή της - 45 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία, ενώ άλλα 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν μέσω της ιδιωτικής υπηρεσίας επενδύσεων της τράπεζας - για έργα υποδομής σε φτωχές χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια ύφεση.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δηλώνουν ότι αναμένουν πως η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα εντός του 2009, χωρίς όμως να απομακρύνονται οι κίνδυνοι. Δεδομένο είναι ότι οι «ενέσεις» στο κεφάλαιο θα συνεχιστούν, όπως και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, όσο οι εργάτες δεν αποφασίζουν να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ