ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Σημαντικές αποφάσεις

Το Σαββατοκύριακο 2-3 του Μάη πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

Στις δύο μέρες του συνεδρίου συζητήθηκε ο απολογισμός του ΔΣ και εγκρίθηκε από το συνέδριο και η πολιτική απόφαση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην πολιτική απόφαση επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ειρήνης είναι βασικό ζήτημα πάλης για το οργανωμένο κίνημα των Ελλήνων στη Σουηδία ενώ καταδικάζεται ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Παλαιστινιακό και στην κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Τονίζεται ακόμα ότι η κυβέρνηση στη Σουηδία συνεχίζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στα ταμεία ανεργίας, οι επιθέσεις στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στο φορολογικό, στην περίθαλψη, στις συλλογικές συμβάσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται. Βέβαια, με όλα αυτά τα μέτρα επιβαρύνονται και πάλι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι της χώρας αυτής. Αυτά τα μέτρα αφορούν και τον ελληνισμό της Σουηδίας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία υπάγεται στις παραπάνω κατηγορίες. Αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των μέτρων που παίρνονται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Την οικονομική κρίση που την έχει προκαλέσει το ίδιο το κεφάλαιο, αρνούμαστε να την πληρώσουμε εμείς, ο λαός, Σουηδοί και Ελληνες. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ακόμα περισσότερη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Ανάμεσα στους στόχους πάλης που έβαλε το 19ο Συνέδριο είναι:

-- Να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος των κοινοτήτων.

-- Να ανέβει το επίπεδο διεκδίκησης στην Ομοσπονδία και στις κοινότητες, σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για ζητήματα Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, περίθαλψης και άλλα.

-- Η προσπάθεια αναβάθμισης και ανάπτυξης των κοινοτήτων είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Η υλοποίηση των στόχων της πολιτικής απόφασης είναι και μέλημα των κοινοτήτων. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας πρέπει να βοηθήσει ακόμα πιο πολύ με όλα τα μέσα τις κοινότητες. Χωρίς δυνατές και μαζικές κοινότητες δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία να συνεχίσει να φροντίζει για την ενότητα του ελληνισμού στη Σουηδία σε όλα τα επίπεδα.

-- Επειδή ακούγονται διάφορες φωνές υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, η Ομοσπονδία παλεύει για δημόσια δωρεάν Παιδεία γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν τα παιδιά των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία να διοργανώσει πλατύ σεμινάριο για τους στόχους που έχουμε στην Παιδεία με ελληνικούς και σουηδικούς φορείς.

-- Να συντονίσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας με άλλους φορείς (σωματεία, νεολαιίστικες οργανώσεις, κλπ.) για ζητήματα ειρήνης, κοινωνικών περικοπών, ρατσισμού και άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

-- Να ενισχυθεί το Συντονιστικό Ομοσπονδιών Κοινοτήτων Ευρώπης που ο ρόλος του κρίνεται πολύ σημαντικός.

-- Ανάπτυξη σχέσεων με μεταναστευτικές οργανώσεις στην Ελλάδα και ανταλλαγή εμπειριών.

Οι κοινότητες κύτταρο των μεταναστών

Το 19ο Συνέδριο χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, που μίλησε για έκπτωση ηθικών αξιών και αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία για τους Ελληνες του εξωτερικού, ο Αλέξης Τσίπρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «καζινοκαπιταλισμό» και ανάγκη αλλαγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ εκθείασε το σοσιαλδημοκρατικό σύστημα στη Σουηδία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, που ζήτησε αλλαγή κυβέρνησης, και ο Αδωνις Γεωργιάδης, από το ΛΑ.Ο.Σ., που ζήτησε εθνική ενότητα. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη στην ομιλία της επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι όπου κυριαρχεί ένα οικονομικό σύστημα που θεοποιεί το χρήμα, το κέρδος, η έκπτωση αξιών είναι φυσική κατάληξη, όπως και η πολιτιστική εξαθλίωση. Συνεχίζοντας είπε ότι ελπίζει πως οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τους Ελληνες του εξωτερικού να μην είναι στον ίδιο δρόμο με τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που προσπαθεί να περάσει στην Ελλάδα, γιατί θα υπάρχουν παραπέρα αντιδράσεις.

Υπερασπίστηκε την αυτοοργάνωση των μεταναστών που δημιούργησαν το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών στην Ευρώπη και στάθηκε ιδιαίτερα ενάντια στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντάς το κυβερνητικό όργανο, μηχανισμό που προσπαθεί να χειραγωγήσει τους απόδημους. Το ΚΚΕ, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, θεωρεί κύτταρο, δομή, έκφραση μόνο τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες. Από την άποψη αυτή θεωρούμε το συνέδριό σας το μοναδικό κύτταρο έκφρασης των αποδήμων. Το ΚΚΕ παλεύει για να αποκτήσουν οι κοινότητες και οι Ομοσπονδίες και θεσμικό χαρακτήρα.

Η Λίλα Καφαντάρη αναφέρθηκε και στον αντικομμουνισμό σε όλη την Ευρώπη και στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει να είναι καθαρό πως η ΕΕ είναι ένωση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όποια κόμματα συγκαλύπτουν αυτή την αλήθεια και σπέρνουν αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκής ΕΕ είναι κόμματα που στην πραγματικότητα στηρίζουν τον καπιταλισμό.

Καταλήγοντας είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ως μοναδική διέξοδο την ανατροπή του καπιταλισμού και επειδή το κεφάλαιο έχει ταξική συνείδηση καιρός είναι να αποκτήσουμε και εμείς και να δημιουργήσουμε το Μέτωπο απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.

Η Λίλα Καφαντάρη μίλησε την Κυριακή 3 του Μάη σε μια πολύ όμορφη και μαζική συγκέντρωση μελών και φίλων του Κόμματος στην ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης.

Ενισχυμένη η ΑΣΕΜ

Την Κυριακή οι σύνεδροι ψήφισαν για το νέο ΔΣ της ΟΕΣΚΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το 13μελές ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι ως εξής:

Ψήφισαν γύρω στα 2.000 μέλη των κοινοτήτων. Εστειλαν 111 αντιπροσώπους.

Ψήφισαν 102 αντιπρόσωποι και έγκυρα ήταν 101 ψηφοδέλτια.

ΔΑΚΕΣ (στηρίζεται από τη ΝΔ), 35 ψήφοι και 5 έδρες (η 5η έδρα μετά από κλήρωση).

ΑΣΕΜ (στηρίζεται από το ΚΚΕ), 35 ψήφοι και 4 έδρες.

ΕΑΣ (στηρίζεται από τον ΣΥΝ), 19 ψήφοι και 2 έδρες

ΠΑΜΚΕ (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), 12 ψήφοι και 2 έδρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή αυξήθηκε περίπου κατά 30% και η ΑΣΕΜ ενισχύθηκε σε ψήφους κατά 10%.


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Στοκχόλμη, Σουηδία


Σύνθετοι και πολύμορφοι κίνδυνοι

Το τριγωνικό σύμπλεγμα Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία δείχνει να οξύνεται στην επικινδυνότητά του. Στις εκλογές του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους εκλέγεται ως νέος πρωθυπουργός ο Ερογλου που θεωρείται ως αρνητής όποιων εποικοδομητικών συνομιλιών εξελίσσονται μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Ταυτόχρονα στην Αγκυρα αναλαμβάνει νέος ΥΠΕΞ ο φερόμενος ως «ο θεωρητικός του τουρκικού πολέμου στο Αιγαίο» και διαμόρφωσης της τουρκικής επιθετικής πολιτικής.

Αυτά συμβαίνουν με την επίσκεψη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία και τις συνομιλίες του με το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της χώρας ανεξαρτήτως «μαντίλας». Γίνεται εμφανής η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης με την ομιλία του Κ. Καραμανλή στο κυπριακό κοινοβούλιο μετά τη δυσμενή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Ελληνας πρέσβης στην Κύπρο Β. Παπαϊωάννου σε ομιλία του σε εκδήλωση της «Ευρωπαϊκής Δράσης» σε σχέση με την Κύπρο, αναφέρεται στην ανάγκη ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος κάνοντας εμφανή τη μετατόπιση του κέντρου βάρους στην ευρωενωσιακή δραστηριότητα. Απ' όλο αυτό το διαμορφούμενο σκηνικό, προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα όσο κι επικίνδυνα ερωτήματα.

α) Μέχρι ποιου σημείου η Αγκυρα θέλει να οξύνει τον ανταγωνισμό της με την Αθήνα;

β) Μέχρι ποιου σημείου η Ουάσιγκτον αναθέτει ρόλο μεσολαβητή στην Αγκυρα και κυρίως με ποια ανταλλάγματα που ενισχύουν τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας;

γ) Πόσο αυτό το σκηνικό ενισχύει τις τουρκικές απαιτήσεις για την άνευ όρων είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συνεχή απομύζηση κονδυλίων από αυτή;

δ) Τι επιπτώσεις δύναται να υπάρξουν στις ελληνο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις σε συσχετισμό με τη «διείσδυση» στα Βαλκάνια;

Αυτές οι ερωτήσεις μέλλει να απαντηθούν έμμεσα, άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα σε μια συνεχή χρονική εναλλαγή των πολλαπλών σεναρίων που έχουν στα συρτάρια τους οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική μεγαλοαστική τάξη έχει κάτσει πάνω στο δόγμα της «διείσδυσης» κυρίως στα Βαλκάνια κι αγωνιά για την τύχη των κεφαλαίων της. Αυτό την καθιστά ευάλωτη στις προκλήσεις των ισχυρών της ιμπεριαλιστικής ευρωατλαντικής λέσχης που ανήκει και την υποχρεώνει να αναζητά στήριγμα - προστάτη.

Το γεγονός αυτό με την υπάρχουσα φορά των πραγμάτων δημιουργεί την εφιαλτική ερώτηση εάν ο υποβόσκων ανταγωνισμός ΕΕ-ΗΠΑ ξεσπάσει σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας με αρνητικά αποτελέσματα και για τις δυο χώρες. Η πιθανότητα αυτή δημιουργείται όταν ο ευρωατλαντικός έλεγχος των ισχυρών εταίρων γίνεται ανεπαρκής ή όταν ισχυρά συμφέροντα ωφελούνται από μια τέτοια εξέλιξη. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνει στην νιοστή σε περιόδους αυξανόμενης καπιταλιστικής κρίσης όπως τώρα.

Γίνεται το αίτιο αποκλειστικού προσδιορισμού της πολιτικής κομμάτων και λαϊκών δυνάμεων. Η στάση τους έναντι του ιμπεριαλισμού γίνεται το καθοριστικό στοιχείο της ποιότητας και του βαθμού συνείδησης αυτού του κινδύνου. Από εδώ προκύπτει η ερώτηση «με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις». Από εδώ και η αναγκαία προετοιμασία αντιμετώπισης πολυσύνθετων και πολύμορφων κινδύνων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ