ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Να αντιστοιχίσουν τη δυσαρέσκειά τους με την ψήφο τους

-- ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι μία τέτοια θέση για πολιτικά χαμένη ψήφο, όποια ψήφος δεν πάει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μπορεί να εκληφθεί και ως ύβρη απέναντι στον κόσμο, οι οποίοι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα, πλην του δικού σας; Συμμερίζεστε την άποψη για δημοψήφισμα που δίνουν στις ευρωεκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα;

-- Α. Π.: Γιατί είναι ύβρη; Υβρη θα ήταν αν εμείς νιώθαμε περιφρόνηση γι' αυτούς τους ανθρώπους, αν δεν νοιαζόμαστε για τα βάσανά τους, αν τους φερόμαστε αφ' υψηλού!

Οταν ψηφίζεις π.χ. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πας κόντρα στα συμφέροντά σου, αυτό του λέμε. Αυτό δεν είναι ύβρη. 'Η όταν η ψήφος σου δεν δείχνει διάθεση απειθαρχίας, ανυπακοής. Ξεκινάμε από το εξής πράγμα. Οταν συζητήσεις με έναν που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ, σου λέει, δεν θέλω απολύσεις, δεν θέλω να δουλεύω μέχρι τα 65 μου χρόνια, δεν θέλω να δουλεύω σε 4ωρη απασχόληση.

Ολα αυτά που σκέφτεται και λέει είναι στην ουσία ανυπακοή το λιγότερο, ανυπακοή και απειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν είναι; Εμείς αυτό του λέμε, να αντιστοιχίσεις τη δυσαρέσκειά σου, αυτό που ζεις, με την ψήφο.

Τώρα για το δημοψήφισμα. Ξέρετε ποιο είναι το ζήτημα; Βεβαίως οι εκλογές περιέχουν κι αυτό το στοιχείο. Δηλαδή το να εκτιμήσεις πού βρίσκεται το επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, πού είναι το μέτρο του ριζοσπαστισμού. Θέλεις να το πεις και δημοψήφισμα; Πες το...

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν το λέει γι' αυτό. Δημοψήφισμα για το ΠΑΣΟΚ τι είναι; Είναι ο μπαμπούλας όχι για τις ευρωεκλογές, για τις εθνικές εκλογές. "Δώσε μου τώρα την απαιτούμενη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, για να έχεις κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές και να μην έχεις περιπέτειες"...

Είναι μία θέση διλημματική. Θα μου πεις, δεν έχεις δικαίωμα να βάλεις διλήμματα; Βεβαίως έχεις δικαίωμα, αλλά έχεις δικαίωμα να βάλεις δίλημμα όταν εκφράζεις μία διαφορετική πολιτική και όχι όταν ζητάς να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη...

Και εμείς βάζουμε διλήμματα. Θα πάμε μπρος ή θα πάμε πίσω; Κι αυτό δίλημμα είναι, αλλά εκφράζουμε μία διαφορετική πολιτική και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν είναι εφεδρεία κανενός

-- Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»): Μιλήσατε για δεξιούς και αριστερούς μπαλαντέρ των δυο μεγάλων κομμάτων. Προφανώς είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω: Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα, θεωρείτε ότι θα είναι η αρχή για να δουν τα δυο μεγάλα κόμματα τι είδους και ποιες συνεργασίες μπορούν να κάνουν στις επερχόμενες πλέον - όποτε κι αν είναι αυτές - βουλευτικές εκλογές;

-- Α. Π.: Κατ' αρχήν στα Δεξιά και Αριστερά έβαλα και τους Οικολόγους. Εχουν πολιτική θέση. Ακουσε να δεις, εδώ συμβαίνει το εξής πράγμα: Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει με το ΚΚΕ που έχει κριτήρια για τη συμμαχία και όταν αυτά τα κριτήρια δεν εκπληρώνονται, δυστυχώς δεν έχει συνεργασίες. Δυστυχώς λέω σε επίπεδο κομμάτων, εφόσον δεν υπάρχουν τα κριτήρια. Οχι ότι το κόμμα μας δεν θα ήθελε συνεργασία με άλλα κόμματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σαφώς θέλουν ο καθένας να είναι μοναχοφάης στην κυβέρνηση. Οταν όμως δεν μπορεί, κοιτάζει για συμμάχους. Αλλά βάζουμε το εξής ζήτημα: Οταν διανοείσαι να συμμαχήσεις ο καθένας με κάποιο από αυτά τα κόμματα, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κοινό. Γιατί ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουν με ένα κόμμα που έχει ριζικές διαφορές, δηλαδή δεν πρόκειται να συμμαχήσουν με το ΚΚΕ. Και το ΚΚΕ δεν πρόκειται, αλλά θέλω να πω. Εχετε δει να απευθύνεται καμία πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ; Οχι.

Αρα είναι και μια απόδειξη, ακόμη κι αν αρχίσουν να σκέφτονται συμμαχία, ότι υπάρχουν σύμμαχοι, ή κόμματα που δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε στρατηγικά ζητήματα. Αρα, από την πλευρά τους έστω παραιτούμενοι από κάποιες θέσεις στα υπουργεία, δεν θέλουν ένα μικρότερο κόμμα να τους εκβιάζει σαφώς, αλλά σημαίνει ότι έχουν εφεδρείες.

Το μόνο κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι εφεδρεία κανενός, είναι το ΚΚΕ.

Οι απώλειες της κυβέρνησης να πάνε σε καλή μεριά

-- Χ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Τι περιμένετε από την ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη;

-- Α. Π.: Και ήμουν τόσο ευχαριστημένη μέχρι τώρα που δεν μου είπατε τίποτε για τον Παυλίδη! Αυτό που ακούω από τους δημοσιογράφους είναι ότι αφού τα λευκά δεν προσμετρώνται ως ψήφος καταδίκης της κυβέρνησης, σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να βγει τυπικά αλώβητη, γιατί ουσιαστικά έχει τραυματιστεί, αλλά εν πάση περιπτώσει τυπικά αλώβητη θα συνεχίσει. Τώρα, θα συνεχίσει μέχρι το Σεπτέμβριο ή μέχρι τον Οκτώβριο; Ξέρω εγώ;

-- Κ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τις δυνατότητες που δίνει το σύνταγμα στην αποψινή ψηφοφορία θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη; Με λευκά άκυρα με οποιαδήποτε; Εχει χάσει τη δεδηλωμένη;

-- Α. Π.: Η κυβέρνηση δεν είχε τη δεδηλωμένη μέσα στο λαό, γιατί δεν είχε πλειοψηφία στο λαό. Με το εκλογικό σύστημα και με το 42% κάνεις κυβέρνηση και μου λες τώρα για δεδηλωμένη. Είχε πλειοψηφία; Είχε το 50% συν 1 για να πω ότι το έχασε; Και αν το είχε πάλι θα το είχε χάσει.

Η κυβέρνηση, βεβαίως, έχει σοβαρές απώλειες. Το θέμα είναι να μην πάνε στράφι αυτές οι απώλειες. Να πάνε σε καλή μεριά.

Με τον καινούριο εκλογικό νόμο θα έχει 50 έδρες παραπάνω το ένα κόμμα. Δεδηλωμένη είναι αυτή; Κακά τα ψέματα. Και για το ΚΚΕ, και για όλα τα κόμματα είναι το ποσοστό, οι ψήφοι και το ποσοστό και το περισσότερο είναι οι ψήφοι γιατί τα ποσοστά μπορεί να αλλάζουν. Αν κατέβουν 30 κόμματα θα πέσουν τα ποσοστά. Αν πέσει η συμμετοχή, υπάρχει αποχή, μπορεί να έχεις και μεγάλα ποσοστά και να έχεις και λιγότερους ψήφους. Συμμετοχή και ψήφοι αυτό κρίνουμε.

Κάθε τόπος να γίνει κάστρο πάλης

-- κα ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΠΕ): Πρώτον, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Και δεύτερον, εάν βάζετε τον πήχη στο να βγείτε τρίτο κόμμα.

-- Α. Π.: Ως ένα βαθμό είναι πρόκριμα. Δηλαδή είναι κανένα σοβαρό θέμα αυτό; Με συγχωρείς που στο λέω. Κάθε μάχη είναι πρόκριμα για την επόμενη, είναι ένας σταθμός για την επόμενη. Το ζήτημα είναι τι πρόκριμα είναι. Θα γίνει ένα βήμα ενίσχυσης της λαϊκής αντίστασης ή δε θα γίνει; Αυτό είναι το κυριότερο. Εμείς αυτό είναι το πρόκριμα που δίνουμε σημασία.

Καταρχήν είμαστε τρίτο κόμμα. Τι θα βάλουμε σα στόχο, να πάμε δεύτερο; Δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι με πέντε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουμε βάλει μπουρλότο στο δικομματισμό και επίκειται «μπιγκ μπανγκ» και μεγάλη σεισμική αλλαγή.

Αλλοι τα λέγανε αυτά και τώρα τρέχουν ασθμαίνοντας. Ετσι ανατρέπεται ο δικομματισμός, έτσι εύκολα; Με πύρινους λόγους και με μία διαδήλωση ή με την πέτρα και την κουκούλα; Εχει ακόμα ψωμί. Εχουμε ψωμί να φάμε ακόμα. Γι' αυτό χρειάζονται πολλοί και χρειάζεται κάθε τόπος να γίνει κάστρο πάλης και όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας ή τα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Τρίτο κόμμα είμαστε, δηλαδή γιατί να μη βάλουμε σα στόχο να πάμε ακόμα πιο ψηλά σε ποσοστά; Ο λαός θα αποφασίσει. Εμείς του λέμε, είναι στο χέρι σου να κάνεις σωστή επιλογή. Από εκεί και πέρα εμείς οι ίδιοι θα είμαστε στον αγώνα και πιο μαχητικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ