ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν αλλάζουν

-- κ. ΖΩΝΙΟΣ («9.84»): Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στη χώρα μας για τις διακηρύξεις των ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών κυρίως από το χώρο των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων, αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών. Θα αναδείξετε στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων;

Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις προτάσεις που έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

-- Α. Π.: Ηδη ο «Ριζοσπάστης» έχει τοποθετηθεί και για τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και μάλιστα πρέπει να σας πω, μην κοιτάτε τώρα τι λένε στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός και ο κ. Παπανδρέου. Αν διαβάσει τις διακηρύξεις τους ο απλός άνθρωπος και μεταφράσει μερικές ορολογίες και μόνο από αυτό, θα πρέπει να τους καταψηφίσει.

Αλλά εδώ έχουμε και τη δράση τους. Ο,τι και να μελετήσεις, συνεχίζουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν αλλάζουν τίποτε από την πολιτική τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα είναι Πρόεδρος στην Κομισιόν. Αν θα είναι ο κ. Μπαρόζο ή δεν ξέρω ποιον προτείνουν οι Σοσιαλιστές. Αυτό είναι. Για να λένε οι Σοσιαλιστές «έχουμε τον Πρόεδρο, είμαστε η πρώτη δύναμη». Και μετά για να πάνε στη χώρα τους να κλέψουν τη λαϊκή ψήφο. Γιατί είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη!... Χρησιμοποιούν δηλαδή το διεθνή συσχετισμό γι' αυτό.

Εμείς ξεκινάμε από το συσχετισμό στην Ελλάδα, αλλά αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός σε κάθε χώρα πώς θα αλλάξει και στην Ευρώπη; Επομένως αυτό τους ενδιαφέρει. Τίποτε άλλο. Και ας είναι καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε πρώτο θέμα να μην είναι ο Μπαρόζο! Και αν δεν είναι ο Μπαρόζο και είναι κάποιος άλλος, θα είναι καλύτερος;

Ο πρώην Πρόεδρος ήταν Πρόεδρος του Κοινοβουλίου , έγινε του ΝΑΤΟ. Λοιπόν; Ο Σολάνα που ήταν και αριστεριστής μάλιστα στα νιάτα του, πήγε στο πιο καίριο πόστο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως, πραγματικά έχει ενδιαφέρον και πρέπει να σας πω ότι εμείς τα παρακολουθούμε καθημερινά, υπάρχει και Τμήμα χρεωμένο στην Κεντρική Επιτροπή που παρακολουθεί όλες τις συζητήσεις που γίνονται για την κρίση, είτε στα πλαίσια του G-20, είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ή οι συζητήσεις των διαφόρων σοφών, ο Στίγκλιτς ο ένας, ο άλλος. Ο Στίγκλιτς είναι και σύμβουλος του Σαρκοζί, είναι και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, εν πάση περιπτώσει.

Πρέπει να σας πω ότι όταν όλοι αυτοί οι κύριοι δεν είναι μπροστά στα κανάλια και δεν δίνουν συνεντεύξεις, οι συζητήσεις που κάνουν έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Κατ' αρχήν είναι τρομοκρατημένοι για την επιμήκυνση της κρίσης, αλλά κυρίως για το ότι ακόμη και όταν αυτός ο κύκλος της κρίσης κάπως κλείσει, θα έχουν επέλθει ανακατατάξεις ανάμεσα στα διάφορα κέντρα του καπιταλισμού, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σκέφτονται και την επόμενη μέρα.

Διότι η επόμενη μέρα θα φέρει ένα οξύτατο ανταγωνισμό και ενδεχομένως και πάλι να περνάνε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ για να βοηθούν το κεφάλαιο. Και συζητούν. Συζητούν επίσης να αποτυπώσουν αυτό τον καινούριο συσχετισμό που υπάρχει, γι' αυτό λένε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μπει και η Ινδία, να μπει και η Κίνα, να μπει και η Βραζιλία για να μπορέσουν να ρυθμίσουν ορισμένα πράγματα. Αλλά δεν πρόκειται να γεφυρώσουν ούτε τις διαφορές.

Γίνονται συζητήσεις για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα. Γιατί σου λέει αν είναι όλα επενδεδυμένα ή τοποθετημένα με το δολάριο, θα πάθουμε μεγάλη ζημιά. Γίνονται λοιπόν μια σειρά συζητήσεις που δείχνουν τα περιορισμένα όρια του καπιταλισμού και τα περιορισμένα όρια των επιλογών του και απέναντι στους εργαζόμενους.

Γι' αυτό μπαίνει το ζήτημα ριζικής αλλαγής και ανατροπής. Πάντως πρέπει να πω ότι είτε λέγονται Σοσιαλδημοκράτες, είτε Φιλελεύθεροι, είτε λέγεται Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ινδία κλπ., αυτό που τους απασχολεί είναι το εξής πράγμα, έστω κι αν δεν χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια εργαλεία ή την ίδια δοσολογία: Τους ενδιαφέρει πώς θα ξανασυνεχιστεί απρόσκοπτα η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η κερδοφορία. Αυτό συνεπάγεται εκτός των άλλων το πιο βασικό: πιο φτηνή εργατική δύναμη και γι' αυτό τα τρίωρα, οι τριήμερες δουλειές, οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Εχουν πολύ ενδιαφέρον οι προβληματισμοί τους. Αλλά μόνο για τη βελτίωση της ζωής των λαών δεν σκέφτονται. Αυτό δεν το σκέφτονται καθόλου. Οταν μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν Κίνα, Ινδία, Βραζιλία με πολύ χαμηλή τιμή, ας πούμε της εργατικής δύναμης.

Αυτό δεν είναι αντικειμενικό. Είναι αντικειμενικό ως φαινόμενο, αλλά το πολιτικά αντικειμενικό πρέπει να είναι η πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών. Και εμείς στη χώρα μας θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό. Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη.

Είναι κρίση υπερκερδών του κεφαλαίου

-- Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Μια διευκρινιστική ερώτηση. Σας ακούω εδώ και έξι μήνες να λέτε ότι η παρούσα κρίση είναι κρίση υπερκερδών. Δώσανε δάνεια στους λαθρομετανάστες, στους άνεργους και χάσανε όχι μόνο τα προσδοκώμενα κέρδη, αλλά και τα κεφάλαια. Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε γιατί;

-- Α. Π.: Ποιοι τα χάσανε τα κεφάλαια; Οι λαθρομετανάστες;

-- Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Οι καπιταλιστές. Αλλά γιατί την ορίζετε ως κρίση υπερκερδών;

-- Α. Π.: Είναι κρίση υπερκερδών του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών συγκροτημάτων, όχι των ανέργων, των λαθρομεταναστών και αυτών. Ετσι είναι. Οταν λέω κρίση: Εβγαλαν τα υπερκέρδη, συσσώρευσαν κεφάλαια, έκαναν και επενδύσεις που δεν τους βγήκαν, έτσι είναι, είναι άναρχος ο καπιταλισμός, βεβαίως και έκαναν και επενδύσεις. Οι επενδύσεις γίνονταν και με την πρόβλεψη ότι θα πετύχω.

Είναι ενιαία η οικονομία, γιατί είναι καπιταλιστική. Αλλά οι φορείς που κάνουν τις επενδύσεις ο καθένας είναι για πάρτη του. Πέσανε και έξω και δεν μπορούσαν να μην πέσουν έξω. Εβγαλαν τόσα κέρδη που τα επένδυσαν στις τράπεζες, για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν και καινούργια κέρδη. Και υπέσκαψαν και την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Βγήκαν και καινούργιοι παίκτες στο παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτα τι ήταν; Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία. Τώρα έχουν βγει και καινούργιοι παίκτες και ανταγωνιστές που ρίχνουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης και γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους.

Και επομένως ο πολυπολικός κόσμος, δηλαδή ο καπιταλιστικός, έχει προβλήματα. Και έχει στομώσει. Δεν μπορεί να ξαναβάλει τα κεφάλαια σε κίνηση, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη νέα κερδοφορία. Και εδώ τι πρέπει; Πρέπει το κεφάλαιο να υποτιμηθεί, καθαρά πράγματα. Να πάει στις πραγματικές του διαστάσεις.

Κάποιοι θα καταστραφούν και απ' τους μεγάλους, για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μεγαλύτεροι. Πρέπει να γίνουν αυτές οι ανακατανομές, να εκφραστεί ο νέος συσχετισμός των καπιταλιστικών κρατών παγκόσμια και με νέα ενδεχομένως όργανα για να μπορέσουν εκεί να βγάλουν μια άκρη. Το λέω λίγο απλά, έτσι είναι το πράγμα.

Μοίρασαν οι καπιταλιστές κεφάλαια στους λαθρομετανάστες; Το μόνο που ακούω είναι η κοινωνική φτώχεια. Τα ταμεία της φτώχειας, ούτε η κοινωνική φτώχεια. Αυτό και αν είναι ύβρις προς το λαό. Οποιο κόμμα μιλάει για ενίσχυση του ταμείου της κοινωνικής φτώχειας, είναι σαν να ομολογεί ότι θα φτωχαίνει ο λαός και πρέπει να του δώσουμε συσσίτιο! Είναι ομολογία αυτή...

Η πάλη στο εθνικό επίπεδο παραμένει ουσιαστική, αποφασιστική

-- Κ. ΖΑΓΑΡΑΣ («ΑΥΓΗ»): Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα συνεχίσουν να μετέχουν στην κοινή Ευρωομάδα της Αριστεράς στην οποία μετείχαν μέχρι τώρα;

-- Α. Π.: Εμείς ως τώρα μετείχαμε συνειδητά στη GUE παίρνοντας υπόψη το εξής πράγμα. Οτι εκεί μετέχουν και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και έχουμε συμφωνήσει σ' αυτό. Παίρνοντας επίσης υπόψη ότι ως Συνομοσπονδία δε δεσμεύει ιδεολογικά και πολιτικά τα μέλη της, ας πούμε και το κάθε κόμμα μπορεί να εκφράζει αυτοτελώς τη θέση του και να μη δεσμεύεται σε ενιαία ψήφο.

Αν οι καταστάσεις διατηρηθούν ως έχει, βεβαίως θα συνεχίζουμε να συμμετέχουμε. Μένει όμως να δούμε και πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις, γιατί απ' όσο ξέρω ένα μέρος των κομμάτων που μετέχουν σε αυτή τη Συνομοσπονδία, που μέσα εκεί είναι και ο Συνασπισμός, προτιμούν την ένταξη σε αυτό που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Αυτό είναι που αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να λειτουργούν, δηλαδή να καταργήσουν το εθνικό επίπεδο επί της ουσίας, και να πάμε στο ευρωπαϊκό, το οποίο μάλιστα εντάσσεται και στον ταμειακό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εμείς προτιμούμε μεγαλύτερη ελευθερία. Δεν είμαστε υπέρ, ούτε ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κόμματος. Η πάλη παραμένει στο εθνικό επίπεδο ουσιαστική και αποφασιστική. Είναι άλλο πράγμα οι μορφές συνεργασίας με κομμουνιστικά κόμματα, με ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις. Είναι διαφορετικό πράγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ