ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονα

Το 15% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα στους άντρες και το 5% στις γυναίκες έχουν προκληθεί από επαγγελματικούς παράγοντες και συγκεκριμένα από τον αμίαντο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση στη σκόνη, στα χημικά και στα αέρια έχει συσχετιστεί με τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων, παθήσεων και επηρεασμό της αναπνευστικής λειτουργίας, επισημαίνεται σε ειδική έκδοση και τονίζεται: «Η συμβολή των επαγγελματικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα έχει αποδειχτεί οτι είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη απ' ό,τι στους περισσότερους κινδύνους από τους άλλους κοινούς τύπους καρκίνων».

Αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις του καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μας είναι τα στοιχεία μιας μόνο κλινικής - της 7ης - του νοσοκομείου «Σωτηρία»: Κάθε χρόνο προσέρχονται 4.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 1.200 εισάγονται για θεραπεία. Το 90% απ' αυτούς είναι καπνιστές, ενώ από εκείνους που έχουν επαγγελματική αιτία κυριαρχούν οι μηχανικοί στα καράβια. «Αυτοί οι τρομακτικοί ρυθμοί αύξησης των εισαγωγών δείχνουν, πέραν των άλλων, την ανάγκη της άσκησης σοβαρής αγωγής υγείας», τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ειδικοί επιστήμονες χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τους καρκίνους του πνεύμονα υπάρχει έκρηξη και των άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος: Της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος, της πνευμονίας και της φυματίωσης. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται συνολικά σε 68,6 δισ. Και μόνο το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «κοστολογήσει» την αντιμετώπιση των ασθενειών που οφείλονται σ' αυτήν την κατηγορία επαγγελματικών παραγόντων, δείχνει ακριβώς και την αντίληψη που υπάρχει από την πλευρά του κεφαλαίου, το οποίο αντιμετωπίζει την ανθρώπινη υγεία σαν κόστος.

ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το 52% χωρίς οικογενειακό γιατρό και οδοντίατρο

Εξουθενωμένο σε ποσοστό 80% και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία

Τραγική είναι η κατάσταση για περισσότερες από τις μισές λαϊκές οικογένειες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Τραγική είναι η κατάσταση για περισσότερες από τις μισές λαϊκές οικογένειες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Περισσότερα απ' τα μισά λαϊκά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα δε διαθέτουν οικογενειακό γιατρό και δεν μπορούν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, το οποίο αρχίζει αύριο στην Κρήτη.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.005 άτομα και βρέθηκε ότι τα άτομα στην υψηλότερη κοινωνικοοικονομική τάξη δήλωσαν ότι διαθέτουν οικογενειακό γιατρό σε ποσοστό 68,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χαμηλότερη τάξη είναι μόλις 48%. Δηλαδή, το 52% των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Η πιθανότητα επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας είναι 51% μικρότερη στους κατοίκους των αγροτικών, σε σχέση με τις αστικές περιοχές, ενώ η πιθανότητα προσφυγής σε ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας είναι 42% μικρότερη στο χαμηλότερο, σε σχέση με το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι ανισότητες αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες και στη χρήση των υπηρεσιών στοματικής υγείας, καθώς μόλις το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί οδοντίατρο το τελευταίο έτος.

Το εργασιακό στρες τσακίζει τους νοσηλευτές

Οι δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και οι κακές συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφονται σε άλλη έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ίδιο συνέδριο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 345 εργαζόμενοι από έξι ελληνικά νοσοκομεία και το 72,5% όλων των εργαζομένων αναφέρει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες (83% του τεχνικού προσωπικού, 80,4% του νοσηλευτικού και 52,4% του βοηθητικού προσωπικού). Ειδικότερα, το 43,9% αναφέρει ότι αισθάνεται ψυχολογική καταπόνηση, το 37,2% ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το 34,2% ότι παρουσιάζει σωματική κόπωση. Από τους εργασιακούς παράγοντες, αρνητική επίδραση ασκούν ο κακός εξαερισμός, η ακαταστασία του χώρου, οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και ο εξοπλισμός, καθώς και ο περιορισμένος εργασιακός χώρος, ο θόρυβος και ακατάλληλη θερμοκρασία.

ΕΣΑΚ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Εγγύηση της αγωνιστικής συνέχειας η ενίσχυσή της

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου

Να ενισχύσουν αποφασιστικά την Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση και Συνεργαζόμενοι (ΕΣΑΚ Σ) Ευαγγελισμού, στις εκλογές που θα γίνουν στο σωματείο εργαζομένων αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, να αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, καλεί τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού η ΕΣΑΚ Συνεργαζόμενοι με ανακοίνωσή της.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της «ανταποδοτικότητας των νοσοκομείων», των «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων» και της ελεύθερης αγοράς γιγαντώνεται η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλειάς, εξαπλώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το κεκτημένο εβδομαδιαίο 40ωρο γίνεται 65ωρο, καταργείται η υπερωρία και ο χρόνος εργασίας σπάει σε ενεργό και ανενεργό, αυξάνονται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, κυριαρχούν τα απογευματινά ιατρεία σε βάρος των τακτικών, οργιάζουν οι εργολάβοι, βαθαίνει και άλλο η εμπορευματοποίηση της υγείας.

Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ), που ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή και εφ' όλης της ύλης επίθεση όχι μόνο δεν οργανώνουν τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, αλλά κάνουν και πλάτες για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Ξεκαθαρίζει ότι η ΔΑΚΕ είναι φερέφωνο της κυβέρνησης, η ΠΑΣΚ έχει τις ίδιες στρατηγικές επιλογές με τη ΔΑΚΕ, οι δυνάμεις του ΣΥΝ (Αυτονομία) σπέρνουν αυταπάτες στα νοσοκομεία ότι μπορούν να επιβληθούν όρια και αρχές λειτουργίας στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΣΥΝ καταψήφισαν την πρόταση της ΕΣΑΚ Συνεργαζόμενοι να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των συνεργείων στο Σωματείο. Επίσης η ΑΡΣΥ - με ψευτοεπαναστατική φρασεολογία - σπέρνει τον αποπροσανατολισμό και κατακερματισμό των εργαζομένων, καλλιεργεί τη λογική της συντεχνίας.

«Αυτό που απαιτείται είναι ένα ταξικό κίνημα υγειονομικών σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους (ανεξάρτητα από κλάδο και εργασιακή σχέση) και τις πρωτοπόρες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που θ' απορρίψει τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, την μπλε - πράσινη - ροζέ "οσφυοκαμψία" στην αντιλαϊκή ευρωενωσιακή πολιτική», τονίζει η παράταξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Εκλεισε η Παιδιατρική κλινική

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Το κλείσιμο και της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου καταγγέλλει το ΚΚΕ με νέα Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης. Οπως σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ήδη με την προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτησή μας (639/17-3-09), μόλις πριν από ένα μήνα, τονίζαμε πως είναι "πιθανό σύντομα, και η Παιδιατρική κλινική να σταματήσει να λειτουργεί, αφού ο διευθυντής συνταξιοδοτείται και ένας ακόμα γιατρός μετατίθεται στην Αθήνα". Τότε, ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου δήλωνε πως το θέμα της Παιδιατρικής κλινικής "ενέχει έναν κίνδυνο αλλά για αργότερα". Κι όμως η Παιδιατρική κλινική έκλεισε αυτή τη βδομάδα, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Σαν αποτέλεσμα, τα Παιδιατρικά περιστατικά στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Προβλήματα στη λειτουργία της παρουσιάζει όμως και η Μαιευτική, αφού χωρίς Παιδίατρο και αυτή η κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα επαναλάβουμε, για ακόμα μία φορά, πως ο λαός της περιοχής θα ξαναπληρώσει τις συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα». Το ΚΚΕ ζητάει άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
Γενική συνέλευση για την ενοποίηση της δράσης

Την Κυριακή 17 του Μάη, στις 10 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Στη γενική συνέλευση θα γίνει απολογισμός της προσωρινής διοικούσας και εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και προσδιορισμός των αρχαιρεσιών του συλλόγου. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να διακινήσουν την πρόσκληση και την αίτηση εγγραφής στο περιβάλλον τους, στο θεραπευτήριο, στο ειδικό σχολείο και στο χώρο εργασίας. Μέλη του συλλόγου με βάση το καταστατικό μπορούν να είναι: «ο ένας ή και οι δυο γονείς ή κηδεμόνες των ανθρώπων με αναπηρίες, σύζυγος και τέκνα βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων που διαμένουν στα νομαρχιακά διαμερίσματα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ