Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονα

Το 15% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα στους άντρες και το 5% στις γυναίκες έχουν προκληθεί από επαγγελματικούς παράγοντες και συγκεκριμένα από τον αμίαντο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση στη σκόνη, στα χημικά και στα αέρια έχει συσχετιστεί με τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων, παθήσεων και επηρεασμό της αναπνευστικής λειτουργίας, επισημαίνεται σε ειδική έκδοση και τονίζεται: «Η συμβολή των επαγγελματικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα έχει αποδειχτεί οτι είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη απ' ό,τι στους περισσότερους κινδύνους από τους άλλους κοινούς τύπους καρκίνων».

Αποκαλυπτικά για τις διαστάσεις του καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μας είναι τα στοιχεία μιας μόνο κλινικής - της 7ης - του νοσοκομείου «Σωτηρία»: Κάθε χρόνο προσέρχονται 4.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 1.200 εισάγονται για θεραπεία. Το 90% απ' αυτούς είναι καπνιστές, ενώ από εκείνους που έχουν επαγγελματική αιτία κυριαρχούν οι μηχανικοί στα καράβια. «Αυτοί οι τρομακτικοί ρυθμοί αύξησης των εισαγωγών δείχνουν, πέραν των άλλων, την ανάγκη της άσκησης σοβαρής αγωγής υγείας», τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ειδικοί επιστήμονες χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τους καρκίνους του πνεύμονα υπάρχει έκρηξη και των άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος: Της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος, της πνευμονίας και της φυματίωσης. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται συνολικά σε 68,6 δισ. Και μόνο το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «κοστολογήσει» την αντιμετώπιση των ασθενειών που οφείλονται σ' αυτήν την κατηγορία επαγγελματικών παραγόντων, δείχνει ακριβώς και την αντίληψη που υπάρχει από την πλευρά του κεφαλαίου, το οποίο αντιμετωπίζει την ανθρώπινη υγεία σαν κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ