ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΕ
Αποψιλώνει το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα

Την απόλυση 3.000 εργαζομένων άνω των 50 ετών ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός

Απολύσεις 3.000 εργαζομένων στον ΟΣΕ, που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος, μέσω προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας», προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Συνεχίζοντας στη ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ και στη βάση της απελευθέρωσης που προβλέπουν οι συναποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ (πλήρης «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011), η κυβέρνηση επιδιώκει να αποψιλώσει τον Οργανισμό από το προσωπικό που έχει συγκροτημένα εργασιακά - ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που θα είναι λιγότερο «κοστοβόρες» στον ιδιωτικοποιημένο Οργανισμό.

Το κυβερνητικό σχέδιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Θα εφαρμοστεί μέσα στο 2009 και προβλέπει την υποχρεωτική αποχώρηση εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αυτοί, εφόσον οι αρμόδιοι του ΟΣΕ κρίνουν ότι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του Οργανισμού, θα ανακαλούνται στην εργασία, προφανώς με άλλο εργασιακό καθεστώς! Ταυτόχρονα με την κατάργηση σταθερών και μόνιμων θέσεων απασχόλησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόσληψη περίπου 1.000 ατόμων, με νέες συμβάσεις εργασίας, καθιερώνοντας έτσι το νέο περιβάλλον εργασίας στο σιδηρόδρομο ενόψει ιδιωτικοποίησης.

Με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «εταιρικό μετασχηματισμό» του Οργανισμού ώστε να είναι απολύτως συμβατός με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημειώνεται ότι κεντρική φιλοσοφία της προωθούμενης - από την Ευρωπαϊκή Ενωση - πολιτικής και στο σιδηρόδρομο, όπως και στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια, είναι ότι οι βασικές υποδομές χρηματοδοτούνται από το κράτος, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού, για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν και να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες.

Αυτή ακριβώς την ...εναρμόνιση προωθεί η κυβέρνηση, με το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση, ώστε να μπορούν οι ιδιώτες να δρομολογούν τα δικά τους τρένα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι τις γραμμές μεγάλης επιβατικής κίνησης.

Κεντρικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για τον ΟΣΕ, είναι:

  • Η δραστική περικοπή δρομολογίων που θεωρούνται «ζημιογόνα», με στόχο να παραμείνει ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη, που είναι και το «φιλέτο» για τους ιδιώτες.
  • Ο υπερδιπλασιασμός των εισιτηρίων στις γραμμές μεγάλης επιβατικής κίνησης έως το 2010.
  • Η παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ (άνω των 7 δισ. ευρώ) σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιτάχυνση της διάλυσης - ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τα μέτρα και την πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να διεκδικήσουν σιδηρόδρομο 100% στην υπηρεσία του λαού.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ»
Διώχνει εργάτες με τους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μετά από παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας έξω από το εργοστάσιο του «Καράτζη» στο Ηράκλειο
Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας έξω από το εργοστάσιο του «Καράτζη» στο Ηράκλειο
Συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στα εργοστάσια πλαστικών «Καράτζης ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στο Μελιδοχώρι πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, μετά από καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και ύστερα από καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων της επιχείρησης σε συνδικαλιστές της Ενωσης.

Στη συνάντηση με την εργοδοσία ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαίτησε να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εργοδοσία τους τελευταίους 3 μήνες (20 απολύσεις και 8 «οικειοθελείς αποχωρήσεις»), αλλά και η μεταφορά μηχανημάτων από το εργοστάσιο του Ηρακλείου προς την Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας ισχυρίστηκε για τις απολύσεις ότι αυτές γίνονται νόμιμα στα πλαίσια του δικαιώματος που τους παρέχει η νομοθεσία για απόλυση του 2% των εργαζομένων κάθε μήνα. Ενώ για τη μεταφορά των μηχανημάτων επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το εκεί εργοστάσιο γι' αυτό και το εξοπλίζει. Από τη συνάντηση προέκυψε ακόμα ότι στο Μελιδοχώρι εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 3 μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής). Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επίκεινται κι άλλες απολύσεις, τόσο στην Κρήτη, όσο και στο εργοστάσιο στη Λάρισα.

Οπως καταγγέλλει το ταξικό σωματείο, «η ίδια εταιρεία πριν από ένα χρόνο έκανε ξανά ομαδικές απολύσεις. Τότε βέβαια δεν είχαμε κρίση, αλλά "ανταγωνισμό" που δεν έφερνε τα κέρδη που προσδοκούσε η επιχείρηση. Μία είναι η αλήθεια: Με κρίση ή χωρίς κρίση πάλι το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, στα κέρδη και στις ζημίες ο μόνος που έκανε θυσίες ήσασταν εσείς. Ηρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα, ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια!».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν μαζί με το σωματείο τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα. Αναδεικνύει το παράδειγμα της Λάρισας, όπου η εργοδοσία δεν τολμά να κάνει απολύσεις γιατί υπάρχει εκεί δυνατό ταξικό σωματείο, ταξικό Εργατικό Κέντρο.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων που ψήφισαν νόμους που τους πετάνε στο δρόμο. Επίσης για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για τα προβλήματά τους, αλλά αντίθετα υπερασπίζεται την αντεργατική νομοθεσία, επειδή συμφώνησε μαζί της στη ΓΣΕΕ.

ΠΟΕ ΟΤΑ
Συσχετισμοί στη βάση των αποκλεισμών και της νοθείας

Σε συνθήκες αποκλεισμών και νοθείας διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο του 38ου Συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, για την ανάδειξη Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο επόμενο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, οι όποιες αντιπαραθέσεις υπήρξαν στις εργασίες - από τις οποίες είχαν εξαρχής αποχωρήσει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις - μεταξύ των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και των δυνάμεων του οπορτουνισμού περιορίστηκαν όπως αναμενόταν σε προτάσεις βασισμένες στη λογική του εφικτού και της διαχείρισης, των αντοχών του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό για το Γενικό Συμβούλιο οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, έβγαλαν επτά έδρες (από οκτώ), η ΠΑΣΚΕ 18 έδρες (από 15), η ΔΑΚΕ έξι (από επτά), η «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΝ) τρεις έδρες (από τέσσερις), οι «Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις» μία έδρα (από μία), η «Ελεύθερη Παράταξη» καμία έδρα (δεν υπήρχε ως παράταξη στις προηγούμενες εκλογές). Για την ΑΔΕΔΥ η ΔΑΣ έβγαλε 25 αντιπροσώπους (από 23), η ΠΑΣΚΕ 64 (από 48), η ΔΑΚΕ 20 (από 22), η «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΝ) έντεκα (από δέκα), οι «Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις» πέντε (από πέντε) και η «Ελεύθερη Παράταξη» δύο.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα στις 8.30 το πρωί στο Σύνταγμα

Πανελλαδική συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα στις 8.30 το πρωί στο Σύνταγμα οι σχολικοί τροχονόμοι, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους επισημαίνεται ότι εδώ και δέκα χρόνια οι σχολικοί τροχονόμοι βιώνουν την εργασιακή και πολιτική ομηρία, τη μισθολογική τους εξαθλίωση. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, τονίζει ο Σύλλογος, τους κοροϊδεύουν συνειδητά και για τις υπηρεσίες τους αμείβονται με μισθό 176 ευρώ «που φέρει την ονομασία έξοδα κίνησης», χωρίς να έχουν ασφάλιση και περίθαλψη. Ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρουν και οι δήμαρχοι που αποδέχονται την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Καταλήγοντας ο Σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 16 και 17 Μάη στο Ιλιον

Διοργανώνεται φέτος για τέταρτη φορά

Αφιερωμένο στα 10χρονα του ΠΑΜΕ είναι το φετινό Τουρνουά Ποδοσφαίρου ενάντια στα Ναρκωτικά και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Το τουρνουά ξεκινά το επόμενο Σάββατο 16 Μάη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μάη. Το Τουρνουά θα διεξαχθεί και τις δύο μέρες από τις 9.30 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται για 4η χρονιά, συναντώντας την πλατιά ανταπόκριση συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων. Αναδεικνύει παράλληλα την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό κτλ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210-3301842, 210-3301847, 210-3833786).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ