ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή στην προεκλογική συσκότιση
  • Το «στίγμα» της προεκλογικής καμπάνιας θα δώσει ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο
  • «Θάβει» τα σκάνδαλα, αλλά παίζει με τη σκανδαλολογία και τη δικομματική πόλωση

Να «καθαρίσει» με τα σκάνδαλα επιδιώκει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, δίχως βέβαια αυτό να σηματοδοτεί μια «στροφή» στην προεκλογική τακτική του αποπροσανατολισμού με στόχο την αποφυγή της τιμωρίας στις ευρωκάλπες.

Μπορεί να «θάβει» όλες τις υποθέσεις σκανδάλων που φτάνουν στη Βουλή, ωστόσο την ίδια στιγμή παίζει το χαρτί της βολικής σκανδαλολογίας στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της δικομματικής πόλωσης. Η τακτική αυτή θα αναδειχθεί πιο καθαρά τις επόμενες μέρες και θα σηματοδοτηθεί από την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσει και το «εναρκτήριο λάκτισμα» της προεκλογικής καμπάνιας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση ολοκληρώνει το κουκούλωμα των σκανδάλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ηδη, διαμηνύει ότι η υπόθεση Παυλίδη έκλεισε με την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ επαναβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή με αφορμή τη δεύτερη δικογραφία σε βάρος του Α. Παυλίδη για τις άγονες γραμμές. Σήμερα επίσης θα καταψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη υπόθεση της «Ζήμενς», επικαλούμενη το σαθρό επιχείρημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή βέβαια κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή το επόμενο διάστημα για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και να επιμερίσει το «πολιτικό κόστος» για τα σκάνδαλα.

Εξόφθαλμη πάντως ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» οριστικά την υπόθεση Παυλίδη οχυρωμένη πίσω από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής. Επιχειρώντας να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες από τις πλάτες της κυβέρνησης, ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε την όλη υπόθεση ως μια περίπου «ουδέτερη» κοινοβουλευτική διαδικασία όπου οι βουλευτές ψήφισαν «κατά συνείδηση» και ...τέλος «το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και οι νόμοι ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ασκηθεί αυτή η δίωξη. Η Βουλή αποφάσισε με τις ψήφους της ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν αυτού», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου ευνοεί μια κίνηση παραίτησης εκ μέρους του Αρ. Παυλίδη, λέγοντας ότι «είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε βουλευτή».

Στην κατεύθυνση της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα συνέχισαν να πιέζουν και χτες γαλάζιοι βουλευτές, αν και ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να το κάνει. Το αντίθετο υπαινίχθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου: «Προχωρούμε», είπε με νόημα.

Το εφεύρημα της «κατά συνείδηση ψήφου» αμφισβήτησαν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, δηλώνοντας ότι το δίλημμα που κυριάρχησε δεν ήταν αν θα πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι ο πρώην υπουργός Αιγαίου, αλλά αν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι. «Ουσιαστικά το χθεσινό δίλημμα ήταν αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι στις εκλογές», παραδέχθηκε (στον «Σίτι») ο Μ. Χαρακόπουλος, καλώντας ταυτόχρονα τον Α. Παυλίδη να «προβεί σε μια γενναία κίνηση που αναμένει ο κόσμος της παράταξης», δηλαδή να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Την ίδια «έκκληση» έκαναν και άλλοι βουλευτές (Θ. Καράογλου, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Μανώλης). Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε (στον «Φλας») ότι «ψήφισε λευκό», διευκρινίζοντας ότι «η ψήφος η δική μου είναι ηθικής καταδίκης και θεωρώ ότι ο κος Παυλίδης έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη αυτό το μήνυμα και να παραιτηθεί».

ΠΑΣΟΚ
Διγλωσσία και σκανδαλολογία...

Πάνω σ' αυτό το δίπτυχο στηρίζει ο Γ. Παπανδρέου την προεκλογική του τακτική

Τη μια μέρα, ο Γ. Παπανδρέου περιγράφει μια πολιτική και ένα σχέδιο διακυβέρνησης που είναι δομημένα πάνω στην εξυπηρέτηση και την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και την επόμενη μέρα ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ...«σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας σαν μέσο παραπλάνησης του λαού, για ακόμα μια φορά, τη διγλωσσία και ρίχνοντας το βάρος της αντιπολιτευτικής του τακτικής στην όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης γύρω από τα σκάνδαλα, επιδιώκει να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν φορέα μιας «νέας πολιτικής αντίληψης».

Ανεβάζει τους τόνους της σκανδαλολογίας...

Χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην εισηγητική του ομιλία, αναλώθηκε σε επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού και της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη ήττα της κυβέρνησης» την ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Παυλίδη, αναφέροντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τη στάση τους είναι σε πλήρη ομηρία των συμφερόντων, που υπηρετούν». Θέτοντας τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μίλησε για «νίκη στις ευρωεκλογές και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές», ενώ σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τις φιλομονοπωλιακές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι «οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μάχη απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα»...

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης γύρω από τα σκάνδαλα, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ σαν πρεσβευτή της «κάθαρσης». Την ίδια στιγμή που «μαύρο χρήμα» από τη γερμανική πολυεθνική, σύμφωνα με τα στελέχη της, κατέληξε στα ταμεία και των δύο κομμάτων και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η ομολογία Τσουκάτου, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Ο κ. Καραμανλής έχασε μεγάλη ευκαιρία να ερευνηθεί η υπόθεση και να τεθούν κανόνες διαφάνειας».

...για να κρύψει τις αντιλαϊκές του θέσεις

Πάντως, χτες, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε με την τοποθέτησή του να συνδέσει τις υποθέσεις των σκανδάλων με την οικονομία, αναφέροντας ότι «η διαφθορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», καθώς, όπως είπε, «το ευρύτερο πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη αντίληψη διακυβέρνησης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πλήρη δημοσιονομική αποτυχία για την οποία δεν ευθύνεται κυρίως η διεθνής κρίση, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση».

Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη περιοριστικών μέτρων, κάτι που «είναι ό,τι χειρότερο σε περίοδο ύφεσης», αλλά σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αν γίνει κυβέρνηση, σημείωσε: «Οποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα στη βαθύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση»... Πίσω από το γνωστό «σλόγκαν» του «παραλάβαμε καμένη γη», που χρησιμοποιούν οι εταίροι του δικομματισμού, κρύβονται νέα φορομπηχτικά μέτρα και συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου, τόσο χτες, όσο και προχτές, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Τι Ευρώπη θέλουμε», ανέφερε ότι «είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει διαφορετική πορεία στον τρόπο διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων» και πρόβαλε το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού αναλώθηκε σε πλήθος ψευδεπίγραφων συνθημάτων και υποσχέσεων περί «εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης», «νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης», ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ότι «μια σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», θα σημάνουν ...«μια προοδευτική στροφή της Ευρώπης».

Αυτή η δήθεν ...προοδευτική στροφή, όμως, όπως ο ίδιος ομολόγησε, θα γίνει βάσει των κανόνων της αγοράς, την οποία όπως υποστήριξε οι «σοσιαλιστές θα την μετατρέψουν σε "υπηρέτη" του πολίτη»!! Συνεχίζοντας να σκορπά αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι «θα αναθεωρήσουν το Σύμφωνο σταθερότητας»(!) και ότι θα προσθέσουν «ένα σύμφωνο συμπληρωματικό με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ για μια Ευρώπη Αλληλεγγύης»! Κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό ότι μπορούν να αλλάξουν οι θεμελιακές συνθήκες της ΕΕ χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και να εξασφαλιστεί η ευημερία των λαών, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι «πρότυπο» του Γ. Παπανδρέου για τη ...«σοσιαλιστική στροφή» που υπόσχεται είναι: «Η προοδευτική ατζέντα που αρχίζει να διαμορφώνει η Αμερική» του Ομπάμα!! Για τέτοια πρόοδο μιλάμε...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική τους θερμοκήπιο σκανδάλων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα σκάνδαλα Παυλίδη και «Ζήμενς»

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τα σκάνδαλα των υποθέσεων Παυλίδη και Ζήμενς:

«Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της παραπομπής και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη και την απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Και η υπόθεση αυτή ανέδειξε τόσο τη χρόνια πολιτική της συγκάλυψης όσο και ότι το θερμοκήπιο που εκτρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα πλαίσια της ΕΕ, έγινε ακόμα πιο προκλητική και σκανδαλώδης. Αυτήν ακριβώς την πλευρά άφησαν στο απυρόβλητο και στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

Οπως στην υπόθεση Παυλίδη, έτσι και στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ, το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να ριχτεί φως στην υπόθεση, που, όπως και οι άλλες, αναδείχνουν τη σαπίλα του συστήματος. Το κυνήγι του κέρδους είναι που εκτρέφει τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματα της αστικής εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ