ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις με νέα τακτική από τις ΗΠΑ

Συνέντευξη - «άνοιγμα» του ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ

Από το μακελειό των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα τον περασμένο Γενάρη
Από το μακελειό των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα τον περασμένο Γενάρη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αποφασιστικότητα της νέας αμερικανικής προεδρίας να επιμείνει στη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, επανέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ενώπιον της Επιτροπής αμερικανο-ισραηλινών δημοσίων υποθέσεων, μιας σημαίνουσας οργάνωσης του εβραϊκού λόμπι. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί τη λύση των δύο κρατών, να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα και να άρει όλα τα σημεία ελέγχου.

Ο Μπάιντεν δεν έκανε αναφορά στον όρο κατοχή ή στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίθετα, κάλεσε τους Παλαιστινίους ν' απελευθερώσουν τον Γκιλάντ Σαλίτ και να τερματίσουν τη βία. Εντούτοις, όπως επισήμαιναν αναλυτές, ήταν εμφανής η αλλαγή τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στο Μεσανατολικό.

Η παρέμβαση Μπάιντεν ακολούθησε αυτήν του Ισραηλινού πρωθυπουργού διά μέσου βιντεοδιάσκεψης. Ο Νετανιάχου έδωσε το στίγμα της προσέγγισης της κυβέρνησής του. Μίλησε για ένα τρίπτυχο: πολιτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και καθυστερήσεις, ενίσχυση της οικονομίας και της ασφάλειας. Δεν έκανε, όμως, αναφορά στη λύση των δύο κρατών. Οι παρεμβάσεις Νετανιάχου και Μπάιντεν έγιναν ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα - Πέρες.

Αποκαλυπτική συνέντευξη Μασχάαλ

«Ετοιμη» για μακρόχρονη εκεχειρία με το Ισραήλ, στη βάση της οποίας θα ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967 είναι η «Χαμάς». Αυτό δηλώνει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο επανεκλεγείς πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης. Ο Κχάλεντ Μασχάαλ υποστηρίζει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη διάλυση των εποικισμών και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων (δηλαδή τις πάγιες θέσεις των Παλαιστινίων). Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι η οργάνωση δε διαγράφει το άρθρο του καταστατικού της που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ, αλλά «αυτό μπορεί να περιθωριοποιηθεί αφού η "Χαμάς" είναι οργάνωση που βασίζεται στην πράξη».

Προχωρώντας περαιτέρω, ο Μασχάαλ τόνισε ότι η «Χαμάς» δεν αναγνωρίζει άμεσα το Ισραήλ για να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι αυτό για τη μη ύπαρξη προόδου. Τόνισε όμως «προς την αμερικανική προεδρία και τη διεθνή κοινότητα», ότι η «Χαμάς» θα είναι «μέρος της λύσης». Κατέληξε δε ότι η γλώσσα του προέδρου Ομπάμα «είναι διαφορετική και θετική».

Νέα έκθεση ΟΗΕ

«Ηθελημένα» χαρακτηρίζει έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά των εγκαταστάσεών του στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεί ισραηλινής εισβολής. Στην έκθεση εξετάζονται εννιά περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και η επίθεση στο σχολείο που στοίχισε τη ζωή σε 40 αμάχους. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό, ζητά αποζημίωση, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στη γενεσιουργό αιτία, την ισραηλινή κατοχή και τον αποκλεισμό. «Μεροληπτική» χαρακτήρισε την έκθεση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι «αγνόησε τα στοιχεία και προτίμησε τους ισχυρισμούς της «Χαμάς»».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί - χιλιάδες οι πρόσφυγες

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Το θάνατο σκόρπισαν για ακόμα μία φορά τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην επαρχία Φαράχ, μετά και την εκτέλεση 12χρονης Αφγανής την Κυριακή, που πήγαινε σε γάμο με την οικογένειά της και το έγκλημά τους ήταν ότι δε σταμάτησαν σε σήμα για έλεγχο κατοχικών στρατιωτών. Οι άμαχοι νεκροί υπολογίζεται ότι φτάνουν ακόμα και τους 100, με την κατοχή να αποδεικνύει για πολλοστή φορά το πραγματικό της πρόσωπο, κάνοντας τις θηριωδίες καθημερινότητα και τρομοκρατώντας το λαό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αμερικανικά και αφγανικά στρατεύματα βομβάρδισαν το κτίριο όπου οι άμαχοι κατέφυγαν, προκειμένου να προστατευθούν τόσο από τα πυρά των «Ταλιμπάν», όσο και των κατοχικών στρατευμάτων.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε από Αφγανούς αξιωματούχους, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, όχι όμως και τις απώλειες, που, όπως είπαν, θα «διερευνηθούν»...

Την ίδια στιγμή, γιγαντώνεται το κύμα προσφύγων στο Πακιστάν, μετά και την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, προς τους αμάχους της κοιλάδας Σουάτ, να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς πρόκειται να ακολουθήσει νέο κύμα βομβαρδισμών. Οι πρόσφυγες υπολογίζεται ότι μπορεί και να ξεπεράσουν τις 500.000. Σε επίθεση αυτοκτονίας χθες στην Πεσαβάρ, σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σήμερα αναμένονται συνάντηση και συνομιλίες στις ΗΠΑ του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τόσο με τον Αφγανό, όσο και με τον Πακιστανό ομόλογό του, για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ενώ χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να συμβάλει στον πόλεμο κατά των «εξτρεμιστών».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Σύλληψη 11 πειρατών

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η «κεκτημένη ταχύτητα» ομάδας 11 Σομαλών πειρατών να καταλάβουν ένα «ακόμη» σκάφος οδήγησε στη σύλληψή τους από άνδρες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, χτες σε μία απόσταση 500 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Μομπάσα της Κένυας.

Οι επίδοξοι πειρατές πέρασαν τη φρεγάτα «Νιβόζ» του γαλλικού πολεμικού ναυτικού για εμπορικό σκάφος, αλλά, όταν προσπάθησαν να το προσεγγίσουν, ήρθαν σε σύγκρουση με τους Γάλλους πεζοναύτες, οι οποίοι και τους συνέλαβαν λίγη ώρα μετά.

Οι πειρατές ήταν οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και επέβαιναν σε τρία σκάφη.

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση της Ερυθραίας απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες της σομαλικής κυβέρνησης ότι εφοδιάζει με όπλα τους ισλαμιστές ενόπλους της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», λέγοντας ότι υπάρχουν «δόλια κίνητρα».

ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν οι φοιτητές κατά των μεταρρυθμίσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται σε αρκετά Πανεπιστήμια οι καταλήψεις που άρχισαν πριν από, περίπου, δύο μήνες, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση Σαρκοζί, στη γενική κατεύθυνση της Διακήρυξης της Μπολόνια. Οι φοιτητές βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων από το περασμένο φθινόπωρο. Εκτοτε, οι διαδηλώσεις εναλλάσσονται με τις καταλήψεις και ούτω καθεξής. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπό κατάληψη τελεί το 1/4 των σχολών, όπου υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.

Οι φοιτητές, όπως και οι λέκτορες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές, αντιδρούν στις κυβερνητικές προτάσεις, που, υπό το πρόσχημα της παροχής μεγαλύτερης αυτονομίας στα Πανεπιστήμια, προβλέπουν, ουσιαστικά, μείωση του προϋπολογισμού τους, κάτι που σταδιακά οδηγεί στην παράδοσή τους στις επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου των πρυτάνεων, οι οποίοι θα αποφασίζουν για προαγωγές και τις πληρωμές των καθηγητών, αλλά και η εισαγωγή τακτικών τεστ αξιολόγησης για τους διδάσκοντες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνεται η εργασία τους.

Νέα επεισόδια αστυνομίας - σωφρονιστικών υπαλλήλων

Με κλομπ, δακρυγόνα, κροτίδες λάμψης κλπ., ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομακρύνουν δεκάδες δεσμοφύλακες και να άρουν τον αποκλεισμό των δύο μεγαλύτερων σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι δεσμοφύλακες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους και για τον υπερπληθυσμό που επικρατεί στις φυλακές. Εχουν προαναγγείλει κλιμάκωση και από σήμερα αναμένεται να αποκλειστούν σχεδόν και οι 194 φυλακές της χώρας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη «επιβεβαίωσης» συμμαχιών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επίσκεψη στη Συρία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μπάσαρ αλ Ασαντ, πραγματοποιεί ο Ιρανός Πρόεδρος, ενώ στη χώρα του άρχισε και επισήμως η υποβολή υποψηφιοτήτων ενόψει των προεδρικών του Ιούνη. Ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «Ιράν και Συρία» έχουν μακρόχρονη και ισχυρή συμμαχία, η οποία «αρχίζει να καταγράφει νίκες απέναντι στην επιθετικότητα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν, επίσης, τη σταθερή συμπαράστασή τους στην «παλαιστινιακή αντίσταση», λίγες ώρες πριν ο Αχμαντινετζάντ συναντηθεί με την ηγεσία της «Χαμάς», αλλά και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα, περιοδεία στην περιοχή πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, η οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, να καθησυχάσει τους Αραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον, κυρίως Σ. Αραβία και Αίγυπτο, όσον αφορά στο ενδεχόμενο απώλειας της δικής τους «περιφερειακής θέσης» εξαιτίας της τακτικής «προσέγγισης» απέναντι στο Ιράν που ακολουθεί η νέα αμερικανική προεδρία. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, όπως και Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Ιράν «έχει αρνητικότατο ρόλο στην περιοχή», ενώ ο Γκέιτς διαβεβαίωνε ότι «η λογική του διαλόγου δε σημαίνει ότι αλλάζει το οτιδήποτε στις αμερικανικές συμμαχίες», συμπλήρωνε, δε, ότι «δεν είναι ενθαρρυντικές οι, μέχρι στιγμής, αντιδράσεις της Τεχεράνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ