ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν με κριτήριο την πείρα της ζωής τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του KKΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-19 Ιούνη 2009)

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χτες, 5 του Μάη 2009, στη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18-19 του Ιούνη 2009, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε τα εξής:

«Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 18 του Ιούνη 2009 το μόνο καινούριο που μπορεί να προσθέσει είναι νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, νέες επιδοτήσεις και στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους της ΕΕ.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών υλοποιούν με σταθερότητα και αποφασιστικότητα τη γραμμή που ανταποκρίνεται στην απαίτηση του κεφαλαίου: Την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Με μαζικές απολύσεις, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, δραστικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, νέα φορομπηχτικά μέτρα, κατάργηση του 8ωρου, τεμαχισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, αύξηση του απλήρωτου χρόνου δουλειάς και του βδομαδιάτικου ωραρίου σε 78 ώρες, γενικευμένη εφαρμογή της ευελφάλειας - "flexicurity" - δηλαδή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της προσωρινής, μερικής, απασχόλησης, την εκ περιτροπής ανεργία, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, από τη μια, και από την άλλη με πακτωλό επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στα μονοπώλια. Στη βάση αυτής της στρατηγικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, προετοιμάζεται και η προσεχής Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση στις 7 Μάη 2009.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Προωθείται η επιβολή της "Συνθήκης της Λισαβόνας", παρά και ενάντια στη θέληση των λαών και την εκφρασμένη με δημοψηφίσματα αντίθεσή τους, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Η αντικομμουνιστική υστερία, η ανιστόρητη και χυδαία εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό γίνεται επίσημη πολιτική της ΕΕ και των κρατών - μελών, με στόχο τα κομμουνιστικά κόμματα, προπομπός για να χτυπηθούν θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στο τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για την ΕΕ με κριτήριο τη δική τους καθημερινότητα, την πείρα της ζωής τους. Τι κέρδισε ο εργαζόμενος λαός και τι κέρδισαν τα μονοπώλια από την πολιτική της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν με βαριές θυσίες την ανάπτυξη που συσσώρευσε αμύθητα κέρδη στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, την πλουτοκρατία. Τώρα, καλούνται και πάλι να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, με νέες θυσίες.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη πείρα, ώστε να κρίνουν με βάση τα συμφέροντά τους. Φιλολαϊκή ΕΕ δεν υπάρχει. Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει και γίνεται καθημερινά. Οι ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για να δεχτεί πλήγμα η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η στρατηγική του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ πρέπει να τιμωρήσουν τις πολιτικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την ΕΕ και την αντιδραστική της πολιτική, που συγκροτούν τη μεγάλη συμμαχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να ενισχύσουν και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις που αγωνιστικά πρωτοστατούν στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη και αντιστέκονται μέσα από το ταξικό εργατικό, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Τις δυνάμεις που καλούν στη γραμμή της ανατροπής και της ρήξης με την ΕΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να ψηφίσουν με εμπιστοσύνη το ΚΚΕ».


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ευκαιρίες για λίγους, ζόρι για τους υπόλοιπους

Ομιλία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση

Με κοινότοπες διαπιστώσεις η υπουργός Εξωτερικών σε χτεσινή της ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο «ανέλυσε» την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Αφού σε γενικές γραμμές αθώωσε το νεοφιλελευθερισμό, μίλησε για τις ευκαιρίες (πλουτισμού) που δημιουργούνται εξ αιτίας της κρίσης, καθώς και για τις ελεημοσύνες προς τον κόσμο της εργασίας, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η συμπεριφορά και αντίδρασή του.

Οπως διαπίστωσε η Ντόρα Μπακογιάννη «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930. Μόλις επιβεβαιώθηκε, από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Και οι προβλέψεις τοποθετούν την ανάκαμψη για το 2010 και αυτό πάλι υπό προϋποθέσεις».

Η υπουργός Εξωτερικών πρόβλεψε ότι το σύστημα θα ξεπεράσει την κρίση και πως «η νέα ισορροπία θα βρεθεί. Το ερώτημα είναι: με τι κόστος; Και εδώ έρχεται ο ρόλος της πολιτικής. Δεν αναφέρομαι στο κράτος. Αναφέρομαι στην πολιτική. Στην πολιτική, με την έννοια της ανάληψης σχεδιασμένης δράσης από υπεύθυνες κυβερνήσεις, με στόχο την προστασία των πολιτών και τη βελτίωση των προοπτικών ευημερίας τους».

Ως αιτίες για το ξέσπασμα της κρίσης η υπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό δανεισμό, που κατευθύνθηκε σε επενδύσεις που δεν είχαν αντίστοιχη πραγματική οικονομική αξία (...). Ο υπερδανεισμός χρηματοδότησε μια ψευδαίσθηση πλούτου και υπερκατανάλωσης, η οποία δεν στηριζόταν σε πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες και επιδόσεις. Ηταν κατανάλωση με δανεικά, που είχαν αντίκρισμα σε πλασματικές αξίες και όχι στην πραγματική οικονομία. Η χαλαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, όχι μόνον των κρατικών, αλλά και των ιδιωτικών, και, τελικά, η αποτυχία τους να αποτρέψουν το εξωπραγματικό "φούσκωμα" των αξιών, ήταν ακόμη ένας σοβαρός παράγοντας που οδήγησε στην κρίση».

Πέρα από τις διαπιστώσεις για το ξέσπασμα της κρίσης η υπουργός πρόβλεψε και το ζοφερό μέλλον για τον κόσμο της εργασίας, λέγοντας ότι η νέα πραγματικότητα θα είναι περισσότερο ρεαλιστική, περισσότερο «προσγειωμένη», Ο υπερ-δανεισμός, η υπερ-ανάπτυξη, το «εύκολο» υπερ-κέρδος στη βάση της ήσσονος προσπάθειας, έχουν πια τελειώσει.

Αυτή είναι μια σκληρή διαπίστωση, σύμφωνα με την υπουργό, την οποία οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν. Τόσο προσωπικά, ως νοικοκυριά και καταναλωτές, γεγονός που ήδη αρχίζουμε να το κάνουμε. Οσο και ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία. Γεγονός αρκετά δυσκολότερο, καθώς απαιτεί ρήξεις με βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και αδυναμίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ