Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ευκαιρίες για λίγους, ζόρι για τους υπόλοιπους

Ομιλία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση

Με κοινότοπες διαπιστώσεις η υπουργός Εξωτερικών σε χτεσινή της ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο «ανέλυσε» την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Αφού σε γενικές γραμμές αθώωσε το νεοφιλελευθερισμό, μίλησε για τις ευκαιρίες (πλουτισμού) που δημιουργούνται εξ αιτίας της κρίσης, καθώς και για τις ελεημοσύνες προς τον κόσμο της εργασίας, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η συμπεριφορά και αντίδρασή του.

Οπως διαπίστωσε η Ντόρα Μπακογιάννη «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930. Μόλις επιβεβαιώθηκε, από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Και οι προβλέψεις τοποθετούν την ανάκαμψη για το 2010 και αυτό πάλι υπό προϋποθέσεις».

Η υπουργός Εξωτερικών πρόβλεψε ότι το σύστημα θα ξεπεράσει την κρίση και πως «η νέα ισορροπία θα βρεθεί. Το ερώτημα είναι: με τι κόστος; Και εδώ έρχεται ο ρόλος της πολιτικής. Δεν αναφέρομαι στο κράτος. Αναφέρομαι στην πολιτική. Στην πολιτική, με την έννοια της ανάληψης σχεδιασμένης δράσης από υπεύθυνες κυβερνήσεις, με στόχο την προστασία των πολιτών και τη βελτίωση των προοπτικών ευημερίας τους».

Ως αιτίες για το ξέσπασμα της κρίσης η υπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό δανεισμό, που κατευθύνθηκε σε επενδύσεις που δεν είχαν αντίστοιχη πραγματική οικονομική αξία (...). Ο υπερδανεισμός χρηματοδότησε μια ψευδαίσθηση πλούτου και υπερκατανάλωσης, η οποία δεν στηριζόταν σε πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες και επιδόσεις. Ηταν κατανάλωση με δανεικά, που είχαν αντίκρισμα σε πλασματικές αξίες και όχι στην πραγματική οικονομία. Η χαλαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, όχι μόνον των κρατικών, αλλά και των ιδιωτικών, και, τελικά, η αποτυχία τους να αποτρέψουν το εξωπραγματικό "φούσκωμα" των αξιών, ήταν ακόμη ένας σοβαρός παράγοντας που οδήγησε στην κρίση».

Πέρα από τις διαπιστώσεις για το ξέσπασμα της κρίσης η υπουργός πρόβλεψε και το ζοφερό μέλλον για τον κόσμο της εργασίας, λέγοντας ότι η νέα πραγματικότητα θα είναι περισσότερο ρεαλιστική, περισσότερο «προσγειωμένη», Ο υπερ-δανεισμός, η υπερ-ανάπτυξη, το «εύκολο» υπερ-κέρδος στη βάση της ήσσονος προσπάθειας, έχουν πια τελειώσει.

Αυτή είναι μια σκληρή διαπίστωση, σύμφωνα με την υπουργό, την οποία οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν. Τόσο προσωπικά, ως νοικοκυριά και καταναλωτές, γεγονός που ήδη αρχίζουμε να το κάνουμε. Οσο και ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία. Γεγονός αρκετά δυσκολότερο, καθώς απαιτεί ρήξεις με βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και αδυναμίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ