Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Απαράδεκτες συμφωνίες πρόσδεσης της χώρας στις επιδιώξεις ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τις καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «πέρασαν» χθες, στην Ολομέλεια και την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, 4 συμφωνίες πρόσδεσης της χώρας στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια.

Στην ολομέλεια του Σώματος, συζητήθηκε η Συμφωνία για τη δημιουργία Γραμματείας για το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που θα έχει ως αντικείμενο και τη διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου. Την σύμβαση καταψήφισε το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Λιάνα Κανέλλη να κάνει λόγο - μεταξύ άλλων - για έμμεση αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Για «αρμοστεία με το πρόσχημα της ανάπτυξης», μίλησε χαρακτηριστικά η Λ. Κανέλλη, τονίζοντας πως ο μηχανισμός αυτός «θα ελέγχει οικονομικά, στρατιωτικά και θα επιβάλλει τις ευρωενωσιακές αξίες». Παράλληλα, ο οργανισμός αυτός, επισήμανε, «αναγνωρίζει ως κράτος συμμετέχον το Κόσσοβο», δηλαδή «δίνει νομική κρατική ισχύ στο Κόσσοβο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα καταβάλλει 140.006 ευρώ ετησίως, δηλαδή το 14%, για να στηρίζεται αυτή η Γραμματεία, που απολαμβάνει ατέλειας και ασυλίας και θα κυκλοφορεί ως κράτος εν κράτει». Στην πράξη, κατέληξε, «αναγνωρίζεται το Κόσσοβο με προτεκτοράτο που το διοικεί» και δημιουργούν «έναν τρόπο και έναν μηχανισμό σε χώρες που είναι υβρίδια, δηλαδή τις βάσεις, για να ελέγχουμε τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης υποστήριξε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε την εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου που αποφάσισε ο ΟΗΕ», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στην εν λόγω Γραμματεία «είναι για την προστασία της σερβικής μειονότητας».

Νωρίτερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συζητήθηκαν 3 διεθνείς συμβάσεις με τη μορφή νομοσχεδίου που αφορούσαν τη λειτουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις υπηρεσίες του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών, τη λειτουργία του ίδιου κέντρου μέσω σύμβασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Το σύνολο των συμβάσεων καταψήφισε το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Εύα Μελά να καταγγέλλει το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα τους. Οπως επισήμανε η Ε. Μελά, πρόκειται για ρυθμίσεις «μεγαλύτερης πρόσδεσης της χώρας μας στις διαδικασίες στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα για τη σύμβαση που αφορά το «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών», σημείωσε πως «πρόκειται για μια συμφωνία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που θα εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος βέβαια των λαών, όσο και τα οικονομικά συμφέροντα των εφοπλιστών», προσθέτοντας πως με τη «διαμεσολάβηση του κέντρου θα κλείνονται συμφωνίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εξυπηρέτησή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ