Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων - τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - είναι τεράστιες. Και αφορούν όχι μόνο τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, αλλά και τη διαχρονική συγκάλυψη του προβλήματος απ' το 1999, όταν και με μελέτες αποδείχτηκε η ρύπανση, μέχρι και το 2007.

Η ρύπανση του Ασωπού ξεκινά απ' το 1969, όταν με ΠΔ η χούντα αποφασίζει τη μετατροπή του Ασωπού σε αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων. Εκτοτε, και μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, που εναλλάσσονται στην εξουσία, ουδέποτε κατάργησαν αυτό το ΠΔ, επιτρέποντας τη συνεχιζόμενη ρύπανση του ποταμού και κατ' επέκταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Το 1996, σύμφωνα με Περιβαλλοντική Μελέτη της Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού από την ΕΤΒΑ, η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είχε ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των πηγών με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής.

Ομως, από το 1996, που έγινε γνωστή η παραπάνω μελέτη, μέχρι και το ...2005(!) - δηλαδή για μια ολόκληρη δεκαετία - δεν έγινε, στην ουσία, τίποτα για την αντιμετώπιση προβλήματος. Μόλις στις 3/10/2005 η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας αναγνώρισε το πρόβλημα, όταν και ζήτησε με έγγραφό της (Αρ. Πρωτ. Φ43/12/2662) «να ενταθεί και να συστηματικοποιηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η παρακολούθηση των νιτρικών ιόντων».

Επίσημα, δε, έγινε γνωστό μόλις το 2004 (!) όταν με ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς) προκύπτει ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ανοιχτός στην κυμαινόμενη βιομηχανο-γεωργική βαριά ρύπανση και μόλυνση.

Από τότε έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια (Αύγουστος του 2007), για να παραδεχτεί τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ - παραμονές εκλογών - το αδιαμφισβήτητο, πλέον, γεγονός, ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που έκανε ήταν να επιβάλει κάποια ...πρόστιμα στις βιομηχανίες! Σήμερα, σχεδόν 14 χρόνια μετά, με τις πλάτες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι βιομήχανοι συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ