Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν με κριτήριο την πείρα της ζωής τους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του KKΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-19 Ιούνη 2009)

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χτες, 5 του Μάη 2009, στη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18-19 του Ιούνη 2009, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε τα εξής:

«Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 18 του Ιούνη 2009 το μόνο καινούριο που μπορεί να προσθέσει είναι νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, νέες επιδοτήσεις και στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους της ΕΕ.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών υλοποιούν με σταθερότητα και αποφασιστικότητα τη γραμμή που ανταποκρίνεται στην απαίτηση του κεφαλαίου: Την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Με μαζικές απολύσεις, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, δραστικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, νέα φορομπηχτικά μέτρα, κατάργηση του 8ωρου, τεμαχισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, αύξηση του απλήρωτου χρόνου δουλειάς και του βδομαδιάτικου ωραρίου σε 78 ώρες, γενικευμένη εφαρμογή της ευελφάλειας - "flexicurity" - δηλαδή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της προσωρινής, μερικής, απασχόλησης, την εκ περιτροπής ανεργία, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, από τη μια, και από την άλλη με πακτωλό επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στα μονοπώλια. Στη βάση αυτής της στρατηγικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, προετοιμάζεται και η προσεχής Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση στις 7 Μάη 2009.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Προωθείται η επιβολή της "Συνθήκης της Λισαβόνας", παρά και ενάντια στη θέληση των λαών και την εκφρασμένη με δημοψηφίσματα αντίθεσή τους, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Η αντικομμουνιστική υστερία, η ανιστόρητη και χυδαία εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό γίνεται επίσημη πολιτική της ΕΕ και των κρατών - μελών, με στόχο τα κομμουνιστικά κόμματα, προπομπός για να χτυπηθούν θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στο τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για την ΕΕ με κριτήριο τη δική τους καθημερινότητα, την πείρα της ζωής τους. Τι κέρδισε ο εργαζόμενος λαός και τι κέρδισαν τα μονοπώλια από την πολιτική της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν με βαριές θυσίες την ανάπτυξη που συσσώρευσε αμύθητα κέρδη στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, την πλουτοκρατία. Τώρα, καλούνται και πάλι να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, με νέες θυσίες.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη πείρα, ώστε να κρίνουν με βάση τα συμφέροντά τους. Φιλολαϊκή ΕΕ δεν υπάρχει. Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει και γίνεται καθημερινά. Οι ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για να δεχτεί πλήγμα η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η στρατηγική του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ πρέπει να τιμωρήσουν τις πολιτικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την ΕΕ και την αντιδραστική της πολιτική, που συγκροτούν τη μεγάλη συμμαχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να ενισχύσουν και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις που αγωνιστικά πρωτοστατούν στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη και αντιστέκονται μέσα από το ταξικό εργατικό, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Τις δυνάμεις που καλούν στη γραμμή της ανατροπής και της ρήξης με την ΕΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να ψηφίσουν με εμπιστοσύνη το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ