Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Φινλανδικό μοντέλο για τα σκάνδαλα

«Συνταγή» Φινλανδίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς συστήνει ο Καρ. Παπούλιας, επιχειρώντας παρέμβαση στο κλίμα σκανδαλολογίας που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή.

Από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να ενισχύσει την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει «καλός» καπιταλισμός, δίχως σκάνδαλα, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, παραγνωρίζοντας βέβαια ότι τα σκάνδαλα είναι τρόπος ύπαρξης του καπιταλισμού και πηγάζουν από «DNA» του, το κέρδος του κεφαλαίου.

«Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι' αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, γι' αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση «πώς τα καταφέρνει η Φινλανδία και παρουσιάζει μηδενική διαφθορά».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε αυτά, που πριν από εκείνον, είχε απαντήσει η Πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, η οποία είχε σημειώσει ότι «το φάρμακο, που προτείνω εγώ, το φάρμακο της Φινλανδίας, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες Παπούλιας - Χάλονεν, ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Φινλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δε συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

Κατά τα λοιπά, η Πρόεδρος της Φινλανδίας επισήμανε την ανάγκη οι επιχειρηματίες «να κάνουν κάτι παραπάνω για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα συνεδριάσει ελληνοφινλανδικό φόρουμ επιχειρηματιών, όπου θα παραστεί ο Καρ. Παπούλιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ