ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Στο δρόμο της ανάπτυξης για τις ανάγκες των εργαζομένων

Συγκέντρωση χτες στο ΤΕΙ Πειραιά

Το αγωνιστικό μήνυμα του ΚΚΕ, την ανάγκη στις ευρωεκλογές η ψήφος της νεολαίας, των σπουδαστών, της αυριανής βάρδιας της εργατικής τάξης, να είναι η «κόκκινη» ψήφος αντεπίθεσης, μετέφερε χτες σε συγκέντρωση των σπουδαστών του ΤΕΙ Πειραιά ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. Ενώ έκανε σαφές ότι εξίσου σημαντική είναι η ψήφος των σπουδαστών και στις δυνάμεις της ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές.

Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι τα μέλη της ΚΝΕ, οι δυνάμεις της ΠΚΣ πρέπει να «κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τραβήξουμε από την επιρροή της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, κυρίως τους νέους και τις νέες που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν καμία σχέση, κανένα συμφέρον με αυτές τις δύο παρατάξεις που πρακτορεύονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων στη χώρα μας», ενώ κάλεσε και σε απεγκλωβισμό από σχήματα που στηρίζουν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλα συνονθυλεύματα που συνεπικουρούν.

Για τις ευρωεκλογές επισήμανε: «Κρινόμαστε όλοι να ψηφίσουμε αν θα δεχτούμε την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία ή αν θα στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής», αν η νεολαία, οι εργαζόμενοι επιβραβεύσουν ή καταδικάσουν κατηγορηματικά την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που έχει φορτώσει με τόσα βάσανα την καθημερινότητα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με ανεργία, φτώχεια, ανέχεια για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου.

«Πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές - τόνισε - οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν καμία θυσία, κανένα βήμα πίσω κάτω από την πίεση που ασκεί το μεγάλο κεφάλαιο. Στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ προτάσσει και υπογραμμίζει ότι στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ο ένας είναι αυτός που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, ο δρόμος με οδηγό τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα συμφέροντα του καπιταλιστικού κέρδους. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, είναι ο δρόμος μίας λαϊκής οικονομίας, μίας οικονομίας που πραγματικά θα έχει ως κριτήριο της ανάπτυξής της τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που έχουν οι επιλογές όλου του σχήματος του "ευρωμονόδρομου". Μία ανάπτυξη που την έχουμε ονομάσει της λαϊκής οικονομίας, μία ανάπτυξη που απαιτεί μία άλλη εξουσία, μια λαϊκή εξουσία».

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Στον αέρα η λειτουργία τους και 300 εργαζόμενοι!

Το ...φιρμάνι που έλαβαν οι συμβασιούχοι στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ
Το ...φιρμάνι που έλαβαν οι συμβασιούχοι στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων ΑΣΟΕΕ του ΠΑΜΕ και συμβασιούχοι, ενάντια στις απολύσεις 15 εργαζομένων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, στις 4 Μάη με προσωπικές επιστολές προς τους δεκαπέντε συμβασιούχους τούς ανακοινώθηκε ότι λήγει η σύμβασή τους και ουσιαστικά μένουν στο δρόμο.

Η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά όλες τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας και τους συνολικά περίπου 350 συμβασιούχους βιβλιοθηκονόμους. Το αδιέξοδο προκύπτει εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής που υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Ετσι έγινε και με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπου μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΠΕΑΕΚ (2008) οι 300 συμβασιούχοι πήραν απλώς μια παράταση για 5 επιπλέον μήνες δουλειάς από το υπουργείο Παιδείας, αλλά κι αυτή λήγει στις 31 Μάη και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών από κει και πέρα. Αφού, πέρα από το ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους, πρέπει να σημειωθεί ότι οι 300 συμβασιούχοι αποτελούν το 50% του προσωπικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η απόλυσή τους δημιουργεί προβλήματα λειτουργικής φύσης και όχι μόνο, καθώς η αποψίλωση από προσωπικό και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών θα έχει συνέπεια και στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός και η ενιαία πάλη φοιτητών και εργαζομένων για ένταξη της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό και κάθε άλλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και με αυτό το γεγονός αναδεικνύεται η ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, για άρση της ομηρίας των συμβασιούχων με την άμεση μονιμοποίησή τους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

ΠΑΣΠ: Εξαγορά και αντικομμουνισμός

«Παλιά της τέχνη... κόσκινο» της ΠΑΣΠ να χρησιμοποιεί (όπως ακριβώς και η ΔΑΠ) μεθόδους εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων των φοιτητών, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν οι φοιτητικές εκλογές. Και μια από τις μεθόδους αυτές είναι τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση σεμιναρίων, που όποιος τα παρακολουθεί... τσιμπάει και μια βεβαίωση παρακολούθησης να την καταχωρήσει στο φάκελό του ως ...επιπλέον προσόν μαζί με τα πτυχία, τους τίτλους σπουδών κι όσες σκόρπιες μαθήσεις τον καλούν να αγοράζει από δω κι από κει μπας και καταφέρει να έχει μια καλύτερη προοπτική στην αγορά εργασίας.

Ενα τέτοιο σεμινάριο, με θέμα την τέχνη και τα εικαστικά στην εκπαίδευση οργάνωσε, χτες, η ΠΑΣΠ στην Παιδαγωγική Σχολή στο Βόλο. Στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, καθηγητές απ' τη σχολή κ.ά. Το προκλητικό όμως (πέρα από την κοροϊδία των πιστοποιητικών) είναι ότι καθηγήτρια του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης που είχε μάθημα την ίδια ώρα με την εκδήλωση της ΠΑΣΠ, ανέβαλε το μάθημα και «υποχρέωσε» τους φοιτητές της να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της ΠΑΣΠ, απαιτώντας να της επιδείξουν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης για να ελέγξει ποιοι πήγαν και ποιοι όχι!

Είναι γνωστό ότι αυτές τις πρακτικές εξαγοράς και συναλλαγών, μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ τις ξεσκεπάζουν και τις καταγγέλλουν στις σχολές.

Η αποκάλυψη, από την πλευρά της ΠΚΣ, του ρόλου που παίζουν οι δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές, έχει οδηγήσει την ΠΑΣΠ να επιδίδεται σε χυδαίο αντικομμουνισμό τύπου Πάγκαλου - ΠΑΣΟΚ, να επιστρατεύει ακόμα και μπράβους της νύχτας (όπως στο ΤΕΙ Αθήνας), ακόμα και να απειλεί σπουδαστές που προσεγγίζουν την ΠΚΣ, όπως καταγγέλλει η ΠΚΣ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, την τελευταία βδομάδα στο Ηράκλειο, από την πλευρά της ΠΑΣΠ μέλη και φίλοι της ΠΚΣ - ιδιαίτερα πρωτοετείς - δέχτηκαν τηλεφωνήματα που τους καλούσαν (αρχικά με το καλό) να αποχωρήσουν από την ΠΚΣ με την επιχειρηματολογία ότι τίποτα δεν αλλάζει, τα αιτήματα της Πανσπουδαστικής δεν είναι εφικτά και πολλά ακόμα και όταν όλα αυτά δεν έπιαναν τόπο, άρχιζαν τις ύβρεις και τις απειλές ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των σπουδαστών!

Κι αυτά είναι συνέχεια της πρακτικής της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Ηρακλείου, όπου ιδιαίτερα σε γενικές συνελεύσεις επιτίθεται τόσο στο ΚΚΕ όσο στο ΠΑΜΕ, με ρήσεις του τύπου: Δεν μπορεί κανένας νοήμων άνθρωπος σήμερα να ενστερνίζεται τις απόψεις των κομμουνιστών... και το ΠΑΜΕ ότι καπελώνει τους αγώνες και αποτελεί διασπαστικό παράγοντα για το κίνημα. Γιατί διασπαστικό; Γιατί δεν υποτάσσεται στην πολιτική του κεφαλαίου που αυτοί υπηρετούν.

Εκδηλώσεις για τον Γιάννη Ρίτσο

Τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον κομμουνιστή Γιάννη Ρίτσο, τιμούν οι μαθητικές ΟΒ Λαμίας της ΚΝΕ, με μια εκδήλωση του Σάββατο 9 Μάη, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοχώρο «Οιωνός».

Αντίστοιχα, «100 χρόνια Γ. Ρίτσος. Ο κομμουνιστής ποιητής, ο ποιητής του λαού μας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΝΟ Λακωνίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 10 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ