Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Στον αέρα η λειτουργία τους και 300 εργαζόμενοι!

Το ...φιρμάνι που έλαβαν οι συμβασιούχοι στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ
Το ...φιρμάνι που έλαβαν οι συμβασιούχοι στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων ΑΣΟΕΕ του ΠΑΜΕ και συμβασιούχοι, ενάντια στις απολύσεις 15 εργαζομένων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, στις 4 Μάη με προσωπικές επιστολές προς τους δεκαπέντε συμβασιούχους τούς ανακοινώθηκε ότι λήγει η σύμβασή τους και ουσιαστικά μένουν στο δρόμο.

Η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά όλες τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας και τους συνολικά περίπου 350 συμβασιούχους βιβλιοθηκονόμους. Το αδιέξοδο προκύπτει εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής που υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Ετσι έγινε και με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπου μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΠΕΑΕΚ (2008) οι 300 συμβασιούχοι πήραν απλώς μια παράταση για 5 επιπλέον μήνες δουλειάς από το υπουργείο Παιδείας, αλλά κι αυτή λήγει στις 31 Μάη και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών από κει και πέρα. Αφού, πέρα από το ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους, πρέπει να σημειωθεί ότι οι 300 συμβασιούχοι αποτελούν το 50% του προσωπικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η απόλυσή τους δημιουργεί προβλήματα λειτουργικής φύσης και όχι μόνο, καθώς η αποψίλωση από προσωπικό και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών θα έχει συνέπεια και στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός και η ενιαία πάλη φοιτητών και εργαζομένων για ένταξη της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό και κάθε άλλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και με αυτό το γεγονός αναδεικνύεται η ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, για άρση της ομηρίας των συμβασιούχων με την άμεση μονιμοποίησή τους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ