ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσπάθεια καπηλείας της Αντιφασιστικής Νίκης

Αφίσα για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης: «Εμείς απ' τη γη δεν περάσαμε άσκοπα. Εμείς υπερασπιστήκαμε τη ζωή της γης»
Αφίσα για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης: «Εμείς απ' τη γη δεν περάσαμε άσκοπα. Εμείς υπερασπιστήκαμε τη ζωή της γης»
Με μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, που θα διοργανώσουν οι κομμουνιστές, θα τιμηθεί η σημερινή μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στη Ρωσία. Ωστόσο, και οι αρχές θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές παρελάσεις, με κεντρική αυτή που θα γίνει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια οι επίσημες αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν από τη σημαία της Νίκης το σφυροδρέπανο (αφήνοντας το κίτρινο αστέρι), ενώ προωθούν όσο μπορούν και τις μαύρο-πορτοκαλί «κορδέλες του Αγίου Γεωργίου», ως αντικατάσταση του κόκκινου χρώματος. Βεβαίως στόχος δεν είναι απλώς οι συμβολισμοί, αλλά το περιεχόμενο που αυτοί μεταφέρουν. Στόχος τους είναι η αποσιώπηση του ρόλου της σοβιετικού κράτους και της ηγεσίας του, του ΚΚΣΕ στην Αντιφασιστική Νίκη. Πάντως, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «δε θα ξεχάσουμε ποτέ πως η χώρα μας, η Σοβιετική Ενωση, είχε αποφασιστική συμβολή στην λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο λαός μας που κατέστρεψε το Ναζισμό, και καθόρισε την μοίρα ολόκληρου του πλανήτη - και πλήρωσε ακριβά γι' αυτό» καθώς τουλάχιστον 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί σκοτώθηκαν. Και έδωσε τη δήθεν «υπόσχεση»: «Θα διαφυλάσσουμε πάντα και θα υποστηρίζουμε αυτή την αλήθεια, και κανείς δε θα πρέπει να αμφιβάλλει γι' αυτό».

Το σοσιαλιστικό κοινωνικό καθεστώς νίκησε το φασισμό

Στην προσπάθεια καπηλείας της αντιφασιστικής Νίκης, αναφέρεται στο εορταστικό του μήνυμα για την 9η Μάη το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

Σε αυτό σημειώνει: «Σ' εκείνον τον πόλεμο νίκησε ακριβώς το σοσιαλιστικό κοινωνικό καθεστώς, ο σοβιετικός λαός, ο θρυλικός Εργατο-αγροτικός Κόκκινος Στρατός του, ενώ πάνω στο γκρεμισμένο Ραϊχστάγκ υψώθηκε η σημαία της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Η σημαία αυτή έγινε σημαία της Νίκης. Η Σοβιετική Ενωση έσωσε τον κόσμο από το φασισμό και το κύρος της στον κόσμο βρισκόταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός πως ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος είχε ταξικό χαρακτήρα. Οι τάξεις που νικήθηκαν το 1945 σήμερα παίρνουν τη ρεβάνς. Αυτοί όχι μόνο αναθεωρούν τα αποτελέσματα της Νίκης, αλλά και προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την Ημέρα αυτή, να αναιρέσουν το ταξικό περιεχόμενό της». Και καταλήγει: «Η κατάσταση των εργαζομένων είναι σήμερα σ' όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ δύσκολη, ωστόσο το 1941 τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Τότε αντέξαμε και νικήσαμε. Θα αντέξουμε και τώρα! Η ανδρεία των Σοβιετικών ανθρώπων, που έσωσαν τον κόσμο από το φασισμό στον 20ό αιώνα, ας γίνει το παράδειγμά μας».


Ι.Π. – Ε.Β.

Εφυγε ο στρατηγός Β. Βερένικοφ

Στα 86 του έφυγε από τη ζωή ο Βαλεντίν Ιβάνοβιτς Βαρένικοφ, ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης, κομμουνιστής, πρώην διοικητής των χερσαίων στρατευμάτων της ΕΣΣΔ. Τον χαρακτήρισαν στρατηγό της Αντιφασιστικής Νίκης, επειδή σ' αυτόν εμπιστεύτηκαν την παράδοση της σημαίας της Αντιφασιστικής Νίκης, όταν αυτή έφτασε στη Μόσχα. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί 3 φορές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπερηφανεύονταν για το ότι πολεμώντας βάδισε από το Στάλινγκραντ έως το Βερολίνο.

Ολη τη ζωή του ο Β. Βαρένικοφ την αφιέρωσε στο σοβιετικό λαό. Πολλές φορές εκλέχτηκε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ επί Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας. Ηταν μέλος της «Κρατικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης», τον Αύγουστο του 1991 και φυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Γιέλτσιν. Ο Β. Βαρένικοφ ήταν ο μοναδικός φυλακισμένος που αρνήθηκε την αμνηστία και επέμενε να εξεταστεί δημόσια η υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. Τότε το πλήρως εξαρτημένο από τις αρχές δικαστήριο, για να αποφύγει τη δημόσια δίκη, αναγκάστηκε να εκδώσει αθωωτική απόφαση για τον Β. Βαρένικοφ και να τον απελευθερώσει.

Τη λύπη του για το θάνατο του ήρωα της ΕΣΣΔ εξέφρασαν το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

«Ημουν εκεί!»

Εκείνο όμως που θα μείνει στη μνήμη των ανθρώπων από τη δράση του μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ήταν η σταθερή στάση του στις προσπάθειες των αχυράνθρωπων του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» να διαστρεβλώσουν την Ιστορία και να σβήσουν από τη σημαία της Νίκης το σφυροδρέπανο.

Το 1997, ο Β. Βαρένικοφ, μαζί με τον Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, είχαν καταθέσει αντι-νομοσχέδιο που περιέγραφε τη σημαία της Νίκης, που υψώθηκε στο Ράιχσταγκ.

Στις αντιδράσεις των βουλευτών της «Ενιαίας Ρωσίας», ότι δήθεν υπήρχαν «διαφορετικές σημαίες που υψώθηκαν στο Ράιχσταγκ» και πως το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν το κόκκινο χρώμα, ίσως και το κίτρινο αστέρι, ο Βαρένικοφ δήλωσε τα εξής: «Τι μας λέτε; Εγώ ήμουν εκεί και είδα το Ράιχσταγκ να καίγεται! Εκεί υπήρχαν πολλές σημαίες: μεγάλες, μικρές, χειροποίητες, πρόχειρα ραμμένες, ωστόσο σε όλες τους, όπως και στην κρατική σημαία της Σοβιετικής Ενωσης, απεικονίζονταν το σφυροδρέπανο και το αστέρι, ως σύμβολα του κράτους του εργαζόμενου λαού, ως σύμβολα της ενότητας των εργατών, αγροτών και του Κόκκινου Στρατού τους».

Αν και το νομοσχέδιο απάλειψης του σφυροδρέπανου πέρασε και μάλιστα μπόρεσε και ξεπέρασε και το βέτο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η παρέμβαση Βαρένικοφ ήταν καταλυτική. Ο Πούτιν, φοβούμενος τη δημόσια κατακραυγή, δεν υπέγραψε το νόμο.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΝΟΤΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενεργειακά «παζάρια»

ΠΡΑΓΑ.--

Χωρίς τη στήριξη που προσδοκούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώθηκε χτες η σύνοδος για το Νότιο Διάδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα που αφορά το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου «Nabucco» ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική ανακοίνωση, πιθανά επειδή δεν πήραν τα ανταλλάγματα που επιδίωκαν. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Γεωργία υπέγραψαν μαζί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κοινή ανακοίνωση πολιτικής στήριξης του προγράμματος.

Πάντως, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η θετική στάση της Τουρκίας αποτελεί «μεγάλη πρόοδο» καθώς τους τελευταίους μήνες έθετε όρους στη συμφωνία ζητώντας να της επιτρέπεται από τους διαχειριστές του «Nabucco» να αγοράζει ποσότητα φυσικού αερίου που θα διαμετακομίζεται μέσω Τουρκίας σε τιμή παράδοσης η οποία θα ορίζεται στην καταληκτική άκρη του αγωγού στην Αυστρία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανεργία και απολύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο γερμανικός κολοσσός της χαλυβουργίας ThyssenKrupp ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περικόψει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, σε επτά βιομηχανικές της μονάδες παραγωγής χάλυβα και αυτοματισμού καθώς και στα ναυπηγεία στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Γενάρη η ThyssenKrupp είχε ανακοινώσει την απόλυση άλλων 3.000 εργαζομένων, ενώ απασχολεί παγκοσμίως σχεδόν 200.000 εργαζόμενους.

Στις ΗΠΑ, η ανεργία τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 8,9%, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίες ήταν λιγότερες των αναμενόμενων καθώς μειώθηκαν κατά 539.000 έναντι μείωσης 663.000 τον προηγούμενο μήνα. Από τον Δεκέμβριο 2007 έχουν χαθεί 5,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά.

Τέλος, συνολικά 74,6 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται οι 10 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες - που πέρασαν από «τεστ αντοχής» - για να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Διεθνής Συνάντηση Νεολαίας για τους «5»

ΑΒΑΝΑ.--

Πάνω από 170 αντιπρόσωποι από 60 νεολαιίστικες οργανώσεις προερχόμενες από 55 χώρες θα πάρουν μέρος στη Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση Νεολαίας Αλληλεγγύης στους Πέντε Κουβανούς που διοργανώνεται στην Αβάνα στις 11 και 12 Μαΐου από την Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας. Στόχος της συνάντησης είναι η έκφραση αλληλεγγύης και ο παραπέρα σχεδιασμός της πάλης για την απελευθέρωση των «5» που βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που βρίσκεται στο νησί της Επανάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ