ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ξεκινά αύριο με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Στην Αθήνα ξεκινά αύριο, Δευτέρα 25 Μάη, η Πανευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη με θέμα «Η οικονομική κρίση και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ» (Πειραιώς 1, Ομόνοια), με τη συμμετοχή 23 συνδικαλιστών από 17 οργανώσεις και 13 χώρες.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σημειώνει ότι η απάντηση που δίνει το ΠΑΜΕ με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα, για τη νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. «Η ανταλλαγή πείρας και η χάραξη κοινής δράσης των ταξικών συνδικάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι δυνατό και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων», υπογραμμίζει το στέλεχος του ΠΑΜΕ και καταλήγει:

«Είναι αναγκαίο, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και γενικευμένης επίθεσης ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων, να κατανοηθεί ότι για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η αντίσταση και ο συντονισμός τους, να παλέψουν ενάντια στο συμβιβασμό και την υποταγή που επιδιώκει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, να αντεπιτεθούν ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, ενάντια στους μηχανισμούς υλοποίησης της πολιτικής του».

Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σήμερα, στις 7 μ.μ., εκδήλωση για τους μετανάστες, με θέμα την κρίση και την απάντηση του ταξικού κινήματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδος (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) και θα παρευρεθούν συνδικαλιστές από ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Προεκλογικές δραστηριότητες στο εξωτερικό

Ενα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, περιοδειών και συζητήσεων με τους Ελληνες μετανάστες σε χώρες - μέλη της ΕΕ, υλοποιούν το επόμενο διάστημα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Αννα Γρηγοριάδου και Πάνος Απέργης. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Κυριακή ο Π. Απέργης θα περιοδεύσει στη Βόρεια Γερμανία ξεκινώντας από το Αμβούργο και φτάνοντας μέχρι το Ανόβερο.

-- Σήμερα Κυριακή ο Π. Απέργης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας Μάλμο στη Νότια Σουηδία και θα περιοδεύσει σε ελληνικά στέκια.

-- Την Παρασκευή 29/5 θα πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση στο Λονδίνο, στις 7 μ.μ., στο οίκημα της Προοδευτικής, 94 CamdenRoadNW1 9EA. Θα μιλήσει η Αννα Γρηγοριάδου.

-- Το Σάββατο 30/5 σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ στο Παρίσι για τις ευρωεκλογές, στις 8 μ.μ. στο ελληνικό εστιατόριο YGREC, θα μιλήσει η Αννα Γρηγοριάδου.

-- Το Σάββατο 30/5, στις 11 π.μ., ο Π. Απέργης θα μιλήσει στη Στοκχόλμη στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας του Ρίνγεμπι. Κατόπιν θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαζικών φορέων του ελληνισμού στη Στοκχόλμη και θα συνεχίσει μέχρι τη βόρεια πόλη της Ουψάλας.

-- Την Κυριακή 31/5 ο Π. Απέργης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας της πόλης Μάλμο στη Νότια Σουηδία και θα περιοδεύσει σε ελληνικά στέκια.

Πέραν των παραπάνω εκδηλώσεων η υποψήφια ευρωβουλευτής Αννα Γρηγοριάδου και άλλα στελέχη του Κόμματος στη Γερμανία θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω περιοδείες:

Στο Βερολίνο

Την Τετάρτη 27/5

-- 6 μ.μ. προεκλογική συγκέντρωση στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου, Mittelstr. 33.

Στο Εσσεν

Σήμερα Κυριακή

-- 2 μ.μ. περιοδεία στις ελληνικές καφετερίες, καφενεία και εστιατόρια στο Οφενμπαχ.

-- 6 μ.μ. εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας του Οφενμπαχ για τις ευρωεκλογές, στην Ελληνική Κοινότητα Οφενμπαχ, Speyerstra'e7.

Αύριο Δευτέρα

-- 9 π.μ. περιοδεία στο ελληνικό σχολείο στη Φραγκφούρτη.

-- 5 μ.μ. στις ελληνικές καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια και γενικότερα χώρους συγκέντρωσης Ελλήνων στη Φραγκφούρτη.

Την Τρίτη 26/6

-- 11 π.μ. σύσκεψη με Ελληνες φοιτητές του Ντάρμσταντ και συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Ντάρμσταντ.

-- 2 μ.μ. περιοδεία σε χώρους συγκέντρωσης Ελλήνων στο Ντάρμσταντ.

Την Κυριακή 31/5

-- 1 μ.μ. Ομιλία της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Αννας Γρηγοριάδου στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας στο DGBHouse, Wilhelm-Leuschnerstr. 69-77.

Στη μνήμη του Δημήτρη Παπαβασιλόπουλου

Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ, στη μνήμη του συντρόφου Δημήτρη Παπαβασιλόπουλου, που «έφυγε» πρόσφατα και εντελώς αναπάντεχα, προσφέρουν στο Κόμμα 800 ευρώ.

Διόρθωση

Στο ένθετο «7 μέρες μαζί» που κυκλοφορεί με τον σημερινό «Ριζοσπάστη», στη σελίδα 11 και στη δεύτερη παράγραφο του εισαγωγικού, η σύνταξη του κειμένου αφήνει να εννοηθεί ότι ο σ. Χ. Φλωράκης, πέθανε 87 χρόνων, ενώ το σωστό είναι 91. Η σωστή διατύπωση της παραγράφου είναι η παρακάτω:

«Κι έτσι μετρώντας την ιστορία κρατάμε στη μνήμη ζωντανή την παρουσία του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, σαν ένα σύντροφο που στα 87 χρόνια της ζωής του ΚΚΕ (μέχρι το 2005), ήταν παρών στα 76. Από όταν ήταν 15χρονος στην ΟΚΝΕ ως και που αναδείχτηκε Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και μετά, ως το τέλος, στα 91 του χρόνια».


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΚΟΥΓΙΑΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΟΥΓΙΑΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ
φωτ.

Τελούμε, την Κυριακή 31 Μάη 2009 ώρα 10 το πρωί, στο Νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή γιατρού ΘΩΜΑ ΚΟΥΓΙΑΓΚΑ.

Η γυναίκα του

Τα παιδιά του

Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση συνταξιούχων

Οι Κομματικές Ομάδες συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ - ΤΣΑ του ΚΚΕ καλούν τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές, την Τετάρτη 27/5, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ», Πανεπιστημίου 52.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Αύριο Δευτέρα 25/4, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αντιστασιακών και απογόνων στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 4), στις 7 μ.μ., με θέμα: «Ιστορία του ΚΚΕ - Ιστορία της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Φάνης Παρής.

Μνημόσυνο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Αύριο, Δευτέρα 25 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Α` Νεκροταφείο

Η ΕΕΔΥΕ, 46 χρόνια μετά από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, αύριο, Δευτέρα 25 Μάη, στις 6 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Τρίτη - Τετάρτη, 26 και 27 Μάη, γίνονται οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ

Το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη, 26 και 27 Μάη, οι δημοσιογράφοι ψηφίζουν για την εκλογή νέας διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) για την επόμενη διετία.

Η «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» - που συσπειρώνει τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου - με το σύνθημα: «Μαζί μπορούμε την ανατροπή», απευθύνεται με τη διακήρυξή της στους δημοσιογράφους, καλώντας τους: «Να δώσουμε την απάντησή μας στο νέο κύμα επιθέσεων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων μας, να απαντήσουμε με τη δική μας αντεπίθεση». Για «ρήξη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τον παραγοντισμό».

Για να γίνει η ΕΣΗΕΑ πραγματική και ουσιαστική συλλογική έκφραση των εργαζόμενων δημοσιογράφων, καλούνται οι δημοσιογράφοι να ενισχύσουν μαζικά με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας» και να τιμωρήσουν τις παρατάξεις: «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» και «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αλλά και να μην εμπιστευθούν τις σειρήνες της ψευδεπίγραφης αλλαγής, τις παρατάξεις της «Συσπείρωσης» και «Δημοκρατικής Ενότητας», τις παρατάξεις της κεντροαριστερής διαχείρισης.

Εμπρησμός σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων

Αγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά προχτές τα ξημερώματα σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων. Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Αριστομένους 46 στον Αγιο Παντελεήμονα, σε υπόγειο πολυκατοικίας που χρησιμοποιείται ως πρόχειρος χώρος λατρείας. Οι δράστες, περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα, έριξαν βενζίνη προκαλώντας πυρκαγιά. Στο χώρο διέμεναν πέντε υπήκοοι Μπαγκλαντές, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο ένας με εγκαύματα και οι άλλοι τέσσερις με αναπνευστικά προβλήματα. Στο χώρο της εμπρηστικής επίθεσης επενέβησαν εννέα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ