ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην «παραγραφούν» οι ευθύνες στη συνείδηση του λαού

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διακοπή των εργασιών της Βουλής

Με αφορμή τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας όπου βρισκόταν το περασμένο Σάββατο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ηταν κυριολεκτικά ενέργεια αιφνιδιαστική που, τουλάχιστον από την εικόνα που έχω, πιστεύω ότι αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση. Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι για αυτό, ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί την παραγραφή σκανδάλων, διότι ό,τι σκάνδαλα έχουν γίνει μέχρι το 2007 τελειώνουν, έχουν παραγραφεί.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να μην παραγράψει στη συνείδησή του ούτε τα σκάνδαλα, ούτε τις αιτίες των σκανδάλων και τις ευθύνες γενικότερα των κομμάτων εξουσίας για τα προβλήματα που υπάρχουν και γι? αυτή τη σαπίλα, η οποία απλώνεται όλο και πιο πολύ. Να μην πάει κάτω».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκηνικό πόλωσης μέχρι τις ευρωκάλπες
  • Κοκορομαχίες, υψηλοί τόνοι, προσωπικές επιθέσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής καμπάνιας, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων
  • Εμφανίζεται ως πιο ικανός διαχειριστής της κρίσης, αποσιωπώντας ότι ρίχνει όλα τα βάρη στον εργαζόμενο λαό

Στον κουρνιαχτό της πόλωσης και της δικομματικής κοκορομαχίας είναι αποφασισμένη να «πνίξει» την προεκλογική αντιπαράθεση η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική και να αποφύγουν τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε από τις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ της ΝΔ και στην ΟΝΝΕΔ, στήνει το γνωστό σκηνικό που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δύο μονομάχων, με βασικά χαρακτηριστικά τους υψηλούς τόνους, τις προσωπικές επιθέσεις, τις κοκορομαχίες και λασπομαχίες. Οπως έδειξε το αυταρχικό μέτρο του κλεισίματος της Βουλής, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να επιτύχει μικροκομματικούς στόχους και σκοπιμότητες.

Παρουσιάζοντας ως «δεδομένη» την πολιτική του ευρωμονόδρομου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως «πιο ικανός» και «τολμηρός» διαχειριστής στην αντιμετώπιση της κρίσης, αποκρύπτοντας όμως το κυρίαρχο ζήτημα, ότι δηλαδή το «σχέδιο» που εφαρμόζει ρίχνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσω διαφόρων «πακέτων» και «μέτρων τόνωσης της ζήτησης».

Βασικός στόχος της προεκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος είναι ο εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής, καταφεύγοντας συχνά στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, τα ψέματα, αλλά και την υπερδιόγκωση των «ψίχουλων» που μοιράζει στις πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες ως έμπρακτη απόδειξη της δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας» της. Στις ομιλίες του Κ. Καραμανλή το Σαββατοκύριακο περίσσεψαν οι ψεύτικες διακηρύξεις περί δήθεν «προστασίας των θέσεων εργασίας», «θωράκισης της απασχόλησης», «ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων», κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που διαψεύδει πανηγυρικά τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς.

Το κύριο βάρος πάντως των πρωθυπουργικών ομιλιών έπεσε στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας γύρω από το αιώνιο δίλημμα γύρω από τους δύο μονομάχους. Οι «διαφορές» που ανέδειξε στο πλαίσιο αυτό είναι πως η μεν κυβέρνηση «είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών» και διαθέτει σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων» και «δεν έχει κανένα σχέδιο απέναντι στην κρίση». Προκειμένου να στηρίξει την εικόνα ότι τάχα ασχολείται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Οικονομίας, ενώ για τα ίδια θέματα είχε συνεδριάσει και την περασμένη βδομάδα.

Αναφορικά με την αιφνιδιαστική απόφαση για κλείσιμο της Βουλής, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος ότι έγινε ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και για να σταματήσει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή η σκανδαλολογία και η παραπολιτική. «Είναι εκτροπή να διακόπτει η Βουλή τις εργασίες της, όπως κάνει σχεδόν κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς, υποστηρίζοντας ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι «να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους».

Ωστόσο, το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, που δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι αιφνιδιάστηκε και «έμαθε το γεγονός από τα ΜΜΕ». Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «πολύ καλά έκανε και έκλεισε η Βουλή, διότι είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο ανούσιο δικαστήριο με κομματική αντιπαράθεση». Ανησυχία για τον πολιτικό αντίκτυπο εξέφρασε ο Γ. Μανώλης, δηλώνοντας ότι ενώ πριν από πέντε μέρες «έβλεπε μια σταδιακή συσπείρωση και μια αλλαγή του κλίματος», τώρα δεν μπορεί «να μετρήσει πώς θα λειτουργήσει το κλείσιμο της Βουλής».

Το σίγουρο είναι ότι η τακτική της δικομματικής πόλωσης θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες καθώς εκτιμούν ότι βοηθά στην εκλογική συσπείρωση των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη και του Λ. Ζαγορίτη που έσπευσαν να διαπιστώσουν ότι «η ψαλίδα στα γκάλοπ κλείνει»...

ΠΑΣΟΚ
Αλλη γλώσσα στους εργαζόμενους, άλλη στους επιχειρηματίες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας να εμπαίζει τον ελληνικό λαό και σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις αντιδραστικές θέσεις και προτάσεις του κόμματός του, επιλέγει για πολλοστή φορά τη διγλωσσία. Οταν μιλάει σε ανοικτές συγκεντρώσεις, όπως προχτές στην Κοζάνη, υπόσχεται ...«αναδιανομή του πλούτου και ευημερία» για τα λαϊκά στρώματα, θέτοντας ψευτοδιλήμματα ενόψει των ευρωεκλογών του τύπου «συντηρητικοί και ΝΔ ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ» και όταν μιλάει στα διάφορα οικονομικά φόρουμ των επιχειρηματιών και συναντιέται μαζί τους δεσμεύεται «για στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας»!

Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και στην προχτεσινή του ομιλία, οξύνοντας παράλληλα την αποπροσανατολιστική δικομματική κοκορομαχία γύρω από τα σκάνδαλα. Αξιοποιώντας την αντιδραστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε «φίμωση της αλήθειας, θεσμική εκτροπή και παραγραφή σκανδάλων». Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί αποφάσισε «αιφνιδιαστικά να κλείσει τη Βουλή» και του ζήτησε να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας να θίξει τον πυρήνα της πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, αφού είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί και το ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στη ΝΔ, αναφέροντας: «Δεν τους έφτανε η συγκάλυψη, η συσκότιση και η απόκρυψη της αλήθειας. Με την πρωτοφανή τους κίνηση αυθαιρεσίας παραγράφουν όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησής τους, παραγράφει ο κ. Καραμανλής τα σκάνδαλα, τους αθωώνει όλους».

Συνεχίζονται τα ερωτήματα για Βερελή

Την ίδια στιγμή και ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ξεπεράσει τον αρχικό αιφνιδιασμό από την παραίτηση του Χρ. Βερελή από το βουλευτικό αξίωμα, ο πρώην πλέον βουλευτής ήρθε με νέα γραπτή δήλωσή του να επιτεθεί σε όλους όσοι επιχειρούν, όπως υποστηρίζει, να διαστρεβλώσουν «τη θέση μου, τα κίνητρά μου και τις επιδιώξεις που με ώθησαν στο βήμα αυτό».

Μετά την παραίτηση του Χρ. Βερελή, την προηγούμενη Παρασκευή, που έγινε δυο μέρες μετά την αποκάλυψη για ύποπτες αγορές τρόλεϊ από την γερμανική βιομηχανία βαρέων οχημάτων «ΜΑΝ» που είχε κάνει ο ΗΛΠΑΠ το 2002, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, υπήρξαν πλήθος σεναρίων που έδειχναν μια διαφορετική εκδοχή από αυτή που περιέγραφε ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Βερελής προέβη σ' αυτή την κίνηση μετά τις προθέσεις που έδειξε η Ιπποκράτους να μην παρέχει καμία στήριξη σε πιθανή εμπλοκή ονόματος στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση «ΜΑΝ». Πάντως, ο Χρ. Βερελής και στη χτεσινή του επιστολή επιχειρεί να εμφανιστεί σαν φορέας της διαφάνειας, δηλώνοντας ότι η παραίτησή του είναι απόφαση για να «συμβάλει στην αποκατάσταση της νοσηρής κατάστασης που κοστίζει ηθικά και οικονομικά στη χώρα».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και χτες, περιορίζονταν να δηλώνουν ότι «σέβονται την απόφασή του» και σημείωναν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τη «διαφορά ποιότητας ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ»... Από όλες τις πηγές πάντως επιβεβαιώνεται ότι ο Χρ. Βερελής πρώτα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής και μετά τον Γ. Παπανδρέου για τις προθέσεις του.

Ο Χρ. Βερελής σε μια κίνηση «επικοινωνιακή» στη χτεσινή του δήλωση ανέφερε για το θέμα της υπόθεσης «ΜΑΝ» πως παρότι «δεν τον αφορά προσωπικά, παρά μόνον ακραία στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών ευθυνών» ανέθεσε «ήδη σε δικηγορικό γραφείο του Μονάχου την εκπροσώπησή» του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την επιστολή του ο Χρ. Βερελής δημοσιοποίησε και το έγγραφο που είχε στείλει στον ανακριτή για την υπόθεση της εξαγοράς «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, στην οποία είναι βασικός κατήγορος.

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ψευτοκαυγά Καραμανλή - Παπανδρέου

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τον ψευτοκαβγά Καραμανλή - Παπανδρέου:

«Ο καβγάς και οι υψηλοί τόνοι δίχως ουσία ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου γίνονται για το πάπλωμα και έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό και να κρύψουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που και οι δύο υπηρετούν. Την πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχτ, που και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν, μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνη απάντηση, να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ