Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκηνικό πόλωσης μέχρι τις ευρωκάλπες
  • Κοκορομαχίες, υψηλοί τόνοι, προσωπικές επιθέσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής καμπάνιας, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων
  • Εμφανίζεται ως πιο ικανός διαχειριστής της κρίσης, αποσιωπώντας ότι ρίχνει όλα τα βάρη στον εργαζόμενο λαό

Στον κουρνιαχτό της πόλωσης και της δικομματικής κοκορομαχίας είναι αποφασισμένη να «πνίξει» την προεκλογική αντιπαράθεση η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική και να αποφύγουν τη λαϊκή τιμωρία στις ευρωκάλπες.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε από τις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ της ΝΔ και στην ΟΝΝΕΔ, στήνει το γνωστό σκηνικό που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δύο μονομάχων, με βασικά χαρακτηριστικά τους υψηλούς τόνους, τις προσωπικές επιθέσεις, τις κοκορομαχίες και λασπομαχίες. Οπως έδειξε το αυταρχικό μέτρο του κλεισίματος της Βουλής, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να επιτύχει μικροκομματικούς στόχους και σκοπιμότητες.

Παρουσιάζοντας ως «δεδομένη» την πολιτική του ευρωμονόδρομου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως «πιο ικανός» και «τολμηρός» διαχειριστής στην αντιμετώπιση της κρίσης, αποκρύπτοντας όμως το κυρίαρχο ζήτημα, ότι δηλαδή το «σχέδιο» που εφαρμόζει ρίχνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσω διαφόρων «πακέτων» και «μέτρων τόνωσης της ζήτησης».

Βασικός στόχος της προεκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος είναι ο εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής, καταφεύγοντας συχνά στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, τα ψέματα, αλλά και την υπερδιόγκωση των «ψίχουλων» που μοιράζει στις πιο εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες ως έμπρακτη απόδειξη της δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας» της. Στις ομιλίες του Κ. Καραμανλή το Σαββατοκύριακο περίσσεψαν οι ψεύτικες διακηρύξεις περί δήθεν «προστασίας των θέσεων εργασίας», «θωράκισης της απασχόλησης», «ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων», κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που διαψεύδει πανηγυρικά τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς.

Το κύριο βάρος πάντως των πρωθυπουργικών ομιλιών έπεσε στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας γύρω από το αιώνιο δίλημμα γύρω από τους δύο μονομάχους. Οι «διαφορές» που ανέδειξε στο πλαίσιο αυτό είναι πως η μεν κυβέρνηση «είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών» και διαθέτει σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων» και «δεν έχει κανένα σχέδιο απέναντι στην κρίση». Προκειμένου να στηρίξει την εικόνα ότι τάχα ασχολείται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Οικονομίας, ενώ για τα ίδια θέματα είχε συνεδριάσει και την περασμένη βδομάδα.

Αναφορικά με την αιφνιδιαστική απόφαση για κλείσιμο της Βουλής, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος ότι έγινε ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και για να σταματήσει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή η σκανδαλολογία και η παραπολιτική. «Είναι εκτροπή να διακόπτει η Βουλή τις εργασίες της, όπως κάνει σχεδόν κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς, υποστηρίζοντας ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι «να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους».

Ωστόσο, το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, που δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι αιφνιδιάστηκε και «έμαθε το γεγονός από τα ΜΜΕ». Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «πολύ καλά έκανε και έκλεισε η Βουλή, διότι είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο ανούσιο δικαστήριο με κομματική αντιπαράθεση». Ανησυχία για τον πολιτικό αντίκτυπο εξέφρασε ο Γ. Μανώλης, δηλώνοντας ότι ενώ πριν από πέντε μέρες «έβλεπε μια σταδιακή συσπείρωση και μια αλλαγή του κλίματος», τώρα δεν μπορεί «να μετρήσει πώς θα λειτουργήσει το κλείσιμο της Βουλής».

Το σίγουρο είναι ότι η τακτική της δικομματικής πόλωσης θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες καθώς εκτιμούν ότι βοηθά στην εκλογική συσπείρωση των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη και του Λ. Ζαγορίτη που έσπευσαν να διαπιστώσουν ότι «η ψαλίδα στα γκάλοπ κλείνει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ