Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Προληπτικές» συνομιλίες με σουηδική προεδρία

«Ανταλλαγή απόψεων» για το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είχε με το Σουηδό ομόλογό του στη Στοκχόλμη ο Κ. Καραμανλής, καθώς η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών για τα παραπάνω θέματα, αλλά είναι γνωστή η βούληση της σουηδικής προεδρίας να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκέμβρη, «παρακάμποντας» την υποχρέωση της Αγκυρας να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τις δηλώσεις πάντως που έγιναν μετά τη συνάντηση προκύπτει ταύτιση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κρατώντας αποστάσεις από τη στάση των Μέρκελ και Σαρκοζί, που απορρίπτουν την πλήρη ένταξη και μιλούν για ειδική σχέση. «Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η σταθερή στρατηγική μας σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η θέση αυτή «προσφέρει στην Τουρκία ένα ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσει προς την ένταξη».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρίντριχτ Ρέινφελντ δήλωσε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την οικονομική κρίση, ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τη χρονική στιγμή της εξόδου, επικαλούμενος ότι «οι περισσότερες προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί συνήθως αρνητικά πολλές φορές». Χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΕ και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τη συνέχεια τη «ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέινφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της πρόσφατης ειδικής συνόδου κορυφής στην Πράγα για «ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ