Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30ή ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα

Πλησιάζοντας στην πλατεία Συντάγματος
Πλησιάζοντας στην πλατεία Συντάγματος
Το πάντα ζωντανό και επίκαιρο μήνυμα του αγώνα και της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, διατράνωσαν χιλιάδες αγωνιστές του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος οι οποίοι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο 9 Μάη, στα πλαίσια της 30ής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Ενα μήνυμα που συνδέεται άρρηκτα με την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και δίνει απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία με σημαία τον αντικομμουνισμό. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και πεδίο σύγχρονης αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στα υπό εξέλιξη ιμπεριαλιστικά σχέδια, στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ελληνική εμπλοκή σε αυτά.

Από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μέχρι και την πλατεία Συντάγματος, όπου ολοκληρώθηκαν, αλλά και στις ενδιάμεσες εκδηλώσεις το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έκανε σαφή την αποφαστικότητά του να βάλει φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, δείχνοντας ότι οι λαοί μπορεί να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στην εκδήλωση που έγινε στον Τύμβο του Μαραθώνα ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε.Μαχαίρας τόνισε ότι ο Γρ. Λαμπράκης «δεν καθοδηγεί απλά τα βήματά μας αλλά μας κρατά διαρκώς σ' εγρήγορση και δραστηριότητα για την υπεράσπιση της ειρήνης και όλων των αγαθών που αποτελούν το περιεχόμενό της, απέναντι στους εχθρούς της Ανθρωπότητας, τους Ιμπεριαλιστές». Στην συνέχεια οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη και ο εγγονός του άναψαν τις δάδες και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στην προτομή του αγωνιστή υπό το σύνθημα «όρκος στο Λαμπράκη, χρέος στην ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Επίσης κατάθεση στεφανιών έγινε και στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στην Παλλήνη.

Το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο συγκροτήθηκε στην πλατεία Μαβίλη, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου κατέφθασαν οι αγωνιστές που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκδηλώσεις της μαραθώνιας διαδρομής αλλά και πλήθος φιλειρηνιστών από τις συνοικίες της Αθήνας, για να καταλήξουν όλοι με δυναμική αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές απευθύνοντας τα συνθήματά τους προς την αμερικάνικη πρεσβεία βροντοφώναξαν «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι». Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή των διαδηλωτών από τους συγκεντρωμένους στα πεζοδρόμια και στην πλατεία Συντάγματος.

Κεντρικός ομιλητής στην αντιιμπεριαλιστική-αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ο Θ.Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και στο ρόλο του στις σημερινές συνθήκες.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ημέρα πραγματοποίησης της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης, την 9η του Μάη: «Η 9η του Μάη, είπε, είναι η ημέρα της αντιφασιστικής Νίκης των λαών που σφράγισε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ούαιώνα, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο». Για να επισημάνει: «Αυτή την επέτειο, την 9ητου Μάη η Ευρωπαϊκή Ενωση μετονόμασε σε ημέρα της Ευρώπης παραχαράσσοντας την Ιστορία, προσβάλλοντας την μνήμη εκατομμυρίων νεκρών που έδωσαν τη ζωή τους για την συντριβή του φασισμού. Την απόφαση αυτή στήριξαν και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. και γιορτάζουν όλοι μαζί την ημέρα της Ευρώπης στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, η απόκρουση του αντικομουνισμού είναι υπόθεση των εργαζομένων, των αγωνιστών της Ειρήνης, των προοδευτικών ανθρώπων που γνωρίζουν ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί τον προάγγελο επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και στους αγώνες».

Κάνοντας αναφορά στην ΕΕ και στο ρόλο της επισήμανε: «Δεν χωράνε οι πόθοι και τα όνειρα του εργαζόμενου λαού μας για μια ανθρώπινη και ειρηνική ζωή στην ιμπεριαλιστική ΕΕ του πολέμου, της στρατιωτικοποίησης, των επεμβάσεων, της ανεργίας, της φτώχειας και των αδιεξόδων για το λαό και τη νέα γενιά. Να απαντήσουμε δυναμικά, μαζικά στην πολιτική της, στην αντικομμουνιστική χυδαιότητα συμβάλλοντας να χτισθεί η μεγάλη συμμαχία των εργατών, εργαζομένων, μικρομεσαίων στρωμάτων, φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών που θα αναχαιτίσει την αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού και θα ανοίξει το δρόμο για την εξουσία των παραγωγών του πλούτου, για μια κοινωνία που θα κινείται με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτή μόνο μπορεί να διασφαλίσει την Ειρήνη».

Σχετικά με την Ελλάδα και το ρόλο της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Θ.Παφίλης τόνισε: «Η Ελλάδα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέρος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, συμμετείχε και συμμετέχει ανάλογα με το μέγεθός της σε αυτή την κούρσα της κυριαρχίας και των ανταγωνισμών και αντικειμενικά θα βρεθεί στην δίνη των περιφερειακών και παγκόσμιων εξελίξεων. Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση, στην μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που συγκεντρώνεται στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, δύο δρόμοι ανοίγονται για το μέλλον. Ο ένας ο δρόμος του συμβιβασμού, της υποταγής, της πειθαρχίας στον ιμπεριαλισμό και στους υπηρέτες του είτε αυτός είναι ευρωπαϊκός είτε αμερικάνικος».

Κλείνοντας ο Θ.Παφίλης απηύθυνε κάλεσμα για «ενίσχυση της αντίληψης της ανυπακοής και απειθαρχίας που θα δυναμώσει το σάλπισμα της λαϊκής αντεπίθεσης για ριζικές ανατροπές που αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα». Και κατέληξε: «Τιμάμε τους νεκρούς του αγώνα δυναμώνοντας τους δικούς μας αγώνες. Τιμάμε τους χιλιάδες μάρτυρες της Ειρήνης και το Γρηγόρη Λαμπράκη στα βήματά του για την κοινωνική απελευθέρωση. Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Αρβανιτάκης και Γιώργος Μαρίνος. Στην εκδήλωση στο Σύνταγμα διαβάστηκαν χαιρετισμοί από το Φόρουμ Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων, το Κουβανικό Κίνημα Ειρήνης και Αλληλεγγύης, το Βουλγαρικό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, το Πολωνικό Κίνημα Ειρήνης. Η κινητοποίηση έκλεισε με συναυλία με αγωνιστικά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ