ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Προωθείται η μπακαλίστικη υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων

Φοιτητές και σπουδαστές να βάλουν φραγμό στα αντιδραστικά μέτρα με την ψήφο και τη δράση τους

Αποσπάσματα από το ερωτηματολόγιο που προωθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων
Αποσπάσματα από το ερωτηματολόγιο που προωθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων
Με εντεινόμενους ρυθμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που σμπαραλιάζουν τα πτυχία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι λεγόμενες «πιστωτικές μονάδες» (ECTS) και το «συμπλήρωμα διπλώματος» (DS) που έχουν περάσει με το νόμο της «αξιολόγησης». Μέσα στο Μάρτη, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, με έγγραφό της προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τους θυμίζει την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα και τους ζητά να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να εξακριβώσει πού ...κολλάει η εφαρμογή του.

Θυμίζουμε ότι οι πιστωτικές μονάδες είναι ένα σύστημα μπακαλίστικης αποτίμησης των σπουδών σε νούμερα, όπου μακριά από την ουσία, την επιστημονική επάρκεια και το περιεχόμενο ενός μαθήματος ή ενός προγράμματος σπουδών, όλα ισοπεδώνονται και μεταφράζονται σε ένα μάτσο αριθμούς. Ετσι, δε μετράει αν είναι δικηγόρος, οικονομολόγος, φυσικός, με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθιστά επιστήμονα, αλλά θα μετράει το πόσες μονάδες συγκεντρώνει στον ατομικό του φάκελο. Και, μάλιστα, αυτός ο φάκελος θα μπορεί να συμπληρώνεται και από μονάδες που θα συγκεντρώνει κανείς εκτός ΑΕΙ, από σεμινάρια, φροντιστήρια κ.ά. Με άλλα λόγια, το σύστημα παρέχει όλες τις δυνατότητες για να γίνουν τα πτυχία στο μέλλον ...μια «σούπα». Και ακριβώς επειδή τα πτυχία θα είναι «σούπα», θεσμοθέτησαν και το «συμπλήρωμα διπλώματος» το οποίο είναι μια αναλυτική καταγραφή των μαθημάτων, εργασιών και εργαστηρίων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών που έχει παρακολουθήσει κάθε απόφοιτος, ώστε να μπορούν να βλέπουν αναλυτικά οι εργοδότες τις... δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι και να διαλέγουν εργαζόμενους. Είναι και αυτός, άλλος ένας τρόπος, για να παρεμβαίνουν έμμεσα οι εργοδότες στο ίδιο το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των σπουδών, υποδεικνύοντας εκείνοι τι πρέπει να διδάσκεται.

Φοιτητές και σπουδαστές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτό τον κατακερματισμό των πτυχίων και των σπουδών τους.

Οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που κομμάτι τους είναι και οι πιστωτικές μονάδες, έχουν συνέπειες που τις ζουν σήμερα και θα τις ζήσουν ακόμα πιο έντονα στο άμεσο μέλλον φοιτητές - σπουδαστές και απόφοιτοι των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Και αυτή η εμπειρία τους με την προοπτική της πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου για φοιτητές και σπουδαστές στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης, αλλά και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη. Εξάλλου, οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και σπρώχνει τώρα την εφαρμογή τους, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και της Μπολόνια, με τις οποίες συναινούν επίσης ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν χίλιους δυο λόγους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, να ενισχύσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ και το ΚΚΕ στις κάλπες.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκρίθηκε μεταπτυχιακό με χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας

Τη χρηματοδότηση νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το Δήμο της Βέροιας ενέκρινε η Σύγκλητος του ΑΠΘ σύμφωνα με το νόμο (3685/08) για τα μεταπτυχιακά που προβλέπει και χρηματοδότηση προγραμμάτων απευθείας από ιδιώτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πρόταση προς τη Σύγκλητο για το θέμα είχε γίνει από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Μοναδική αντίδραση στην κατάπτυστη απόφαση καταγράφηκε από τους εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στη Σύγκλητο. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βέροιας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασίσει με ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τη χρηματοδότηση ενός νέου μεταπτυχιακού του ΑΠΘ, που θα εδρεύει στη Βέροια.

Το μεταπτυχιακό έχει τίτλο «Επιστήμη του διαδικτύου» (σ.σ. αλήθεια, πότε το διαδίκτυο αποτελεί επιστήμη;) και ο Δήμος Βέροιας - άλλος ένας καταχρεωμένος δήμος της χώρας - είχε «προσφερθεί» να καλύψει όλο το κόστος λειτουργίας του (που σύμφωνα με την απόφαση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 100.000 ευρώ το χρόνο) για 5 χρόνια.

Η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία, που αποφάσισε στο όνομα των δήθεν αναγκών της τοπικής κοινωνίας να χρηματοδοτήσει το μεταπτυχιακό, στην πραγματικότητα, προωθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Οι μόνοι που είχαν καταψηφίσει την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Καταγγέλλει την πραξικοπηματική απόφαση της Ζ' ΕΛΜΕ

Επισημαίνει τις ευθύνες των δυνάμεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΣΥΝ για τον αποκλεισμό των ωρομισθίων από τα συνδικάτα

«Πραξικόπημα» χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών την απόφαση του ΔΣ της Ζ' ΕΛΜΕ Αθήνας (με την ψήφο των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και την ανοχή της παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση καθηγητών για ενιαίο ψηφοδέλτιο») να αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ ΔΕΕ έναν ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι συνδικαλιστές των παραπάνω παρατάξεων δεν έφεραν καμιά αντίρρηση μπροστά στην καθολική αποδοχή του αιτήματος από τη Γενική Συνέλευση και το όνομα του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού ανακοινώθηκε κανονικά στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ ΔΕΕ. «Την επόμενη μέρα οι συγκεκριμένες παρατάξεις, μέσω "υπόγειων" τηλεφωνημάτων, χωρίς καν να συνεδριάσει κανονικά το ΔΣ και να καλέσουν την παράταξη της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αποφάσισαν να πετάξουν έξω από το ψηφοδέλτιο τον ωρομίσθιο εκπαιδευτικό», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τονίζει ακόμα ότι οι «εν λόγω παρατάξεις έχουν πανελλαδικά αυτή την τακτική, να αποκλείουν από τους συλλόγους και τα συνδικάτα τους συμβασιούχους και τους ωρομισθίους», αλλά και ότι «τα κόμματά τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους και στο χώρο των εκπαιδευτικών, οδήγησαν στην ομηρία και την ανασφάλεια τους χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα».

Μπροστά στις σημερινές εκλογές της ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την πραξικοπηματική απόφαση, μαυρίζοντας τις δυνάμεις της υποταγής και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ωρομίσθιοι, που είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου ως «τα κατ' εξοχήν θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι», πρέπει να έχουν «ισότιμη συμμετοχή» στα συνδικάτα.

ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αισιόδοξα τα αποτελέσματα

Με αυξημένες δυνάμεις θα μεταβούν στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Στο γενικό σύνολο των αποτελεσμάτων των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης για το 2009 (σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007) παρατηρείται αύξηση του συνόλου των ψηφισάντων κατά 401 εκπαιδευτικούς. Η ΕΣΑΚ αύξησε τις δυνάμεις της κατά 115 ψήφους, έβγαλε 3 επιπλέον αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΟΛΜΕ και αύξησε τα ποσοστά της κατά μία μονάδα περίπου από 18,8% σε 19,7%.

Αναλυτικότερα, φέτος στο Νομό Θεσσαλονίκης ψήφισαν συνολικά 5.695 εκπαιδευτικοί, 300 λευκά - άκυρα, 5.395 έγκυρα (2007: ψήφισαν 5.294, 228 άκυρα - λευκά, 5.066 έγκυρα). Η ΕΣΑΚ έχει 1.067 ψήφους, 12 αντιπροσώπους, 19,7% (2007: 952 ψήφους, 9 αντιπροσώπους, 18,8%). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 58 ψήφους κι 1 αντιπρόσωπο επιπλέον, 0,4% αύξηση. Εχει 1.203 ψήφους, 14 αντιπροσώπους, 22,2% (2007: 1.145 ψήφους, 13 αντιπροσώπους, 22,6%). Η ΔΑΚΕ πήρε 56 ψήφους κι 1 αντιπρόσωπο επιπλέον, 0,8% αύξηση. Εχει 1.646 ψήφους, 18 αντιπροσώπους, 30,5% (2007: 1.590 ψήφους, 17 αντιπροσώπους, 31,3%). Η ΑΠ - ΣΥΝ πήρε 92 ψήφους, αύξηση 0,3% κι έναν αντιπρόσωπο λιγότερο. Εχει 1.234 ψήφους, 12 αντιπροσώπους, 22,8% (2007: 1.142 ψήφους, 13 αντιπροσώπους, 22,5%). Οι Αντ - Τροτσκιστές πήραν 65 ψήφους από 46 που είχαν το 2007. Οι Παρεμβάσεις σημείωσαν πτώση σε ψήφους, ποσοστά κι αντιπροσώπους. Εχουν 102 ψήφους, 1 αντιπρόσωπο και 1,8%, ενώ το 2007 είχαν 163 ψήφους, 2 αντιπροσώπους και 3,2% ποσοστό. Η «Γένοβα», αν και δεν κατέβασε φέτος ψηφοδέλτιο, σημειώνεται ότι το 2007 είχε πάρει 29 ψήφους.

Στη Χαλκιδική, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007, παρατηρείται αύξηση του συνόλου των ψηφισάντων κατά 32 εκπαιδευτικούς. Η ΕΣΑΚ αύξησε τις δυνάμεις της κατά 14 ψήφους και κατά 2,15% σε ποσοστό, ενώ έχασε τον 1 αντιπρόσωπο που είχε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ