Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Προωθείται η μπακαλίστικη υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων

Φοιτητές και σπουδαστές να βάλουν φραγμό στα αντιδραστικά μέτρα με την ψήφο και τη δράση τους

Αποσπάσματα από το ερωτηματολόγιο που προωθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων
Αποσπάσματα από το ερωτηματολόγιο που προωθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων
Με εντεινόμενους ρυθμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που σμπαραλιάζουν τα πτυχία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι λεγόμενες «πιστωτικές μονάδες» (ECTS) και το «συμπλήρωμα διπλώματος» (DS) που έχουν περάσει με το νόμο της «αξιολόγησης». Μέσα στο Μάρτη, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, με έγγραφό της προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τους θυμίζει την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα και τους ζητά να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να εξακριβώσει πού ...κολλάει η εφαρμογή του.

Θυμίζουμε ότι οι πιστωτικές μονάδες είναι ένα σύστημα μπακαλίστικης αποτίμησης των σπουδών σε νούμερα, όπου μακριά από την ουσία, την επιστημονική επάρκεια και το περιεχόμενο ενός μαθήματος ή ενός προγράμματος σπουδών, όλα ισοπεδώνονται και μεταφράζονται σε ένα μάτσο αριθμούς. Ετσι, δε μετράει αν είναι δικηγόρος, οικονομολόγος, φυσικός, με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθιστά επιστήμονα, αλλά θα μετράει το πόσες μονάδες συγκεντρώνει στον ατομικό του φάκελο. Και, μάλιστα, αυτός ο φάκελος θα μπορεί να συμπληρώνεται και από μονάδες που θα συγκεντρώνει κανείς εκτός ΑΕΙ, από σεμινάρια, φροντιστήρια κ.ά. Με άλλα λόγια, το σύστημα παρέχει όλες τις δυνατότητες για να γίνουν τα πτυχία στο μέλλον ...μια «σούπα». Και ακριβώς επειδή τα πτυχία θα είναι «σούπα», θεσμοθέτησαν και το «συμπλήρωμα διπλώματος» το οποίο είναι μια αναλυτική καταγραφή των μαθημάτων, εργασιών και εργαστηρίων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών που έχει παρακολουθήσει κάθε απόφοιτος, ώστε να μπορούν να βλέπουν αναλυτικά οι εργοδότες τις... δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι και να διαλέγουν εργαζόμενους. Είναι και αυτός, άλλος ένας τρόπος, για να παρεμβαίνουν έμμεσα οι εργοδότες στο ίδιο το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των σπουδών, υποδεικνύοντας εκείνοι τι πρέπει να διδάσκεται.

Φοιτητές και σπουδαστές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτό τον κατακερματισμό των πτυχίων και των σπουδών τους.

Οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που κομμάτι τους είναι και οι πιστωτικές μονάδες, έχουν συνέπειες που τις ζουν σήμερα και θα τις ζήσουν ακόμα πιο έντονα στο άμεσο μέλλον φοιτητές - σπουδαστές και απόφοιτοι των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Και αυτή η εμπειρία τους με την προοπτική της πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου για φοιτητές και σπουδαστές στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης, αλλά και στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη. Εξάλλου, οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και σπρώχνει τώρα την εφαρμογή τους, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και της Μπολόνια, με τις οποίες συναινούν επίσης ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν χίλιους δυο λόγους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, να ενισχύσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ και το ΚΚΕ στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ