ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαφορές «ταχτικής» Ομπάμα - Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασισμένος να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στην ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής προκειμένου να προωθηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τετράωρη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται» από προηγούμενες συμφωνίες, όπως είναι ο «οδικός χάρτης» και η Ανάπολη, όπου προβλέπεται το «πάγωμα των εποικισμών» αλλά και η λύση των δύο κρατών ως πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος για «άμεσες διαπραγματεύσεις» επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ισραηλινή επωδό περί «αυτοκυβέρνησης» των Παλαιστινίων, δεν αναφέρθηκε, όμως, στη λύση των δύο κρατών, ούτε στους εποικισμούς. Ανάλογη στάση τήρησε και στη συνάντησή του, χτες, με τη Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός κατεδάφισης των παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, επανήλθε στο ισραηλινό αίτημα για αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους ως «εβραϊκό κράτος», προκαλώντας τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις, τόσο της προεδρίας Αμπάς όσο και της «Χαμάς».

Η «απόσταση» μεταξύ Ομπάμα - Νετανιάχου κυριαρχεί στον ισραηλινό και αμερικανικό Τύπο, που επισημαίνουν ότι διαφορές υπήρξαν και στο ζήτημα του Ιράν, το οποίο ο Νετανιάχου έθεσε ως προτεραιότητα. Ο Ομπάμα αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν θα επιχειρείται «επ' αόριστον» προσέγγιση, αν και φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει υψηλούς τόνους και ισραηλινές στρατιωτικές απειλές στην παρούσα φάση.

Νέα κυβέρνηση

Μια νέα υπηρεσιακή 24μελή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, πάλι, τον Σαλάμ Φαγιάντ όρκισε, χτες, ο πρόεδρος Αμπάς, χωρίς τη συμμετοχή της «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο βήμα για ν' αρχίσει η χορήγηση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Κατά τον Αμπάς, η κυβέρνηση θα διαλυθεί αμέσως μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς», αν και κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο όπως διαμηνυόταν από το Κάιρο όπου συνεχίζεται ο 5ος γύρος του ενδο-παλαιστινιακού διαλόγου.

ΡΩΣΙΑ
Προσπάθεια καπηλείας της ιστορίας

ΜΟΣΧΑ.--

Η δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα εμποδίσει τις απόπειρες παραποίησης της ιστορίας που βλάπτουν τα συμφέροντα της Ρωσίας προβλέπεται σε διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά ανακοινώθηκε χτες από το Κρεμλίνο. Η σύσταση της επιτροπής έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ, σε ό,τι αφορά την «αποφασιστική συμβολή» της χώρας στη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πως «ο λαός μας κατέστρεψε το ναζισμό, και καθόρισε τη μοίρα ολόκληρου του πλανήτη - και πλήρωσε ακριβά γι' αυτό», ενώ έσπευσε δήθεν να υποσχεθεί πως «θα διαφυλάσσουμε πάντα και θα υποστηρίζουμε αυτή την αλήθεια, και κανείς δε θα πρέπει να αμφιβάλλει γι' αυτό».

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια να καπηλευτούν την ιστορία, να δημιουργήσουν μια σύγχυση ότι δήθεν η σημερινή εξουσία είναι συνεχιστής της ΕΣΣΔ, επειδή γνωρίζουν τη συμπάθεια που νιώθουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι για τη Σοβιετική Ενωση, όμως την ίδια στιγμή προσπαθούν να εξαλείψουν από τη σημαία της Νίκης το σφυροδρέπανο (αφήνοντας το κίτρινο αστέρι), προωθούν τις μαυρο-πορτοκαλί «κορδέλες του Αγίου Γεωργίου», ως αντικατάσταση του κόκκινου χρώματος, ενώ στην πράξη στα σχολικά βιβλία αποσιωπούν αυτούς που συνεργάστηκαν με τους ναζί ενάντια στη σοβιετική σοσιαλιστική εξουσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ξεκινά σήμερα στην Πράγα η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας με θέμα τις σχέσεις της Ενωσης με το Πεκίνο, καθώς και με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσέχος Πρόεδρος, Βασλάβ Κλάους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ενώ της κινεζικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Ετοιμη» στρατιωτικά ν' αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση δήλωσε, διά του ηγέτη της Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Οι δηλώσεις Νασράλαχ έγιναν ενόψει των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων των τελευταίων χρόνων που αρχίζει, στα τέλη του μήνα, το Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και τα οποία, κατά την οργάνωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες στη Βενεζουέλα και συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες με κύριο αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία στα πλαίσια του Petrocaribe.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Αϊτή, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη δε θα παρείχε μετά βεβαιότητας προστασία έναντι μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο EastWest, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Επισημαίνει δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επανεξετάσουν σοβαρά τις αποτρεπτικές δυνατότητες» του συστήματος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την παροχή δανείου ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, «Petrobras».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στο σχηματισμό νέου κόμματος στην ΠΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE. Ο Μπόσκοσκι, που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 15%, αποστασιοποιήθηκε από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επανήλθαν, μετά από απουσία μηνών, τα αιθιοπικά στρατεύματα σε στρατηγικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Σομαλίας σε μία περίοδο που οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί ένοπλοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά της σομαλικής μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης. Πάντως, Σομαλοί και Αιθίοπες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παραδεχθούν την παρουσία των αιθιοπικών στρατευμάτων (που είχαν συμμετάσχει σε υπό αμερικανικής ηγεσίας εισβολή στα τέλη του 2007 στη Σομαλία).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκχ, θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Κογκρέσου, λαμβάνοντας και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά και τις πρόσφατες γενικές εκλογές.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Φωτογραφίες του νεκρού ηγέτη της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ, Βαλιπουλάι Πραμπχακαράν, δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, μετά από κάποιες δηλώσεις ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επανέλαβε χτες τις δηλώσεις της περί νίκης ενάντια στην «τρομοκρατία» και το τέλος του εμφυλίου.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεκίνησαν χτες στη Μόσχα, κεκλεισμένων των θυρών, οι τριήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με στόχο την κατάρτιση συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών - σε αντικατάσταση της Συνθήκης START 1 που λήγει το Δεκέμβρη. Επιπλέον, θέμα συζήτησης αναμένεται να αναδείξει η Ρωσία τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ σε Πολωνία και Τσεχία.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι η Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την εφαρμογή των συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ενώ της ρωσικής αντιπροσωπείας ο Ανατόλι Αντόνοφ, διευθυντής του τμήματος ασφαλείας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Καμία συνέντευξη Τύπου δεν έχει προγραμματιστεί, ωστόσο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως «αναζητείται ένας εποικοδομητικός διάλογος» και πως «η αισιοδοξία που έχει εκφραστεί και από τις δύο πλευρές θα αποδώσουν αποτελέσματα στην πράξη».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι μάχες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εντείνει τις επιχειρήσεις του προελαύνοντας και στα ενδότερα της κοιλάδας Σουάτ, ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν, που υποτίθεται ότι ελέγχεται από «δυνάμεις των Ταλιμπάν». Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες, λόγω του πολέμου στις περιοχές των φυλών και την κοιλάδα Σουάτ, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια, ενώ καταγγελίες επιβεβαιώνουν τη γενοκτονία αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες. Χτες ακόμα 12 άμαχοι - μεταξύ των οποίων και παιδιά - μέλη μιας οικογένειας που προσπαθούσε να εγκαταλείψει τις εμπόλεμες περιοχές, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς πακιστανικών αεροσκαφών στην περιοχή Ντιρ, με το στρατό να ανακοινώνει το θάνατο ακόμα 25 μαχητών των «Ταλιμπάν», σε πρόσφατες επιθέσεις...

Οι ΗΠΑ μετά τις πιέσεις τους προς την πακιστανική κυβέρνηση, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κλιμάκωση του πολέμου, ανακοίνωσαν «ανθρωπιστική βοήθεια» για τους πρόσφυγες 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενίσχυση ρωσικών βάσεων σε Αμπχαζία, Ν. Οσετία

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», στη βάση της συμφωνίας της Ρωσίας με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, για τη συνεργασία τους στο στρατιωτικό τομέα, η Ρωσία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των ρωσικών βάσεων που διαθέτει πλέον σ' αυτά τα εδάφη που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία και έχουν ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» τους. Μεταξύ των άλλων, η Ρωσία εξοπλίζει τις δυνάμεις της με σύγχρονα άρματα μάχης Τ-90, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα θα ενισχυθεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στην Αμπχαζία ήδη συγκροτήθηκε η 7η βάση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ στη Νότια Οσετία η 4η βάση. Η παραμονή τους εκεί σχεδιάζεται για ένα διάστημα 49 χρόνων, στο οποίο η Ρωσία δεν προβλέπεται να πληρώνει ενοίκιο.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά τις συγκρούσεις με τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008, η Ρωσία αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επικαλούμενη την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου, που είχε προηγηθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις 30 Απρίλη του 2009 οι Πρόεδροι και Ρωσίας, Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας υπέγραψαν στη Μόσχα συμφωνία στη βάση της οποίας η Μόσχα αναλαμβάνει τη φύλαξη των συνόρων των δύο περιοχών.


Ι.Π.

ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις γαλακτοπαραγωγών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με συγκεντρώσεις κατά τις οποίες πολλά λίτρα γάλα χύθηκαν στο δρόμο έξω από τα κτίρια των νομαρχιών όλης της χώρας, συνέχισαν, και χτες, τις κινητοποιήσεις τους οι γαλακτοπαραγωγοί που διαμαρτύρονται για την κατά 30% μείωση της τιμής του γάλατος από τις αρχές του χρόνου. Καταγγέλλουν ότι ο κλάδος τους απειλείται από εξαφάνιση την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν σε αυξημένες τιμές το γάλα. Οι γαλακτοβιομηχανίες, από την άλλη, απαντούν ότι απλώς υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος. Ενώ οι γαλακτοπαραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση διόρισε δύο διαμεσολαβητές, προκειμένου ν' αρχίσουν επαφές τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τις βιομηχανίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ