Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαφορές «ταχτικής» Ομπάμα - Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασισμένος να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στην ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής προκειμένου να προωθηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τετράωρη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται» από προηγούμενες συμφωνίες, όπως είναι ο «οδικός χάρτης» και η Ανάπολη, όπου προβλέπεται το «πάγωμα των εποικισμών» αλλά και η λύση των δύο κρατών ως πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος για «άμεσες διαπραγματεύσεις» επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ισραηλινή επωδό περί «αυτοκυβέρνησης» των Παλαιστινίων, δεν αναφέρθηκε, όμως, στη λύση των δύο κρατών, ούτε στους εποικισμούς. Ανάλογη στάση τήρησε και στη συνάντησή του, χτες, με τη Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός κατεδάφισης των παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, επανήλθε στο ισραηλινό αίτημα για αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους ως «εβραϊκό κράτος», προκαλώντας τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις, τόσο της προεδρίας Αμπάς όσο και της «Χαμάς».

Η «απόσταση» μεταξύ Ομπάμα - Νετανιάχου κυριαρχεί στον ισραηλινό και αμερικανικό Τύπο, που επισημαίνουν ότι διαφορές υπήρξαν και στο ζήτημα του Ιράν, το οποίο ο Νετανιάχου έθεσε ως προτεραιότητα. Ο Ομπάμα αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν θα επιχειρείται «επ' αόριστον» προσέγγιση, αν και φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει υψηλούς τόνους και ισραηλινές στρατιωτικές απειλές στην παρούσα φάση.

Νέα κυβέρνηση

Μια νέα υπηρεσιακή 24μελή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, πάλι, τον Σαλάμ Φαγιάντ όρκισε, χτες, ο πρόεδρος Αμπάς, χωρίς τη συμμετοχή της «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο βήμα για ν' αρχίσει η χορήγηση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Κατά τον Αμπάς, η κυβέρνηση θα διαλυθεί αμέσως μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς», αν και κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο όπως διαμηνυόταν από το Κάιρο όπου συνεχίζεται ο 5ος γύρος του ενδο-παλαιστινιακού διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ