ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μονόδρομος» η πόλωση με στόχο τη συσπείρωση

Σχέδιο για τη συσπείρωση της κομματικής βάσης αναζητεί εναγωνίως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η μέχρι τώρα προεκλογική τακτική δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στα επιτελεία της Ρηγίλλης και του Μεγάρου Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά την κλιμάκωση της δικομματικής πόλωσης και των διαχειριστικών (ψευτο)διλημμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το σημαντικότερο είναι ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά αντίθετα εκφράζεται ποικιλοτρόπως η βούληση να σταλεί «ένα ηχηρό μήνυμα» στις ευρωκάλπες.

Το κλίμα είναι βαρύ και μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών, ενώ δε θεωρείται τυχαίο ότι ορισμένα στελέχη προεξοφλούν μια ήττα στις ευρωεκλογές και στη βάση αυτή σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στο εσωκομματικό τοπίο.

Για την ανατροπή του κλίματος ηττοπάθειας, που είναι διάχυτο μεταξύ των στελεχών, επιστρατεύεται ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που θα πυκνώσει τον αριθμό των περιοδειών τις επόμενες μέρες. Σήμερα στο Περιστέρι, το Σάββατο θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα μιλήσει στην Τρίπολη. Πιθανότατα από σήμερα θα ξεκινήσει και η διαφημιστική καμπάνια, που θα έχει στόχο την προβολή του δικομματικού διλήμματος «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα και λαϊκισμός». Το στίγμα το έδωσε ο Λ. Ζαγορίτης μετά τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής που έγινε χτες το βράδυ στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή: «Η επιλογή είναι πάρα πολύ απλή. Είναι ανάμεσα στην υπεύθυνη στάση και το λαϊκισμό», αποφάνθηκε.

Παράλληλα, κινητοποιούνται όλοι οι υπουργοί για να στηρίξουν το φιλολαϊκό προσωπείο της κυβερνητικής πολιτικής, με διάφορες εξαγγελίες και πυροτεχνήματα, αλλά δίχως ουσιαστικές δεσμεύσεις και «εκπτώσεις» στα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου θα προχωρήσει στην εξαγγελία «νέου προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σε πείσμα των μέχρι τώρα κυβερνητικών ισχυρισμών ότι φτάνει και περισσεύει το περιβόητο πρόγραμμα ΤΕΜΠΤΕ.

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η τοποθέτηση του Γ. Τραγάκη, που αναγόρευσε τη συσπείρωση της κομματικής βάσης ως τη βασική προϋπόθεση για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οπως φαίνεται, μάλλον ο δικομματισμός θα έχει χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση και μόνο του κομματικού τους χώρου (σ.σ. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), τους προσφέρει μια άνεση σε αυτό το μικρό ποσοστό», ήταν το σκεπτικό που παρουσίασε (στην ΕΡΑ) ο γγ της ΚΟ της ΝΔ. Ταυτόχρονα, συνέδεσε τη νίκη στις ευρωεκλογές με το να μην αυξηθεί η αποχή.

Αισθητή είναι την ίδια στιγμή μια ανακύκλωση της εσωστρέφειας, που πυροδοτείται από δηλώσεις γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Μανώλη που έσπευσε να «χρίσει» τον Α. Σαμαρά ως αυθεντικό εκφραστή της ιδεολογίας της παράταξης και διάδοχο του Κ. Καραμανλή. Σχολιάζοντας την προχτεσινοβραδινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού είπε ότι «ήταν μια ιδεολογική πλατφόρμα της παράταξής μας», συμπληρώνοντας ότι «ο Σαμαράς εκφράζει το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα της ΝΔ». Επικαλέστηκε προς τούτο ότι «ήταν εκεί όλο το κυρίαρχο ρεύμα», ενώ δε δίστασε να προβλέψει πως «όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, είναι φανερό ότι Ντόρα Μπακογιάννη, που παρουσιαζόταν από κάποιους ως μοναδική λύση, δεν υπάρχει πια».

Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί προσβολής της νοημοσύνης του λαού σε περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής μεταπηδήσει στην Ελληνική Βουλή. Επίσης εκτίμησε πως «δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, ακόμα και στην περίπτωση εκλογικής ήττας στις εθνικές εκλογές».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η γκρίνια για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, με το νομάρχη Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη για την εκτόνωση των αντιδράσεων στην οργανωμένη βάση της ΝΔ για τη «μη εκπροσώπηση» της Θεσσαλονίκης στη γαλάζια ευρωλίστα. «Υπάρχει ένα κενό (στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ). Ομως αυτό μας δυναμώνει πιο πολύ να γίνουμε πιο αποφασιστικοί και να πιστέψουμε περισσότερο στη νίκη», δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

ΠΑΣΟΚ
Ψευδεπίγραφες υποσχέσεις

Ψευδεπίγραφες και έωλες υποσχέσεις μοίρασε χτες στον ελληνικό λαό ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόμενος ότι θα φέρει «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για τη δίκαια αναδιανομή του πλούτου»... Πίσω από τις φραστικές κορόνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κρύψει ότι στο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνεται ένα φορολογικό σύστημα που θα φορτώσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες του λαού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το πάγωμα ή ακόμα και τη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου!

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στο Μοσχάτο, δήλωσε ότι «το φορολογικό μας σύστημα είναι άδικο», γιατί -όπως πρόσθεσε- «ευνοούνται τα μεγάλα εισοδήματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ το μεγάλο βάρος πέφτει στη μέση ελληνική οικογένεια, στη φτωχότερη ελληνική οικογένεια» και δεσμεύτηκε ότι θα θεσπίσει ένα ...«δίκαιο φορολογικό σύστημα»!! Αυτά στα λόγια, γιατί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται:

-- «Ολα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα».Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι να φορολογούνται με τον ίδιο «συντελεστή» με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους εισοδηματίες...

-- «Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά».Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει με «χαμηλό συντελεστή» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο και τη διαδικασία συγκεντροποίησής τους.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει δεσμευτεί σε όλες τις συνεντεύξεις του αλλά και ομιλίες τους τόσο από το βήμα του ΣΕΒ όσο και από άλλα φόρουμ επιχειρηματιών ότι: Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που σήμερα βρίσκονται στο 25%!! Μάλιστα σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται «νέες φοροαπαλλαγές και οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη»...

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» ζητώντας ουσιαστικά περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια επίσης να αθωώσει στα μάτια του ελληνικού λαού τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, προκειμένου να αλλάξει, να προσαρμοστεί και να εξαιρεθούν από τη μέτρηση του Συμφώνου δαπάνες που αφορούν σε επενδύσεις παραγωγικές, σε επενδύσεις που πηγαίνουν στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υποδομές». Εμπαίζει τον ελληνικό λαό, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους βάσει του Συμφώνου περνάει ακριβώς από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και εξάλλου, όπως το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί βάσει αυτού, της ...«οικονομικής συγκυρίας» όπως έχει αναφέρει, θα καταρτίσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Κάθε δεκανίκι κι ο «πόνος» του

Τη διαθεσιμότητά τους προς στήριξη του δικομματισμού διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία κόμματα κι αποκόμματα που εμφανίστηκαν στον προεκλογικό στίβο. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των «Οικολόγων Πράσινων», Μ. Τρεμόπουλος, ξεκαθάρισε ότι «από θέση αρχής, δεν αρνούμαστε το διάλογο με κανένα δημοκρατικό κόμμα. Αλλά, βεβαίως κρατάς μικρότερο καλάθι όταν κάποιος έχει ασκήσει εξουσία ή την ασκεί και έχει φανεί ότι έχει βαλτώσει...». Το σκέφτονται δηλαδή και για τη ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής τους, ο Ν. Χρυσόγελος, αναγνωρίζει ότι ο κυβερνητικός, κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον, Στ. Δήμας, «έχει κάνει σοβαρά πράγματα για το περιβάλλον». Ακολούθως σημειώνει ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε υπέρ και των συνεργασιών που θα δίνουν και πειστικές εναλλακτικές λύσεις σε επίπεδο διακυβέρνησης». Ο επίσης υποψήφιός τους Α. Καφετζόπουλος το διευκρινίζει: «Αυτό που θέλουμε είναι να συμφωνήσουμε, δημόσια όμως, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας θα βάλει - ξέρω 'γω - 15 στόχους, 25, 50, 500, ακόμα καλύτερα, αλλά μετά από διαβούλευση».

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της «ΔΡΑΣΗΣ» που έστησε μαζί με τον Μάνο, μιλά εξίσου καθαρά: «(...) μόνη λύση πλέον για τον τόπο είναι να σταματήσει το μοντέλο της μεταπολίτευσης των μονοκομματικών κυβερνήσεων και να μεταβούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, με διπλό στόχο. Πρώτον, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων (σ.σ.: τις αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο) και δεύτερον, για να επιτηρείται για τη διαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφάνεια ως προς τα οικονομικά». Ενώ ο έτερος υποψήφιός τους, Κ. Μαρκουλάκης, αφού πρώτα διακηρύσσει ότι «συμφωνώ με πάρα πολλά πράγματα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Θεωρώ ότι χειρίστηκε πολύ καλά το Δεκέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ τα γεγονότα», προσθέτει ότι «εγώ αισθανόμουν καλύτερα ως Ελληνας πολίτης όταν είχαμε πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη».

Κάθε δεκανίκι του ευρωενωσιακού μονόδρομου και ο πόνος του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ