ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζονται ακόμα χειρότερα μέτρα για την αγροτιά

Η επερχόμενη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα ισοπεδώσει πλήρως τη μικρομεσαία αγροτιά

Eurokinissi

Ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα ετοιμάζει η ΕΕ για την αγροτιά ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013. Ο δρόμος στρώθηκε σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση με την ψήφιση του «ελέγχου υγείας της ΚΑΠ» τον περασμένο Νοέμβρη και όπως φαίνεται οι Ελληνες αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε κύμα οδυνηρών εκπλήξεων όλα τα επόμενα χρόνια. Ηδη κυκλοφορούν πληροφορίες και σενάρια που προϊδεάζουν για τις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις. Το ίδιο αποκαλύπτεται και από την προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στο τέλος του μήνα, από το σχετικό κείμενο συζήτησης που ετοίμασε η Τσέχικη Προεδρία και έχει θέμα την ΚΑΠ μετά 2013 και το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων.

Αποδεικνύονται και με αυτόν τον τρόπο οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου, υιοθέτησαν και κινούνται με βάση τις αποφάσεις της ΚΑΠ, ρίχνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες στις συμπληγάδες της υποβάθμισης και καταστροφής της αγροτικής παραγωγής και του εντεινόμενου ξεκληρισμού τους. Το γεγονός ότι εναλλάξ κατηγορούν ο ένας τον άλλον για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος και ως εκ τούτου ό,τι και αν βγουν ενδεχόμενα να υποσχεθούν σήμερα, θα είναι ένα ακόμα από τα ψέματα που σερβίρουν στα λαϊκά στρώματα. Ευθύνες, ωστόσο, έχουν και οι δυνάμεις εκείνες, όπως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που κινούμενες στη λογική του «ευρωμονόδρομου», αποπροσανατολίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες πως είναι δήθεν δυνατόν μέσα στην ΕΕ να υπάρξει διαφορετική προοπτική πέρα από τη συνεχή συρρίκνωση και το μαρασμό της αγροτικής παραγωγής.

Μόνο με αγώνα αντίστασης και διεκδικήσεων είναι δυνατόν οι αγρότες να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα των νέων μέτρων ΕΕ - κυβέρνησης

ICON

Μόνο με αγώνα αντίστασης και διεκδικήσεων είναι δυνατόν οι αγρότες να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα των νέων μέτρων ΕΕ - κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις της ΕΕ, αυτό που φαίνεται είναι ότι θα γίνουν και νέες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις και θα μεταφερθούν και άλλα χρήματα στο λεγόμενο Β' Πυλώνα για την επιδότηση εξωγεωργικών δραστηριοτήτων. Και η πραγματικότητα λέει μέχρι τώρα ότι σε κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ λαμβάνονται ακόμα πιο σκληρά, ακόμα χειρότερα μέτρα σε σύγκριση με την αναθεώρηση που προηγήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2013-2020 θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, αλλά επιδίωξη της ΕΕ και των περισσότερων εταίρων είναι να περικοπούν και άλλοι πόροι - χρήματα από τη γεωργία.

Ενα από τα θέματα που τίθενται, παράλληλα, είναι η λεγόμενη περιφεριοποίηση των επιδοτήσεων. Το ότι θα επιβληθεί υποχρεωτικά περιφερειοποίηση μετά το 2013 είναι δεδομένο. Το παζάρι που γίνεται είναι με ποια μορφή: Αν θα γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ, αν θα είναι μια περιφέρεια το κάθε κράτος - μέλος ή αν θα παρθούν υπόψη οι διοικητικές περιφέρειες της κάθε χώρας. Ανοιχτό παραμένει, επίσης, τι θα γίνει με τα χρήματα που έπαιρνε μέχρι τώρα κάθε κράτος - μέλος για άμεσες ενισχύσεις.

Η περιφερειοποίηση στην πράξη σημαίνει την οριστική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και το ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμά τους. Τίθεται ζήτημα σε ποιους θα δίνονται οι όποιες ενισχύσεις, αν θα είναι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι. Ομως βασικά το σκηνικό που στήνεται και θα στηθεί είναι καθαρά διαχειριστικό, σε μια κατεύθυνση δεδομένων αντιαγροτικών σχεδιασμών και αποφάσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, των επιταγών του ΠΟΕ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρω-πολυεθνικών. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια πολιτική που αποβλέπει στο «ξεκαθάρισμα» του αγροτικού πληθυσμού, με την ενίσχυση ενός μικρού τμήματος αγροτών, οι οποίοι θα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, περισσότερο με την ιδιότητα του επιχειρηματία, παρά του αγρότη.

Το ζήτημα για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας είναι άμεσο, καθώς πολλά από τα υποχρεωτικά μέτρα που πλήρως θα ενεργοποιηθούν το 2013, έχουν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν, σε προαιρετική βάση, από το 2010, με τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ. Είναι κι αυτό κάτι που στη χώρα μας επιμελώς το αποσιωπούν, τόσο οι κυβερνώντες όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μια περιφέρεια όλη η χώρα, να γίνει περιφερειοποίηση ανά διοικητική περιφέρεια και μπορεί να γίνει και μεικτό σύστημα, δηλαδή να δίνονται οι μισές επιδοτήσεις όπως τώρα με βάση τα στρέμματα και τα δικαιώματα, ενώ για τις υπόλοιπες να βγαίνουν νέα στρεμματικά δικαιώματα για όλη την περιφέρεια, εξισώνοντας όλους τους αγρότες ανεξαρτήτως είδους και τόπου καλλιέργειας. Περιφερειοποίηση σημαίνει στην πράξη ότι καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία δίνονται μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις. Τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας θα μοιράζονται πλέον στις αγροτικές εκτάσεις της ίδιας περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκότοπων με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Η αξία των δικαιωμάτων των παραγωγών γίνεται ίδια για όλους, ανεξάρτητα από την αξία των δικαιωμάτων που είχαν, ή αν είχαν δικαιώματα ή όχι. Μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει βέβαια ισότητα και δικαιοσύνη.

Επίσης στον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα (άρθρο 28 του κανονισμού 73/2009) το κάθε κράτος - μέλος να μπορεί να αποκλείει, στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, από την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό αν γίνει πράξη, είτε από το 2010, είτε από το 2013, σημαίνει πως αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν κι ένα εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αν γίνει πράξη κάτι τέτοιο από τους 930.000 περίπου δικαιούχους επιδοτήσεων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός οι 600.000 περίπου που θεωρείται ότι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μπρος στην κατάσταση αυτή, η αγροτιά, η εργατιά και όλα τα λαϊκά στρώματα καλούνται να ορθώσουν αγώνα αντίστασης και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων τους και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Στις ευρωεκλογές της 7ης του Ιούνη πρέπει να καταδικαστεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των θιασωτών της, πρέπει να δυναμώσει η φωνή αντίστασης και πάλης που είναι το ΚΚΕ. Γιατί οι νέες αρνητικές προτάσεις της ΕΕ θα περάσουν προς έγκριση από νέο Ευρωκοινοβούλιο και χρειάζεται να δυναμώσει και εκεί η παρουσία των συνεπών, ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων, όπως είναι το ΚΚΕ.


ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συντονίζουν τη δράση τους

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα

Ημερήσιος Κήρυκας

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στα Φάρσαλα
Την απόφασή τους να οργανώσουν την αγωνιστική δράση τους για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, διεμήνυσαν οι σιτοπαραγωγοί της επαρχίας Φαρσάλων, σε μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στους Χαλκιάδες, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Σ' αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε, για το επόμενο διάστημα, να κληθούν σε πανθεσσαλική σύσκεψη για τα σιτηρά και οι άλλες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία των σιτοπαραγωγών σχετικά με την τιμή πώλησης του σιταριού για το 2009, που μειώνεται συνεχώς, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αναφέρθηκε στα αιτήματα που το αγροτικό κίνημα έβαλε στα μπλόκα του αγώνα, καθώς και στους στόχους που πρέπει να βάλει ιδιαίτερα για το σιτάρι ώστε να υπάρχει ένα βιώσιμο εισόδημα για τους καλλιεργητές.

Μίλησε, επίσης, και για το θέμα του χαρατσιού που επιβάλλεται στους αγρότες, τονίζοντας ότι πρέπει όχι μόνο να μην πληρώσει κανείς, αλλά να επιστραφούν και όλα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από το 2004 και μετά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των σιτοπαραγωγών που αποφασίστηκε στη σύσκεψη είναι:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά ανά κιλό ώστε να διασφαλιστεί εισόδημα και να καλυφθεί το για μια ακόμη φορά αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες. Να διατεθεί πρώτα το ελληνικό ποιοτικό και υγιεινό σιτάρι πριν αρχίσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σιταριού αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες.
  • Οι αγρότες πρέπει να αντισταθούν στις «ανοιχτές» τιμές, να μη δεχτούν να παραδώσουν τα προϊόντα τους χωρίς να ξέρουν πότε και σε ποια τιμή θα πληρωθούν.
  • Να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των σιτηρών με ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει αισχροκέρδεια σε βάρος των αγροτών, αλλά και των καταναλωτών.
  • Οι έμποροι - με ευθύνη της πολιτείας - οφείλουν να καταθέτουν εγγυητικές επιταγές στην τράπεζα για να έχουν δικαίωμα εμπορίας των προϊόντων ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξαπάτηση, ακάλυπτες επιταγές και «κανόνια» ενάντια στο μόχθο των παραγωγών.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην πληρώσει η αγροτιά τα σπασμένα

Ανακοίνωση - παρέμβαση για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και τους νέους αντιαγροτικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ

Να μην πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ζητάει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση, όπως αναλύθηκε και σε χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», καταγγέλλονται η πολιτική που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που την υλοποιούν και την στηρίζουν. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις γύρω από τα γνωστά χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) καταλήγουν τελικά σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών που είναι οι μικρομεσαίοι ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Οι λεγόμενοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι στην ουσία εργατοαγρότες και βιοπαλαιστές, τίθενται υπό διωγμό και καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα των αντιαγροτικών πολιτικών προκειμένου τελικά να πάρουν, εφόσον περισσέψουν, τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν. Ουσιαστικά 4 στους 5 αγρότες στην Ελλάδα είναι "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" και μόνο 1 στους 5 "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης". Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το πού οδηγεί η πολιτική της ΚΑΠ και των "ευρωμονόδρομων". Οτι τελικά στόχος τους είναι να κάνουν τους μεγάλους μεγαλύτερους και τους μικρούς μικρότερους. Ομως, και οι "μεγάλοι", εξαιτίας αυτών των πολιτικών, γίνονται σύντομα μικροί, συνεχίζοντας έτσι το φαύλο κύκλο του ξεκληρίσματος των κάθε φορά αδύνατων αγροτών.

Ιδιαίτερα τώρα, μέσα από διάφορους τρόπους, όπως αυτό με το χαράτσι του ΟΣΔΕ, αλλά και τα διάφορα σενάρια της Κομισιόν που βλέπουν τη δημοσιότητα για αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις μετά το 2013 όλων των μικρομεσαίων αγροτών, δείχνει πως επιταχύνουν τις διαδικασίες του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε ένα νέο κύμα μαζικού ξεκληρίσματος χιλιάδων και χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών που τελικά εκείνους που συμφέρει είναι τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον αγροτικό τομέα και τα προϊόντα του σε βάρος αγροτών και εργαζόμενων καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται η αστική τάξη της υπαίθρου, οι μεγαλοαγρότες που φυσικά υποστηρίζουν μαχητικά τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων αγροτών από τις επιδοτήσεις κλπ. και το γρήγορο ξεκλήρισμά τους έτσι που να μοιραστούν οι ίδιοι τα "λάφυρα" από την εγκατάλειψη της αγροτικής δουλειάς από τη μάζα των μικρομεσαίων αγροτών.

Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων από το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγαλοαγροτών μέσα από το ξεκλήρισμα της μάζας των αγροτών.

Ισα ίσα το κυνηγητό του κέρδους των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων τροφίμων τους οδηγούν να χρησιμοποιούν μέσα και τρόπους παραγωγής των φυτικών και ζωικών προϊόντων ακατάλληλους και επικίνδυνους για την υγεία των ανθρώπων. Τα διατροφικά σκάνδαλα έχουν γίνει ο κανόνας πια και όχι η εξαίρεση. Αλλά και στις τιμές αυτών των προϊόντων η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο εφόσον μονοπωλήσουν την παραγωγή μέσα από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αυτή την πολιτική υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ που στα πλαίσια της ΕΕ και της ΚΑΠ επεξεργάστηκαν και υπέγραψαν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις εφαρμόζοντάς την απαρέγκλιτα στην Ελλάδα. Την ίδια στρατηγική έχουν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. όπως και οι Οικολόγοι - Πράσινοι που όλοι τους για δημαγωγικούς λόγους διαφωνούν σε διαχειριστικά ζητήματα ψαρεύοντας έτσι σε θολά νερά.

Η υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι στάση αντίστασης και αγώνα ακόμα και σε όσους δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ αλλά θέλουν να αντιπαλέψουν τα χειρότερα.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας να ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ, δίνοντας προοπτική στον αγώνα για ριζικότερες αλλαγές υπέρ των συμφερόντων τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ